Skříplý nerv, nebo plotýnka?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5957
18.9.19 19:09
@Lathi píše:
Urcite neurolog a ten napsat ct. Take jsem to tak mela, byl z toho skriply nerv a trochu plotynka. Narovinu take mi nic nepomohlo, leky na bolest, kapacky bez odezvy:'( musela jsem si to „odlezet“ jen jsem litala po doktorech a úplně k ničemu

Můžu se teda zeptat, jak dlouho jsi ležela a jak dlouho to vše trvalo? Já bohužel v práci celý den sedím a nevydržím ani 20 minut. Mám z toho strašný strach 😭
Co teda nakonec pomohlo, když se přišlo na diagnózu??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21091
18.9.19 19:22
@Janča1212 píše:
Můžu se teda zeptat, jak dlouho jsi ležela a jak dlouho to vše trvalo? Já bohužel v práci celý den sedím a nevydržím ani 20 minut. Mám z toho strašný strach 😭
Co teda nakonec pomohlo, když se přišlo na diagnózu??

To záleží, co ti najdou. V první fázi to chce klid. Mně třeba pomohla dobrá fyzio a cvičení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5957
18.9.19 19:25
@P4ja píše:
To záleží, co ti najdou. V první fázi to chce klid. Mně třeba pomohla dobrá fyzio a cvičení.
😖 Jenže já jsem samoživitelka a mám doma 2 rarachy. Ono to úplně v klidu prostě nejde.
Ale snažim se… I když i to dojíždění na kapačky není ideální
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
636
18.9.19 19:42

@Janča1212 ja teda sedet mohla ale vstat bylo peklo a chodit jeste vetsi, prvni tyden byl za trest- prvni den me dokonce odvezla zachranka protože me uz manžel nezvedl..celkove dva týdny nez to tak nejak polevilo a tak mesic kdy jsem zz mohla celkem dobře fungovat. Stalo se mi to letos v unoru a tak do května me to obcas zabolelo ze jsem musela davat bacha co delam. Teprve tak od kvetna do ted jsem ok..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
636
18.9.19 19:44

@Janča1212 me pomohla masáž, a teplo, konopné masti s hřejivými ucinky, a lek jedine dexoket a nebo trelgit(ten je na předpis) kapacky a obstriky mi to spis zhorsili

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4071
18.9.19 20:26

Pravdepodobne mas vyhrezlou plotynku. Doktor, ktery te poslal na RTG je tatar. Protoze ta na RTG neni vubec poznat. Viz. text pro studenty mediciny zdeRentgen páteře v předpokládaném místě spíše vylučuje jiné příčiny obtíží (zlomeniny obratlů, kostěné výrůstky obratlů apod.). Poměrně dobrou a dostupnou zobrazovací metodou je CT vyšetření páteře v úseku předpokládané poruchy a zřejmě nejpřesnější a nejspolehlivější metodou je magnetická rezonance páteře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21091
18.9.19 21:02
@Janča1212 píše: 😖 Jenže já jsem samoživitelka a mám doma 2 rarachy. Ono to úplně v klidu prostě nejde.
Ale snažim se… I když i to dojíždění na kapačky není ideální

Jasný. No l, já hlavně cvičím. To je základ, pokud je to plotýnka. Jinak být tebou tak se přestanu vymlouvat na děti. Ty tě hlavně potřebují i do budoucna zdravou. A to vím o čem mluvím. Já s vyhrezlou plotýnkou otěhotněla, porodila a teprve teď to řeším. Taky jsem se nechala ukecat, že na rtg je vše v pořádku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
60142
20.9.19 15:40
@sediza píše:
Pravdepodobne mas vyhrezlou plotynku. Doktor, ktery te poslal na RTG je tatar. Protoze ta na RTG neni vubec poznat. Viz. text pro studenty mediciny zdeRentgen páteře v předpokládaném místě spíše vylučuje jiné příčiny obtíží (zlomeniny obratlů, kostěné výrůstky obratlů apod.). Poměrně dobrou a dostupnou zobrazovací metodou je CT vyšetření páteře v úseku předpokládané poruchy a zřejmě nejpřesnější a nejspolehlivější metodou je magnetická rezonance páteře.

Tatar seš ty. Každý bolavý zádo, i když si myslím, že je to plotna, nebudu hned hnát na MR. Proč proboha? Na léčebném psotupu to něo změní?
RTG na začátek úplně stačí - k vyloučení vážnější patologie. Plotna jde většinou poznat jen z klinického vyšetření.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4071
20.9.19 17:09
@Baba píše:
Tatar seš ty. Každý bolavý zádo, i když si myslím, že je to plotna, nebudu hned hnát na MR. Proč proboha? Na léčebném psotupu to něo změní?
RTG na začátek úplně stačí - k vyloučení vážnější patologie. Plotna jde většinou poznat jen z klinického vyšetření.

