Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak napis oficialni dopis na obec s dotazem na kriteria prijimani do skolky a nasledne odvolani.
To co pises sem nejak sikovne (ne naoko) zabal a asertivne podej reditelce MS - a cekej co ti odpovi. Pokud bys byla s odpovedi nespokojena (napr.by ti bylo jasne, ze si to znama treba uplatila), stezuj si.
Napis zrizovateli skolky, ze bys to chtěla prosetrit…ale obavam se, ze pokud se tim budou zabývat, ze reditelka pak muze vam delat problemy ![]()
Taky jsme měli kritéria, trvalý pobyt, práce apod, ale podle čeho skutečně berou
, nezbývá ti nic jiného, než zkusit se odvolat, a nebo soukromá školka
A nebude to tím, že to je mimo řádný zápis a když se uvolnilo místo, tak vzala první dítě a víc míst nemá? Nebo jste se hlásili ve stejnou dobu?
@geilens píše: Švestičky?
taky myslím.
Zakladatelko, napiš odvolání, pokud to nepomůže tak napiš stížnost na školský odbor.
Co se týče přijímání tak to taky nechápu, mě malého loni vzali, já do práce nechodím, ani se nechystám a jedné paní nevzali a do práce jít potřebovala, děti stejně staré, bydliště má spádově jako já.
Nemá/nemělo tam její dítě staršího sourozence? To je u nás taky jedno z kritérií, pokud by děti na tom byly stejně, to se starším sourozencem má přednost.
A byli jsme obě s dětmi na zápisu? Jaká byla u zápisu kritéria? Jsou děti opravdu na den stejně staré?
@K-Black píše:
Co se týče přijímání tak to taky nechápu, mě malého loni vzali, já do práce nechodím, ani se nechystám a jedné paní nevzali a do práce jít potřebovala, děti stejně staré, bydliště má spádově jako já.
Opravdu stejně staré? Někdy může hrát roli i pár dní… tvoje mohlo být poslední přijaté a její první pod čarou, alespoň u nás to tak je.
A jaká máte kritéria pro přijetí? Ta se můžou školku od školky lišit. U nás záleží mimo jiné na trvalém bydlišti, věku, sourozencích. Na práci matky nezáleží (školka je vždělávací ústav, nikoliv odkládací). Bydliště je ale od loňska, do té doby záleželo na věku a sourozencích. Někde přihlížejí i na to, jestli se podávala přihláška v minulých letech. Případně „kdo dřív přijde“.
Zeptala bych se přímo ve školce, aby mi vysvětlili důvod přijetí a zeptala bych se i na kritéria.
Takže stačí starší brácha a dítě o týden starší a právo je na její straně. U nás takhle vzali kluka, co má mámu doma, 3 mu byly v prosinci, ale pětileté dítě pracující mámy z vedlejší (nespádové) vsi ne.
@j.a.n.i1 píše:
Opravdu stejně staré? Někdy může hrát roli i pár dní… tvoje mohlo být poslední přijaté a její první pod čarou, alespoň u nás to tak je.
já myslím že její je začátek března, můj je ke konci
tak to mě nenapadlo že i dny hrajou roli. A hlavně vždyť jsme dělali i pohovor a tam se nás ředitelka na všechno ptala, takže u mě určitě věděla že se do práce nechystám.
Děje se to normálně, např. u nás se starosta dušuje, jak spravedlivě se děti přijímají a jediné kritérium je věk- Třeba loni se oficiálně napsalo, že byly přijaty děti, kterým bylo tři v dubnu, další už měly smůlu. Takže třeba známé dcera, která je v květnu, v září nastoupit nemohla a musela do soukromé. No, a pak se člověk dočte na facebooku, jak si místní matka libuje, jak se její dvouapůletý chlapeček v místní školce spokojen
A kamarádka se tudíž ptala, zda se nějaké místo uvolnilo, a bylo jí řečeno, že nikoliv.
Na webu školky by měla být kritéria, podle kterých se děti přijímají. Pokud jsi si jistá, že podle těch kritérií mělo být tvoje dítě přijato před tím druhým, tak si můžeš stěžovat zřizovateli školky, aby to prošetřil. Nebo můžeš jít ještě jednou za ředitelkou a chtít po ní vysvětlení proč to a to dítě upřednostnila. Pokud tě pošle do háje, říct jí, že si půjdeš stěžovat. Je ovšem otázka, jak spokojené bude tvé dítě v té školce, pokud ho tam procpeš takovouto formou. Můžou mu to dát dost sežrat.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Chtěla bych se zeptat na kritéria přijetí dítěte do školky.
Se známou máme stejně staré děti, obě jsou stejně šikovné podle mě, v tom problém nebude.
Známé berou dítě do školky od března, což jsem chtěla taky a dostala jsem od ředitelky studenou sprchu, že nemá už místo.
Dost mě to štve, protože známá má trvalé bydliště v uplně jiném městě, i její dítko. Navíc v tom místě bydliště pobírá i příspěvek na bydlení rodiče ji pronajímají polovinu baráku, aby mela víc peněz. takže nechápu že jí vezmou do školky dítě 60 km od místa bydliště, i když to je jen oficiální, ve skutečnosti bydlí tady u přítele. Navíc nemá kam nastoupit do práce.
My máme trvalé bydliště zde v místě školky a práci mít budu. Stejně mam smůlu!
Jak je to teda možné? co je to za spravedlnost? nebo se tohle děje normálně?
Hrozně ráda bych si šla někam stěžovat, protože kvůli takovýmhle vychcánkum pak budu muset zůstat s malou doma a nebudu moct nastoupit do práce.
Takže mam to nějak řeši, co myslíte?
Pro případné rýpaly, neni to kamarádka, pouze známá, aby se tady zase někdo na mě nesesypal, že sem chodim pomlouvat