Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Malej má šest měsíců a taky má placku. Je fakt, že poslední měsíc se už sám přetáčí na bok a spinká tak a začíná se mu ta hlavička trochu zakulacovat. Doufám, že se zakulatí tak, aby ta placka nebyla vidět. Četla jsem tady na to jednu diskusi, kde jedna maminka byla dost nešťastná a dávala sem fotku své dcerky a ta měla fakt pěknou placku a po roce tam psala, že se to malé srovnalo.
Můj 7m klučík hodně preferoval levou stranu, tak má hlavičku pořád dost šišatou, ale věřím že se to srovná ![]()
Kamaradka nepolohovala, malyho jsem videla kdyz mel pul roku… muzu rict ze jsem se lekla, netusila bych ze muze dite mit tak zdeformovanou hlavicku. Ted jsem ho videla po trech mesicich a ze predu to temer nebylo videt…
Takze v klidu, opravdu se to muze spravit. Navic fontanely srustaji do dvou let, co jsem tak vycetla…
To ti nikdo nerekl, ze se ma mimino pokladat na stridacku na obe strany? ja to praktikovala tak:kojeni z leveho prsu, pote polozila na levy bok, kojeni z pravyho, polozila na pravy bok…ted se to uz asi tezko spravi, v 5 mesicich…zname vnucka mela extremni tvar hlavy, ale spravilo to noseni helmicky, ktera je na to delana-nevim ale, jestli to v cesku vubec existuje…
Náš Toba má taky vzadu placku…no hold nebude moct nosit vyholenou hlavu
Klíííd vlásky to nejhorší schovají…já mám taky vzadu slehlou hlavu a vůbec to neřeším a Tobula je prostě po mě…taky rád lehává rozplesklej na zádech a polohovat prostě nechtěl…ať jsme ho zarazili čímkoliv, tak si prostě našel způsob, jak se dostat zas zpátky na zádíčka…a teď v roce a půl to sice jde vidět, ale není to tak hrozný…fakt se to začne srovnávat samo…doktorka má dobrý přístup a zbytečně tě nestraší…
Ono je to taky těžký. V porodnici řekli polohovat, pediatrička řekla nechávat ležet na zádech. U nás se teda placka udělala z ležení v nemocnici, tam malej ležet musel, když byl na kapačce.
Ahoj malý má taky placatou hlavu vzadu a dost, snažím se ho polohovat ale stejně se přetočí na záda, je mu 6.měsíců…ted jsme byli 2 týdny v nemocnici kde musel ležet jen na zádech takže jak se to trochu už srovnávalo tak se to zase rozpláclo…
Maltik zakladatelka přece píše, že polohuje… a je jí to prd platné.
Anonymní, nic si z toho nedělej, stejně to nijak neovlivníš. Jeden náš syn to měl taky, měl jí sleželou ze strany, prostě jí pořád pokládal na tu jednu stranu. Doporučuje se dávat miminko tak, aby zajímavé věci mělo na neoblíbenou stranu, ale u něj to nefungovalo, čučel klidně zarytě do zdi ![]()
Tak kolem roka se to zakulatilo, a teď bys na první pohled nepoznala, že s tou hlavičkou bylo něco blbě. Jako jo, když se člověk hodně soustředí, tak tam tu nesouměrnost vidí, ale fakt to není nic, s čím by se nedalo žít ![]()
Existuje i taková helmička, která to srovnává, kamarádčina holčička ji nosí.
http://plagiocefalie.cz/
Dětská hlavička je sice při růstu dost plastická, ale žádné zázraky se srovnáním nečekejte. Na horší sleženiny a deformity po porodu je tu již zmiňovaná helmička.
@Angua píše:
Existuje i taková helmička, která to srovnává, kamarádčina holčička ji nosí.
http://plagiocefalie.cz/
Nevíš, jestli je něajký pracoviště i v Praze nebo poblíž? Tohle je docela z ruky, přemýšlela jsem, že bychom se objednali alespoň na konzultaci.
@Honzuovka to nevím, znám jenom tohle a na stránkách píšou, že jsou jediní v ČR, kdo to dělá. Ale myslím, že to za výlet stojí
Teď nevím, jestli mi to říkala kamarádka nebo to tam někde píšou, že když je někdo zdaleka, tak mu snad vyrobí tu helmičku i dřív, než za týden…
@Angua Já právě nemůžu nic jiného najít, tak jsou asi fakt jediní. Pročetla jsem diskuse a maminy tam píšou, že je lepší se objednat sama než to táhnout přes doktora, že doktoři v Praze to nechtěj psát na pojišťovnu. Tak tam asi zavolám. Jestli je tady možnost s tím něco dělat, tak přece nebudu sedět s rukama v klíně, že? Takhle vypadala naše placka před měsícem. Te´d už je to trochu lepší, ale furt tam je. ![]()
Je to blbě vyfocený, jinou fotku nemám, jsem se vždycky snažila, aby na fotkách ta placka nebyla vidět. ![]()
Ahoj holky, prosím o vaše zkušenosti. Malé je 5 měsíců a vzadu má slehlou hlavičku, prostě placatou. Polohuju jí ale jak se mele tak se stejně přetočí jak chce, na bříšku taky nevydrží, po 2 min. řve
Mudra říká, že se to srovná, ale kolegyně mě vyplašila, že se to srovnat nemusí, že její kamarádka má taky placatou hlavu. Do kdy se ta hlavička tvaruje? Není v 5m už pozdě? Díky moc za rady.