Ano, pojďme se vratit o 100 let zpět do doby, kdy se diagnostikovalo pouze klinickým vyšetřením :lol:.Navíc jsem nepsala jen o MRI, ale i o CT. Jediná nevýhoda MRI je cena -cca 8 tisíc za úsek páteře. Jinak má jen samé vyhody vč. nulovych rizik, pokud se nepoužije kontrastní látka. Oproti záření a jeho stochastických a nestochastických účinkú. Na MRI se pozná vsechno, je vidět i výhřez narozdíl od RTG. Už vidím, jak máte dítě, které má potíže ukazující na útlak míšních kořenů a řeknete si, že stačí RTG, že magnetická je zbytecnej luxus :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
60142
20.9.19 17:15
@sediza píše:
Ano, pojďme se vratit o 100 let zpět do doby, kdy se diagnostikovalo pouze klinickým vyšetřením :lol:.Navíc jsem nepsala jen o MRI, ale i o CT. Jediná nevýhoda MRI je cena -cca 8 tisíc za úsek páteře. Jinak má jen samé vyhody vč. nulovych rizik, pokud se nepoužije kontrastní látka. Oproti záření a jeho stochastických a nestochastických účinkú. Na MRI se pozná vsechno, je vidět i výhřez narozdíl od RTG. Už vidím, jak máte dítě, které má potíže ukazující na útlak míšních kořenů a řeknete si, že stačí RTG, že magnetická je zbytecnej luxus :lol:

Nemáš pravdu. CT zobrazí kosti líp. MR není jen dražší ale trvá dýl, děti a kolikrát i dopělí se na něj musí uspat. MR na plotnu fakt nepotřebuješ, to stačí až kdyby se uvažovalo o operaci.
Takže ten doktor udělal správně, že začal rentgenem.
Holt internetová medicína, viď? ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4071
20.9.19 18:09
@Baba píše:
Nemáš pravdu. CT zobrazí kosti líp. MR není jen dražší ale trvá dýl, děti a kolikrát i dopělí se na něj musí uspat. MR na plotnu fakt nepotřebuješ, to stačí až kdyby se uvažovalo o operaci.
Holt internetová medicína, viď? ;)

Az na to, že plotynka není kost - dobrý :mrgreen: CT stojí do 4 tisíc bez kontrastní látky, s MRI se pod 8 tisíc za usek nedostaneš. Malé děti se uspávají i na CT. Na MRI samozrejmě taky, ale těch se výhřezy netykají. Takže argumentovat tímto je irelevantní. Bože, ja jenom doufám, že nejsi doktorka…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4071
20.9.19 18:15
@Baba píše:
Holt internetová medicína, viď? ;)

Ale teď už to aspoň chápu, proc si myslíš, že je RTG dostačující, když je pro tebe plotynka kost :D.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
60142
20.9.19 18:25
@sediza píše:
Az na to, že plotynka není kost - dobrý :mrgreen: CT stojí do 4 tisíc bez kontrastní látky, s MRI se pod 8 tisíc za usek nedostaneš. Malé děti se uspávají i na CT. Na MRI samozrejmě taky, ale těch se výhřezy netykají. Takže argumentovat tímto je irelevantní. Bože, ja jenom doufám, že nejsi doktorka…

Prosímtě neplácej blbiny, co si někde vygooglíš. Že je plotýnka kost tady jaksi nikdo nepsal, ty psala, že na MR se pozná všechno. No tak nepozná. Některé věci jsou vidět na CT. Nebo i na RTG.
A k tomu uspávání - to tys chtěla dělat u dítěte MR kvůli útlaku kořenů. A najednou se jic hto netýká? Tak aha. CT je podstatně kratší, dítě, co by MR nedalo, CT zvládne s prstem v nose. Srovnáváš nesrovnatelné.
A jo, jsem neurolog. Takže ještě chceš opravit nějaké informace ala Ordinace v Růžové zahradě?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
60142
20.9.19 18:27
@sediza píše:
Ale teď už to aspoň chápu, proc si myslíš, že je RTG dostačující, když je pro tebe plotynka kost :D.

Neztrapňuj se :roll: To sem nikde nepsala, že ty si něco vymýšlíš, je tvůj problém.
Pokud si myslím, že je to plotna, ze začátku stačí RTG, aby se vyloučila třeba meta nebo zlomenina. Až pokud potíže přetrvávají doplní se další vyšetření.
Kdyby se každému dělalo MR, tak jsou na ně čekačky rok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9504
20.9.19 20:32

@sediza Baba je doktorka, tuším přímo neuroložka? :mrgreen:
Víš co, já měla vyhřezlou plotýnku s útlakem nervu, bylo to šílený, nehnula jsem se. CT mi dělali, ale víceméně k ničemu. Léčí se klinické příznaky, ty jsem měla typické. Stejně nepomohlo nic, byla jsem v nemocnici, na infuzích. Propustili mě ve stejném stavu jako jsem tam šla, přešlo to samo, cca po měsíci. Takže bez ohledu na CT, prostě to chce klid, suchý teplo, nějaké léky na bolest-pokud pomáhají, mně nepomáhalo nic, hledat úlevové polohy. Plotýnka se vstřebá sama, takže pokud jsou příznaky typické, což neurolog pozná, tak jsou zbytečná nějaká zátěžová vyšetření. Zrovna CT je dost velká dávka záření.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí