Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj maminky,
potrebuju poradit. Mam mesicniho chlapecka a po kazdem kojeni mi dlouho skyta a dost blinka, treba jeste 2h po kojeni. Uz se mi i dvakrat dusil a slo mu mliko nosem a musela jsem to odsat. Problem je, ze si skoro nikdy nekrkne at delam co delam a spis se hned poblije, kdyz ho naklonim.
Myslite, ze je to reflux a ze pomuze NUTRITON?
dekuju
AHOJ, máme to samé. říhat se naučila až tak ve 2 měsících. Taky často škytá a ublinkává a to je jí 5 měsíců. Je to reflux. Zkoušela jsem nutriton, ale zdálo se mi, že i to zahuštěné mléko se šplhalo z bříška nahoru a zaseklo se v krku a nešlo ani dolů ani ven, tak jsem musela namáčet dudlík do vody, aby to zacucala zpáky. Mudr. poradila dávat helicid pro snížení kyselosti - pálí je totiž z toho blinkání žáha - ale když vyletělo mléko i s helicidem i nosem, tak helicid nedávám, je hrozně hořký. Takže to zvládáme bez toho, příkrmama se to prý zlepší. Ale někteří si nutriton nemůžou vynachválit, tak to zkus. Dávala jsem ji spát i bez brkání, do vyvýšené polohy a s hlavičkou na bok.
dekuju, no je to desny, clovek se boji poradne usnout. uz aby byl vetsi a poradil si s tim.
S Adélkou jsme měli to samé, lítalo to z ní obloukem i nosem ještě třeba i před dalším kojením. Stresy s dušením jsme taky absolvovali. Navíc jsem měla málo mlíka a to málo co jsem do ní dostala šlo takhle ven. Po poradě s doktorkou zahušťuju odstříkané mléko právě Nutritonem, pomáhá to hodně, ale je to o nervy, pořád odstříkávám. Zkoušela jsem i tu druhou variantu, tzn. odstříkat trochu mlíka, zahustit Nutritonem, dát lžičkou a pak normálně nakojit, ale měla tu směs všude jen ne v žaludku a zvracela stejně ![]()
Nebo můžeš zkusit odstříkat to přední mléko a dát malému nakojit až to hustší zadní, to už by v sobě udržet mohl.
Tobiášek mi tohle dělal taky a podle dokrota to reflux nebyl. To je prý když dítě zvrací obloukem, jakoby to z něj vystříkne vysoko a daleko. Taky jsem se s tím trápila. Odříhnul si, ale stejně si z 80% vždycky ublinknul. Dělají to děti, které toho hodně vypijou a prostě se jim to do bříška nevejde. Bohužel nic se s tím nedá dělat, jenom zvýšit polohu pro spaní a znažit se nechat odříhnout. Zkoušela jsi polohu tygříka? Nebo položit na bříško? Někdy to pomůže.
diky, no ja se prave bojim, aby toho mlik mel pak dost, taky ho moc nedam, moc nesaje, ma zloutenici a furt spi a jak usne a nespolkne to, tece to z pusiny, nosu, blije, no narez ![]()
Stiko - já jsem malýho dávala ke straně postýlky jakoby trochu na bok. Ono se to moc už nedělá, ale v porodnici v Krumlově mě to tak naučili, když jsem měla Agátku, tak jsem to stejně dělala i s ním. Byla jsem klidnější, že kdyby si ublinknul, tak by to z něj snad nějak vyteklo, než když ležel na zádech. Na bříško ho klidně dávej, to se bát nemusíš. Uvidíš, jak bude reagovat, kdyby to fakt nějak moc vyhazoval, tak s tím přestaneš. Právě mě tenkrát doktor říkal, že má v břiše bublinu vzduchu, která jak se tlačí nahoru, tak způsobuje to škytání a blindění. Agi jsem kojila třeba půl hodiny, Tobík byl napitej během 10 minut. Tak asi jak hltal, tak do sebe dostal i vzduch. Ten tygřík je taky dobrej i kvůli prdíkům. Když takhle blindí, škytaj a nekrkaj, tak maj pak hodně vzduchu v bříšku a můžou vznikat koliky.
nas drobec grckal hadam do 3 mesiacov.. musela som ho davat casto odgrgnut a noooooooosit na rukach… lebo ked vela vypil a grgol si..vsetko z neho vyletelo..a este potom pomohlo..davat castejsie papat a mensie mnozstvo..ale to je potom taky rezim..ze kratsie spinka ale zas viackrat za den.. ![]()
dik holky, no on vzdycky kdyz pije tak mu tam jde vzduch, neumi tu bradavku celou dat do pusy i s dvorcem, vzdyck to nekudy unika mlaska ![]()
Klasický reflux to není, to by lítalo obloukem - miminka ale tu příslušnou záklopku často nemají úplně dovyvinutou, takže se jim tohle stává… časem se to upraví. Pokud nepřibírá, budeš asi muset zahušťovat (Nutriton, apod), ale spíš bych počkala, až půjde to říhání…
My máme s Markem to samé, ale už se to lepší - nezahušťovali jsme, je hodně velký, ale: nepokládat na rovnou plochu (zvedat postýlku, lehátko, klidně až do 45 stupňů), zkoušet odříhávat i v průběhu kojení, no a holt ve spaní hlídat. Doktorka nám taky doporučila zkusit dřív odtáhnout od prsu, aby se nepřepíjel… ale to zase záleží na aktuálním přibírání a celkové váze…
Ale bude líp, vydrž.
rafanek odjakziva poblijon, neblil snad jen v porodce, dokud jsem neměla mlíko
nutriton pomáhal, ale já kravka jsem se ho bála dávat, aby se mu snad po tom nezhoršily koliky … později se ukázalo, kde je zakopán kolikový pes
děti se zvratkama prý neudusí, mají nějak speciálně uzpůsobený hrtan
rafánkovi se to děsně vracelo v postýlce, měla jsem pořád děsný strach, ale ležel na zádech, podle všech doporučení je to nejbezpečnější poloha - z boku se může překotit na bříško. v leže na zádech měl stejně obvykle hlavu na stranu
no dalsi vec je, ze se mi vzdycky po kojeni posejri a jak ho prebaluju, leti to ven, zase nechat ho v tech hovinkach? ![]()
Mně děti taky po kojení vždycky kajdily. A jak se zvedaly nožky a „cvičilo“ se, tak to kolikrát šlo taky mlíko ven.
Ta poloha, jak jsem jí popisovala, není úplně na boku. Jen jakoby maličko na straně, tak že se hlavička otočila na stranu. Proti převrácení se dá klidně i podložit. Existují i takové válečky, mezi které se dítě dá a nemůžou se otočit. Já měla obě děti v klasický zavinovačce, ve který se teda neměly šanci pohnout, natož převrátit. Kolem 3. měsíce jsem začala dávat klasicky na záda, když se děti začaly víc pohybovat. Blindění je na pytel, převlíkala jsem Tobíka i 5× za den
. Ale srovnalo se to, myslím kolem 5 měsíce.
Ahoj,kdyz mel mesic Tobi,tak taky nerihal,skytal a blinkal i 2h po kojeni-dr.rikala,ze se prejida.U kojeni se mi take dusil,to jsem se vylekala a potom i brecela,bylo to hrozny,vzdycky mi pod rukama zvadl a nemohl dychat jak mrtvolka-strasny,laktacka mi poradila dat ho do klubicka a dobry.Taky mi teklo moc mleko,tak jsem kojila,ze byl naprimen,nebo v leze,za par tydnu to bylo fajn.Ale blindi porad
.