Sleva na daních, dítě - lze uplatňovat bez prohlášení druhého?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
32941
18.2.21 21:08
@Jirka83 píše:
Já přeci nezpochybňuji péči o dítě. Ale myslím to takto, je to myslím jednoduché:
Beru 32.000,–. Zaplatím nájem s energiemy 11.800,–, 10.000,– dám na výživné, 3.800,– splátka bance (z toho 1.000,– mi dá exmanželka), 600,– telefon, 300,– přidávám na telefon dceři, tramvajenka 400,–, pojištění sebe a dětí 800,–, zkrátka mi zbude 5.300,– měsíčně pro sebe na jídlo a pro děti, když je mám 1× za 14 dnů na víkend a 1× týdně ve všední den. Nejsem skrblík, ale taky chci normálně žít…

No jo, rozvádět se a mít děti leze do peněz. Ale tak to je. Pokud umíš trochu uvažovat, tak nevím co se teď divíš :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
aquarian
18.2.21 21:10
@Jirka83 píše:
Mě se jedná o princip. Pokud nemám zvýhodnění na dani já, proč nemůže mít exmanželka nějakou možnost na odečet nebo doplatek ona? Zatím je na mateřské a jelikož ode mě má 10.000,–, nemá nárok na příspěvek na bydlení. A ještě abych dodal, špatně se nemá - žije již s přítelem, který slušně vydělává. Jedná se mi skutečně o princip, že dřív tu něco bylo kvůli dětem, které ale nezmizely…

Princip je, že je to sleva na dani rodiče, se kterým dítě žije ve společné domácnosti.

Ty s dítětem nežiješ ve společné domácnosti, manželka nemá z čeho slevu uplatnit. Takže nic.

Ledaže byste se domluvili s exmanželkou, že byste si nechali schválit soudem změnu péče na společnou případně střídavou (výrazně asymetrickou). A pak třeba se o tu daňovou slevu rozdělili.
Ale to byste nejspíš museli mít dost nadstandardní vztahy.

• Citovat
  • Upravit
32941
18.2.21 21:11

@Jirka83 protože nepracuje, nemá možnost.
Mohl by sis ji ještě uplatnit za část loňského roku jako vyzivovanou manželku, možná.
Hele, ex mého muže požádala, aby změnili formu péče u jejich dítěte, aby mohl pobírat daňové zvýhodnění on a nepropadlo to. Když ona byla na md s dalším dítětem, od nového partnera. Samozřejmě jako důvod uvedli něco jiného, soud dohodu schválil. Teď už pracuje, takže slevu pobírá zase ona. Nicméně forma péče zůstala, je vhodná.
Holt musíte uvažovat i v širších souvislostech no. Je to jedna z nevýhod výhradní péče jednoho rodiče.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16
17.6.21 07:43

Bonus neoprávněně

Hezký den,
z FÚ po mně požadovali doložit rozsudek o svěření syna do mé péče.
Můj ex (OSVČ)si uplatnil syna za poslední dva roky.
Já také, ale já ho mám svěřeného do péče. Ještě bylo podepsání čestné prohlášení, ale já mu nic nepodepsala
Máte někdo zkušenost, co se teď bude dít?
 Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26928
17.6.21 07:55
@Nikky31 píše:
Hezký den,
Já také, ale já ho mám svěřeného do péče. Ještě bylo podepsání čestné prohlášení, ale já mu nic nepodepsala
Děkuji

Predpokladam, ze to otci dodani. Narok na odpocet ma ten z rodicu, kdo ma dite sverene do pece.
FU zasles kopii rozsudku a k tomu napis vyjadreni, ze jsi otci ditete zadne cestne prohlaseni nepodepisovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7674
17.6.21 07:55

Podle mě ty doložíš rozsudek o svěření do péče a muž na to neměl nárok jak nemá dítě v péči, takže on bude muset vrátit částku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36404
17.6.21 08:21

Ty dáš rozsudek a jemu to dodaní. Pro tebe se nic nemění. On bude vracet peníze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
17.6.21 08:24
@Nikky31 píše:
Hezký den,
Děkuji

On bude mít problém, bude vše vracet a pokud padelal čestné prohlášení, tak má ještě na krku trestní oznámení. Ty můžeš být v klidu, na odečet máš nárok, on ne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
17.6.21 09:13

Pokud ho chces podusit, podej na nej trestni oznameni za falsovani tveho podpisu. Mozna to udela sam financak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.6.21 09:33

No to mě asi naštvalo nejvíce, že si za mě podepsal dokument.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
27.3.22 10:43

Dobrý den, mohl by mi prosím někdo poradit. Přes půl roku nežiji s expritelem. Máme roční dítě. Jsem OSVČ. Domluvili jsme se, že malého budu uplatňovat já. Slíbil podpis. Bohužel se neozývá a je mi jasné, že mi podpis nedá. Můžu se prosím zeptat co teď? Zítra jsem to chtěla odevzdávat. :think: Všem moc děkuji za radu.

• Citovat
  • Upravit
8518
27.3.22 12:43

Dej k FÚ prohlášení, že otec dítěte nesdílí společnou domácnost. Případně rozsudek soudu o svěření do péče.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák