Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mně se vždycky „líbí“, jak někteří vyvyšují, že je školka vzdělávací ústav, nikoli hlíací. To je sice pravda, ale vzdělávat své dítě může maminka na rodičovské s mladším sourozencem doma. Kděžto pracující matka, které končí rodičovská a dítě má víc než tři roky, může pak jít rovnou na pracák nebo se pást.
Jsem ráda, že jsou někteří zřizovatelé a ředitelé škol natolik ohleduplní, že dávají přednost dětem rodičů, kteří musejí nastoupit do zaměstnání.
@Kaczenka píše:
Mně se vždycky „líbí“, jak někteří vyvyšují, že je školka vzdělávací ústav, nikoli hlíací. To je sice pravda, ale vzdělávat své dítě může maminka na rodičovské s mladším sourozencem doma. Kděžto pracující matka, které končí rodičovská a dítě má víc než tři roky, může pak jít rovnou na pracák nebo se pást.
Jsem ráda, že jsou někteří zřizovatelé a ředitelé škol natolik ohleduplní, že dávají přednost dětem rodičů, kteří musejí nastoupit do zaměstnání.
Vidím to stejně…
Navíc teda její dítě vezmou o 3 měs dřív než mu budou 3 roky a mě ve 3,5 letech nejdřív, protože neni místo, to je dobrý.
Nehledě na to, že známá se do práce opravdu nechystá a já potřebuju prostě nastoupit.
zakl.
@Kaczenka píše:
Ale každé dítě má nárok na to, aby do školky chodilo. Říct, ty do školky nepůjdeš protože je tvoje mamka doma, je úplně stejně diskriminační. ![]()
Náš malý je prosincový, měli jsme velké štěstí, že otvírali třídy navíc, protože jsem potřebovala nastoupit do práce, pokud by mi ho nevzali, byl náhradní plán školka soukromá, nic jiného by nám nezbývalo..Sedět doma přece nebudu.
@Anonymní píše:
Vidím to stejně…
Navíc teda její dítě vezmou o 3 měs dřív než mu budou 3 roky a mě ve 3,5 letech nejdřív, protože neni místo, to je dobrý.
Nehledě na to, že známá se do práce opravdu nechystá a já potřebuju prostě nastoupit.zakl.
No mezi námi. Kdyby jsi u nás nepřišla na zápis, tak se s tebou nikdo bavit nebude. V průběhu roku, když náhodou berou, tak je to prostě kdo dřív přijde, ten dřív mele.Ty jsi prostě přišla pozdě, máš smůlu, vztekáš se zbytečně..
Já svůj názor nezměním. „Nárok na školku, nárok na vzdělání, nárok na dětský kolektiv“ Bylo by to hezké, kdyby tomu tak bylo ve všech případech, u všech dětí. Jenomže tomu tak není. Já prostě názor změnit nehodlám. Kdyby jsi byla v situaci, že by jste se kvůli nepřijetí dítěte do státní školky dostali do problémů, tak by jsi mluvila jinak. Maminka na rodičovské se do problémů nedostane.
Já, kdybych dítě měla dát do soukromé školky, tak by to pro nás znamenalo dojíždět do jednoho města do školky a do jiného do práce. Z organizačních důvodů i důvodů finančních - katastrofa.
To, že zakladatelka nepřišla k zápisu je asi v tomto případě rozhodující. ![]()
@Kaczenka píše:
Já svůj názor nezměním. „Nárok na školku, nárok na vzdělání, nárok na dětský kolektiv“ Bylo by to hezké, kdyby tomu tak bylo ve všech případech, u všech dětí. Jenomže tomu tak není. Já prostě názor změnit nehodlám. Kdyby jsi byla v situaci, že by jste se kvůli nepřijetí dítěte do státní školky dostali do problémů, tak by jsi mluvila jinak. Maminka na rodičovské se do problémů nedostane.
Já, kdybych dítě měla dát do soukromé školky, tak by to pro nás znamenalo dojíždět do jednoho města do školky a do jiného do práce. Z organizačních důvodů i důvodů finančních - katastrofa.
Pro nás je naše školka taky katastrofa, dojíždíme přes celé město, nikoho nezajímá, že nás nevzali do školky kterou máme před domem. V této době to tak prostě je..
Názor mít můžeš jaký chceš.. ![]()
@Kaczenka píše:
To, že zakladatelka nepřišla k zápisu je asi v tomto případě rozhodující.
rozhodující bylo, že v průběhu roku, si může vzít ředitelka koho chce ![]()
Debata dřív nebo později sklouze - jako pokaždé - k tomu, zda má mít tříleté dítě pracujících rodičů přednost před starším, jehož matka je doma.
