Školka - stáhnout nebo vydržet?

665
14.9.15 10:08

Školka - stáhnout nebo vydržet?

Zdravím holky a prosím o rady… Dcera nastoupila 2.září do školky (tři jí budou až v lednu, ale chtěla jsem jí začít pomalu zvykat už teď, ne jí rovnou 16.ledna strčit do školky na celý den), ale nese to špatně. Chodí jen na dopoledne, ale z těch cca 3,5 hodin co tam je bývá cca 2 hodiny špatná, smutná, uplakaná (není to to pětiminutový divadlo pro rodiče). Ve dnech, kdy má jít do školky má průjem, v noci se začala budit s pláčem, ráno vstává s pláčem, že do školky nechce. Přitom, když jí vyzvedávám, tak už je veselá, že by si člověk i řekl, že zítra už se bude těšit, ale je to zatím stále stejné. Ve školce mi bohužel nejsou schopní poradit (na vše říkají: jak myslíte, můžete, uvidíte, ale já jsem v situaci, kdy opravdu nevím a potřebuji slyšet jasný názor a radu podloženou zkušenostmi). Takže se ptám Vás, zkušených matek, případně učielek: mám vydržet? Nebo jí ze školky stáhnout a dát jí tam až v tom lednu v jejích třech letech, kdy budu nastupovat do práce? Nebo mám být ve školce s ní, dokud si tam nebude úplně jistá a nepošle mě domů (týden, dva, tři… pokud k tomu vůbec dojde a nezvykne si na to, že tam prostě jsem s ní). Nebo Vás napadá ještě nějaká jiná varianta? Jsem zoufalá - je mi jí hrozně líto a nerada bych udělala něco špatně a dceru ještě víc stresovala. Děkuji moc, hezký den…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
11117
14.9.15 10:13

Nevim, co je z odborneho hlediska dobre nebo spatne, ale ja bych si ji nechala okamzite doma. pokud by z toho mela stres do prujmu a plakala tam vetsinu casu, tak na to bych nemela ji nutit. ja nemam na skolku dobre vzpominky a asi me to ovlivnuje doted.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
360
14.9.15 10:16

My jsme měli letos rovněž dramatický začátek. Synovi už jsou tedy 3, ale šílený řev až na ulici, scény už ráno doma, zhoršený spánek, prostě hrozně vystresované dítě. U nás pomohlo na chvíli přerušit - bylo to nucené, onemocněl. Ale odpočinul si, dojedl se, dospal se, načerpal síly a když šel po týdnu, bylo to mnoho lepší. Hodně pomohlo vysvětlit, chodím si pro něj včas mezi prvními, doma se ujišťuje, že zase přijdu. Ale je starší, takže už se s ním trochu „řeč“.

A co tedy opravdu zkusit nechat dcerku odpočinout, aby získala odstup..? Mně také radili hlavně nepřerušovat, vydržet atd. a tou nemocí se to tak nějak samo nastavilo a teď už vím, že nám pauza pomohla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
665
14.9.15 10:18
@Ali-Ali píše:
Nevim, co je z odborneho hlediska dobre nebo spatne, ale ja bych si ji nechala okamzite doma. pokud by z toho mela stres do prujmu a plakala tam vetsinu casu, tak na to bych nemela ji nutit. ja nemam na skolku dobre vzpominky a asi me to ovlivnuje doted.

Díky za názor… Věř, že bych to nejraději udělala, ale teď vyvstaly obavy, aby se to neopakovalo v tom lednu znovu - navíc si pak třeba bude myslet, že když plakala, tak si jí maminka vzala domů, tak bude plakat znovu a doufat, že si jí zase vezmu domů, ale to už nepůjde, do práce v lednu musím :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6323
14.9.15 10:22

Naše malá (v únoru jí budou 3) tak taky pláče. :( když jí vyzvedávám skočí mi do náruče a říká maminka už přišla. Učitelky mi říkají že je taky smutná a brečí tam klidně celý dopoledne. :( taky mě to rve srdce. Řekla jsem si že tomu dám ještě týden, pokud se situace nezloší, asi jí tam už nebudu dávat. Dnes jsem jí dala do batůžku bonbonky a řekla jsem jí že po školce si je může sníst, aby se měla na co těšit. Nevím jestli to zabralo, ale když jsem jí vedla tak neplakala. Bylo vidět že se jí moc nechce, ale šla ve třídě se jned připojila k dalším dětem… takže jsem zvědavá. držím palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117
14.9.15 10:23

Ja myslim, ze v necelych 3 letech jsou 3,5m do ledna tak silene dlouhy casovy usek, ze toho bych se nebala. jasne, muze taky plakat, ale pochybuju, ze by si rekla „zase si vyrvu, ze budu doma“.
spis bych ty mesice vyuzila na pripravu - chodit do detskych center, zkouset nechat v centru nebo hlidacim koutku, postupne prodluzovat dobu atd. dcerka za tech par mesicu muze byt „jiny clovek“ ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
461
14.9.15 10:23

Chodili jste před tím do nějakého mateřského centra? Pokud ne, občas si tam, či nějakého koutku spolu zajděte, ať si zvyká na kolektiv. Ty čtyři měsíce, nehrají roly. Až začneš chodit do práce, nebudeš moci si ji nechat doma. Nech ji ve školce, motivuj, dej ji s sebou její hračky a také by měli zapracovat učitelky, ať ji více zabaví…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1174
14.9.15 10:26

A co tu dobu pobytu ještě víc zkrátit a chodit si pro ní před obědem? Dávat ji tam jen na dvě nebo tři hodiny? Všeobecně se doporučuje nepřerušovat. My s tím taky bojujeme, ale malej doma nestresuje. Ráno hezky vstane, nají se a celou dobu mi vykládá, že půjdeme pa a jak přijedeme ke školce, tak začíná natahovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15431
14.9.15 10:43
@Lucella píše:
My jsme měli letos rovněž dramatický začátek. Synovi už jsou tedy 3, ale šílený řev až na ulici, scény už ráno doma, zhoršený spánek, prostě hrozně vystresované dítě. U nás pomohlo na chvíli přerušit - bylo to nucené, onemocněl. Ale odpočinul si, dojedl se, dospal se, načerpal síly a když šel po týdnu, bylo to mnoho lepší. Hodně pomohlo vysvětlit, chodím si pro něj včas mezi prvními, doma se ujišťuje, že zase přijdu. Ale je starší, takže už se s ním trochu „řeč“.A co tedy opravdu zkusit nechat dcerku odpočinout, aby získala odstup..? Mně také radili hlavně nepřerušovat, vydržet atd. a tou nemocí se to tak nějak samo nastavilo a teď už vím, že nám pauza pomohla.

Mám podobnou zkušenost. Dcera šla ve 3,5 letech, hrozně se těšila, ale od 2.dne drama s brekem, doma smlouvala, že už tam další den nechce atd. Po 7 dnech ve školce dostala opravdu ošklivý zánět průdušek a byla nemocná cca 3 týdny. Já měla hrůzu až ji zase povedu do školky, co bude. K mému obrovskému překvapení po nemoci nastoupila do školky jako vyměněné dítě. Vlastně už nikdy kvůli školce nebrečela a fungovala naprosto v pohodě. Taky jsem si říkala, že třeba potřebovala čas tu novinku zpracovat.
Tak bych možná na místě zakladatelky zkusila třeba 14 dní nedávat a pak začít úplně polemičku a třeba se to srovná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
665
14.9.15 10:54

Děkuju moc holky za každý názor a zkušenost… Pomáhá mi, když to můžu s někým probrat (manžel je v tomto necita, říká, že si zvykne a ať to neřeším a kamarádka taky nedokáže poradit. V tom mě docela zklamali ve školce, že taky neporadí). Právě, že jsme chodili na kroužky třikrát týdně. Byli jsme stále v kolektivu, tak mě to trochu mrzí, že nepomohlo - dcera má ráda děti, kolektiv, ale musí mě nebo taťku mít poblíž. No a dávat jí tam jen na chvíli mi přijde zbytečný, protože právě ty první 2 hodiny bývají nejkrizovější, pak se pomalu rozkouká a začne spolupracovat. S sebou má plyšáka a „kouzelný“ (sluneční) brýle, který jí tedy hodně pomáhají. Pí učitelka říká, že snažení s ní komunikovat má u ní opačný efekt - dcera se musí zapojit sama, až když jí něco zaujme, a to má jejich učitelku hrozně ráda :nevim: Prostě smutek z odloučení je pro ní veliký… Asi tomu dám ještě týden (někdo říká, že je důležitý měsíc, tak možná vydržíme do konce září) a když se to nezlepší, tak si jí na ty 3 měsíce vezmu zase domů. Taky si myslím, že pro ty prcky jsou 3 měsíce dlouhá doba a třeba bude líp. Je strašně rozumná, tak snad i pochopí, že prostě musím do práce (teď mi můj argument, že musíme trénovat nepřijde tak důležitý)…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
665
14.9.15 11:16
@donaga píše:
Možná bych školku jen omezila (kdyby to šlo), že by tam dcera chodila třeba jen dva dny v týdnu na dopoledne? Aby si pomalu zvykala, ale aby to pro ní nebylo každodenní „zlo“.

