Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Dobrý den, od 29.6.2016 jsem studentkou kombinované formy VŠ. Od 1.9.2016 mám hlavní pracovní poměr. Mohu si u zaměstnavatele uplatnit slevu na studenta či ne? Zaměstnavatel mi potvrzení o studiu odmítl, že na nic nemám nárok. V jiné diskuzi jsem se dočetla, že bych slevu měla mít. Dále jsem četla, že jeden z rodičů by měl mít zároveň slevu na studující dítě, tak snad to vezmou alespoň tam. Ví někdo jak to tedy je? Děkuji za informaci.
@dasavr píše:
Určitě není sleva možná v případě kombinovaného studia.
To není pravda.
@lenka2612 pokud je Ti méně než 26 let, na slevu máš nárok. Stejně tak mají nárok na slevu rodiče. Rada - nebavit se se zaměstnavatelem, ale se mzdovkou!
@Hanula1212 píše:
To není pravda.
@lenka2612 pokud je Ti méně než 26 let, na slevu máš nárok. Stejně tak mají nárok na slevu rodiče. Rada - nebavit se se zaměstnavatelem, ale se mzdovkou!
Akorát v každém případě je to jiná sleva.
U tebe sleva na dani na studenta - 335 Kč měsíčně (do 26 let, pokud bys studovala doktorské tak až do 28 let)
u rodičů daňové zvýhodnění na dítě 1117 (případně vyšší - podle pořadí, max do 26 let)
Na VŠ forma studia nerozhoduje.
Přesně tak jak píše mall1976. Já si tu slevu do 26 let taky uplatňovala, a na mzdovce mi to taky nechtěli vzít, takže jsem si to uplatnila vždy jednou za rok najednou ve vyúčtování daně sama. Na finančáku s tím neměli žádný problém