To v téhle situaci ale vůbec není podstatné.
Školka stanovila jasná pravidla a zakladatelka je nedodržela - s dítětem u zápisu nebyla. Tudíž má prostě smůlu - i kdyby měla dítě o rok starší než její kámoška, ředitelka si ve chvíli, kdy se jí uvolní místo, může přijmout, koho uzná za vhodné. Tedy, pochopitelně když vyčerpá pořadník dětí, které u zápisu byly.
Zakladatelko, vzteklá můžeš být jak fúrie, ale zavinila sis to sama. Příště dodržuj pravidla a pak si budeš moci stěžovat.
@Anonymní píše:
Chtěla bych se zeptat na kritéria přijetí dítěte do školky.
Se známou máme stejně staré děti, obě jsou stejně šikovné podle mě, v tom problém nebude.
Známé berou dítě do školky od března, což jsem chtěla taky a dostala jsem od ředitelky studenou sprchu, že nemá už místo.
Dost mě to štve, protože známá má trvalé bydliště v uplně jiném městě, i její dítko. Navíc v tom místě bydliště pobírá i příspěvek na bydlení rodiče ji pronajímají polovinu baráku, aby mela víc peněz. takže nechápu že jí vezmou do školky dítě 60 km od místa bydliště, i když to je jen oficiální, ve skutečnosti bydlí tady u přítele. Navíc nemá kam nastoupit do práce.
My máme trvalé bydliště zde v místě školky a práci mít budu. Stejně mam smůlu!
Jak je to teda možné? co je to za spravedlnost? nebo se tohle děje normálně?
Hrozně ráda bych si šla někam stěžovat, protože kvůli takovýmhle vychcánkum pak budu muset zůstat s malou doma a nebudu moct nastoupit do práce.
Takže mam to nějak řeši, co myslíte?
Pro případné rýpaly, neni to kamarádka, pouze známá, aby se tady zase někdo na mě nesesypal, že sem chodim pomlouvat
Hele a proc jsi tedy nebyla u zapisu, prece jsi vedela, kdy se vracis do prace, ne? ![]()
@Kaczenka, určitě - v tomhle tématu se tábory nemůžou nikdy shodnout, protože to holt každý bere jinak. Vždycky se bude někdo cítit ublíženě - jednou maminka staršího, jednou mladšího. Bohužel doba je taková, že nelze vyhovět všem.
Chápu, že když je nějaká maminka skutečně samoživitelka a jde jí o existenci, tak je potřeba ji vzít přednostně. To se nedá nic dělat. Ale nevidím důvod upřednostnit například čerstvého tříleťáka (nebo dokonce mladší dítě) maminky, pro kterou nepřijetí znamená, že si musí najít chůvu, protože za každou cenu chce (nikoli MUSÍ z finančních důvodů) zpátky do práce. A pak takové malé, na školku leckdy ještě nezralé dítě zabere místo čtyřleťákovi, který by už školku potřeboval, ale jeho maminka je na rodičovské.
Takový čtyřleťák by pro mne měl automaticky v tuhle chvíli přednost, protože on by neměl doplácet na to, že má sourozence - rodičovskou dovolenou má maminka proto, aby se věnovala mladšímu sourozenci, nikoli jemu.
To jsou situace, které nelze posoudit objektivně, nedají se shrnout do pravidel a měly by se posuzovat individuálně - tj. matka, která se kvůli nepřijetí dítěte dostane do problémů, musí možnost to řešit individuálně, na příslušném úřadě.
Příspěvek upraven 21.01.14 v 18:40
S tím které dítě by mělo mít na školku nárok a které ne je to ožehavé. Já jsem třeba po mateřské nastoupila do práce a po 4 měsících mě místo zrušili. Taky by někdo mohl říct, že můj syn zabírá místo ve školce jinému dítěti jehož rodiče místo potřebují akutněji.
Ale to nic neměmí na situaci, že když vím, že v době zápisu kamkoliv nebudu doma, tak to řeším dopředu a ne za 3/4 roku.
@BohunkaP píše:
@mroe, byla na dovolené![]()
![]()
![]()
A pak se diví…
No to ale neni duvod, to si mela nejak vyresit predtim, kdyz vedela, ze potrebuje nastoupit do prace - nebo jak si jako myslela, ze to funguje? To si ted muze stezovat tak maximalne na nadrazi… ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.