To je také varianta, kterou zvažuji, díky :kytka: Pokud bych jí stáhla, tak s tím, že školku budu dále platit (bohužel i soukromé školky tu máme plné, takže potřebuji mít jistotu místa, až půjdu do práce a ve státní mi jí nevzali), takže by to také šlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31672
14.9.15 11:17

Vykašlala bych se na to, do ledna dlouho doba…to může dítě udělat obrovskej skok.

@fifinkaa píše:
Naše malá (v únoru jí budou 3) tak taky pláče. :( když jí vyzvedávám skočí mi do náruče a říká maminka už přišla. Učitelky mi říkají že je taky smutná a brečí tam klidně celý dopoledne. :( taky mě to rve srdce. Řekla jsem si že tomu dám ještě týden, pokud se situace nezloší, asi jí tam už nebudu dávat. Dnes jsem jí dala do batůžku bonbonky a řekla jsem jí že po školce si je může sníst, aby se měla na co těšit. Nevím jestli to zabralo, ale když jsem jí vedla tak neplakala. Bylo vidět že se jí moc nechce, ale šla ve třídě se jned připojila k dalším dětem… takže jsem zvědavá. držím palce.

omlouvám se, neber to jako rýpání, ale ty máš v metříku ještě mimčo, takže předpokládám že malá do školky nemusí, fakt jsou tyhle proplakaný dopoledne nutný? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5950
14.9.15 11:41

Určitě bych ji nenechávala „ať si nějak zvykne“. Ona si zvykne, ale za jakou cenu? Zažívací problémy asi nemá schválně, aby si něco vynutila. V zásadě bych viděla tři možnosti. Buď ji teď ze školky vezmeš a zkusíš to třeba za tři týdny nebo za měsíc (osobně znám několik dětí, které měly ve školce potíže, pak byly třeba nějakou dobu doma kvůli nemoci a po nemoci školku zvládly naprosto v pohodě). Nebo ji do školky budeš dávat, ale třeba jen na tři dopoledne v týdnu, aby si dcerka postupně zvykla. Nebo ji ze školky vezmeš a dáš ji tam až v lednu, ale mezitím budete navštěvovat jiná kolektivní zařízení.
Jinak jak tu někdo psal, že těch pár měsíců nehraje roli - myslím si, že v tomhle věku hraje dost velkou roli každý měsíc. V lednu může být všechno jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15431
14.9.15 12:32
@slavuska1 píše:
Vykašlala bych se na to, do ledna dlouho doba…to může dítě udělat obrovskej skok.omlouvám se, neber to jako rýpání, ale ty máš v metříku ještě mimčo, takže předpokládám že malá do školky nemusí, fakt jsou tyhle proplakaný dopoledne nutný? :nevim:

Taky mě to zarazilo. Pochopím, že zakladatelka, která má v lednu nastoupit do práce, to musí nějak se svým děckem zvládnout. Ale tady bych měla rozhodnutí úplně jednoznačné, navíc ve 2,5 letech :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
617
14.9.15 12:36

Nechte si maličkou doma… do těch tří let si ji užijte a z hlediska socializace opravdu o nic nepřijde, nepřeceňujte funkci školky oproti vaší roli matky… vy jste v jejím životě ta důležitější (kor když je takto malá). Mimochodem… i Komenský říkal, že dítě patří do 6 let k matce :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin