Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak neplacene volno ti hlavne zamestnavatel schvalit nemusi, pokud to nemas predjednane, urcite bych s tim nepocitala jako s jedinou volbou.
My sice mame deti, ktere na tabor muzou, ale vyuzili jsme max tech 14 dni a skolka nejela pres leto vubec, takze co se tyka poctu tydnu, jsme na tom vlastne stejne. No stridali jsme se - cast prazdnin s nimi byl manzel, cast ja, cast jsme zalepili diky HO (i kdyz to bylo v te fazi, kdy byli fakt mali naprd, a tvoje dite asi moc bez dozoru taky byt nemuze…) Neco malo pokryli prarodice. Nam teda hlavne pomaha, ze oba mame vic dovolene nez narizuje zakon - ja mam 5, manzel 6 tydnu dokonce, jinal bychom byli taky ve vetsich problemech.
Na spolecne dovolene jsme za tech 5 let, co jsou deti v institucich, byli asi jen 2×.
Když byli ve školce starší děti, dělali jsme to takhle - týden já sama s dětmi, týden manžel s dětmi, týden jedni prarodiče, týden druzí (i když tam to bylo jako do školky - ráno odvézt, večer domů), 14 dní společná dovolená a ještě 2× 1 týden příměstský tábor…Vy máte těch 14 dní provozu ještě, tak to je místo tábora.
Teď s dcerou je to lehčí. Mám možnost HO, tak prostě kombinuji pár dní svůj HO, pár dní prarodiče jako do školky a dovolená. Ale zas nejsou k dispozici druzí prarodiče, ani zatím příměstské tábory.
U nás školka fungovala první 3 týdny v červenci, takže to se nic neplánovalo, pak 3 týdny dovolené ob týden, a jinak příměstak a babičky.
Děkuji moc za reakce, každopádně s neplaceným volnem nepočítám (to bych teprve zkoušela pořešit jestli na to vůbec přistoupí) moji rodiče jsou pracující a otec po operaci srdce a je to pro ně velká zátěž a prostě se bojí syna hlídat. Tchyně se snaží jak to jde (žijeme ve stejné domácnosti proto se nebojí protože v tom žije) tchán žije cca 100km od nás což by nebyl problém ale problém je zase v tom že neuznává alergie takže mi bylo doporučeno že bych mu alergeny měla dávat aby si zvykl a ma takové řeči jako “tak mi ho tu nech Js ti ukážu jak se vrátí vychovaný, zažije vojnu” takže Nene. Moje babička s dědou to taky nezvládnou děda nemůže na nohy a babička je hodně nemocná.
Zkus se podívat po soukromých školkách, nebo dětských skupinách. Ty jedou většinou non-stop.
Zeptej se rodičů ostatních dětí, když je ve speciální školce, je vás tam takových víc. Jak oni to dělají? Byli by ochotní se nějak prostřídat, že byste se nějak podomlouvali?
Možná i ve školce umí poradit. Tam bych se taky zeptala.
@Anonymní píše: Více
Mám tady dítě s VD, nemluvil funkčně téměř do pěti let. Ve dvou nastoupil do soukromé skupiny, tam jeli krom tři týdnu celé prázdniny. Měli je organizované jako příměstské tábory pro tuhle skupinu dětí 2-5 let takže chodil tam, navykl si na změnu děti, pečující tety byly stejné. V týdnu se jich střídalo pět.
Jak přešel do klasické školky ( měl 4,5 )tak jsme řešili příměstskými tábory pro tyto nejmenší děti, byly to dva sportovní plavecké, pak ještě dva v původní skupince a zbytek jsme si brali s manželem dovolenou. Hlídání nemáme, 9-10 týdnu dovolené taky ne. Jiná volba, než příměstský tábory moc nebyla…
Na táborech to zvládal dobře, děti si uměl získat, stejně tak se zapojit do kolektivu a programu.
Je taky alergik, většinou tábory zajistily oběd a z domu měl svačiny.
Poptala bych se v okolí, jaké jsou možnosti příměstských táborů, některé už mají pro ty 4-5 ti leté děti, zeptat se rodičů na zkušenosti, jak jsou spokojeni.
Byla sice možnost být ve školce, ale ten program tam byl tragicky, tak raději jsem ho dala na příměstský tábor ( rád sportuje, vybírali jsme plavání, inline, atletické, plus nějaké výtvarné, tvořící, podle jeho zájmů).
Neboj, neznamená že dítě s VD bude mimo. Některé organizace dokáží zajistit i asistenta. Jen pamatuj na to, že zápisy na letní tábory začínají někdy v lednu a únoru.
U nás je vždy zavřeno na 4 týdny uprostřed prázdnin a ve škole 2 měsíce…a co máš dělat nevím, nejsou nějaké tábory pro autistické děti nebo nějaký stacionář, co si zaplatíš
Kamarádka má na dítě příspěvek na péči a nepracuje. Já pracuju ve školství. Nicméně teď máme u nás situaci, kdy školka je z důvodu rekonstrukce zavřena od 1.6. a náhradní provoz je teda tři týdny v červenci v jiné mš, ale to mi nic neřeší. V té době jsme na dovolené a v červnu mi v práci dovolenou ani neplacené volno nedají. Takže budou hlídat babičky, jedna je v místě, druhá 40 km, a ještě jako pojistku mám doma deváťáka, který už v červnu bude chodit do školy jen na ozdobu, takže pokud bude něco akutního, pohlídá on. Případně ještě si může manžel vyměnit směnu a ve čtvrtek a pátek, kdy mám do 13h, se vystřídáme. Pro děti z běžných tříd nějaká místa na červen v jiných MŠ v obvodu našli, pro děti ze speciálních ne. OČR si vzít nelze, protože jsme o tom věděli předem několik měsíců. Aby jedna maminka hlídala delší dobu několik specifických dětí je taky možnost, vypomoct si navzájem. Ale záleží jak se znáte a jestli by to zvládla. Můj má jen vd a je předškolák, ten by byl v pohodě, ale ostatní děti mají hendikepy vážnější a jsou i mladší, to bych nedala.
To je ještě dobré, jsou i takové, které nejedou celé prázdniny. Prostě jsme se vystřídali s rodinou. Ale pravda je, že hlídat dítě bez diagnóz je asi o něčem jiném.
Jinak tábory pro mladší děti většinou dělají rodinná centra. Mívají i školičky, dětské skupiny, tam mají s malými dětmi zkušenosti a bývají schůdnější pro děti se svp. Ale co vím, tak příměstské mají kratší provozní dobu. Starší děti chodily na příměstský tábor, buď v ddm nebo svč, ale bud jsem byla na nemocenské, mateřské nebo je tam dávala babička. Plný úvazek by to nepokrylo.
Ty jo, to máš teda zlatou tchyni, když ti takhle bude hlídat, to se dnes jen tak nevidí. Nepůjde už třeba v nejbližší době do důchodu, že by vám do budoucna s těmi prázdninami pomohla? Jinak prostě jestli by sis mohla vybrat dovolenou o prázdninách 3 týdny, manžel 3 týdny a je to, holt každý zvlášť. Když by tchyně treba týden vzala přes svojí dovolenou, tak byste mohli dát i společnou dovču.
@Anonymní píše: Více
A otec dítěte? Zkusila bych hledat i chůvu v podobě studentky pedagogické školy nebo tak. Mně by třeba neplacené volno nejspíš nedali, máme podstav. Musela bych hledat pomoc v rodině a musel by se zapojit i tatínek.
@JancaS84 píše: Více
Takhle jednoduché je to se zdravými dětmi Ale děti, které neukazují a nemluví, čili potřebují asistenta pedagoga a zvýšenou péči a dohled, což nějaká soukromá školka asi na pár týdnů v létě zařizovat a platit nebude.
Moje dítě je na tom podobně, dostalo se do jen školky, které prázdninový provoz bohužel nemá vůbec žádný a ještě k tomu provozní dobu jen do 15.30. Že ji nemáme zrovna za barákem, ani nemusím zmiňovat. Podávali jsme přihlášky do všech specek ve městě, ale bohužel je takový zájem, že se losuje u z pětiletých. Můžu být ráda, že se předškolák dostal aspoň někam.
Do běžné školky chodit nemůže.
Chtěla jsem konečně do práce, ale smůla, zase maximálně brigády. ☹️ Tchyně by určitě nebyla ochotna hlídat polovinu léta, max. dva týdny a s dovolenýma bychom to nepokryli ani ve dvou, letní prázdniny totiž nejsou jediné prázdniny v roce. A moji rodiče bydlí hodně daleko, už mají vyšší věk a hlídat deti bez mé přítomnosti vždycky byli i drive ochotni jen pár hodin.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Ahoj, chtěla bych názor a radu někoho kdo je v podobné situaci jako já. Syn chodí do specialni školky (jsou mu 3, letos 4) zatím nemáme konečnou zprávu psychologa, prozatím ale je tam vývojová dysfazie a ve hře je autismus. Syn nemluví, neukazuje, je multialergik a jídlo i do školky mu musím vařit já. (To jen k věci). Upozorňuji ze na letošní rok to neřeším, protože tchyně půjde marodit ale zajímá mě jak se k tomu postavit na příští rok. Synova speciální školka jede první 2 týdny a pak jsou celé prázdniny zavřený. Je to jediná spec. školka v okolí, nic náhradního zajištěno pro tyto děti není. Nějaké tábory a podobně nepřipadá v úvahu, nechci vědět co mám dělat chtěla bych znát jak to děláte jinde. Zda to řešíte neplacenou dovolenou nebo se snažíte přemluvit členy rodiny. Děkuji za info. A hezký den vám všem.