Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj, je tady někdo kdo se vyzná v daních? Potřebovala bych poradit. Kdybychom se teď ze začátku roku vzali byla by ještě možnost odečíst si z daní slevu na manželku do roku 2015? Nebo by se to počítalo a do dalšího daňového přiznání? Děkuji za odpovědi.
@Nikcule2015 Celkem logicky ne, když jsi v roce 2015 nebyla manželka…
Pocitalo by se to az v roce 2017 za rok 2016. I kdyby ste se vzali v prosinci, sleva by byla jen za prosinec
@serenkaklucici píše:
Pocitalo by se to az v roce 2017 za rok 2016. I kdyby ste se vzali v prosinci, sleva by byla jen za prosinec
přesně
To by jste museli být manželé už v roce 2015, aby jste si ji mohli uplatnit do roku 2015. Navíc sleva se uplatňuje jen za celé měsíce, ve kterých jste už byli manželé, takže i kdyby jste se vzali vloni v půlce prosince, tak by jste stejně neměli nárok na nic.
Jo a my ještě museli mít společnou adresu v době nároku na odečet. Chtěli to po manželovi v práci ten první rok, pak už ne.
@alisekR píše:
Jo a my ještě museli mít společnou adresu v době nároku na odečet. Chtěli to po manželovi v práci ten první rok, pak už ne.
nevím jestli to tak bylo kdysi ale teď to nehraje žádnou roli
@serenkaklucici píše:
Podminka ale musí být splněna na začátku měsíce. To by se museli vzit 1.prosince, aby si slevu za prosinec mohli uplatnit.
OT já využiju a zeptám se na něco.
Chci si prodloužit rodičák na 4 rok, takže to budu doma zadarmo. Chtěla bych si najít jen nějakou brigádu občas na výkend, třeba na pokladnu do marketu nebo tak. Vím, že musím mít příjem max. do 68 tis. Aby manžel mohl uplatňovat slevu na manželku. Je těch 68 tis. v čistém a nebo je to hrubá před mým zdaněním?
@j.a.n.i1 píše:
@alisekR Na to ale nemají nárok…
Fakt?? Nám tvrdila účetní, že je to na manželku ve společné domácnosti
Manžel si nechal měnit bydliště až při výměně občanky po svatbě, přitom u mě bydlel 10 let.
@alisekR píše:
Fakt?? Nám tvrdila účetní, že je to na manželku ve společné domácnostiManžel si nechal měnit bydliště až při výměně občanky po svatbě, přitom u mě bydlel 10 let.
společná domácnost a trvalé bydliště jsou dvě úplně rozdílné věci
@alisekR píše:
Chci si prodloužit rodičák na 4 rok, takže to budu doma zadarmo. Chtěla bych si najít jen nějakou brigádu občas na výkend, třeba na pokladnu do marketu nebo tak. Vím, že musím mít příjem max. do 68 tis. Aby manžel mohl uplatňovat slevu na manželku. Je těch 68 tis. v čistém a nebo je to hrubá před mým zdaněním?
nech si posílat aspoň 50 Kč do těch 4 let abys nemusela platit zdravotní a choď na brigádu jak chceš… prý je to v hrubém tady holky psaly, ale nevím jistě ![]()
@alisekR píše:
Je to v hrubém