Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
@Anonymní píše: Více
Tak píšeš třeba, že manžel pracuje v bance a peníze se mu tedy budou zvyšovat každý rok. To operuješ s něčím, co je závislé na spoustě vnějších okolností, které nemůžete ovlivnit, a ta jistota zkrátka neexistuje. V bance, kde pracuje kamarádka, takhle ze dne na den dostalo vyhazov celé oddělení, protože se přišlo na jejich velký průšvih. Stejně tak píšeš, že tobě by ty příjmy měly růst, ale to je opět něco, v čem nemáš moc jistotu. Myslím, že ten chlap to vidí podobně a víc vnímá ta rizika.
A ten nárůst platu v bance je jistý? Má to manžel ve smlouvě? Nebo je to nějak dané zákonem? Můj manžel pracuje ve velké firmě. Dříve hodně rostla a měla pro zaměstnance skvělé benefitu. Během covidu se jí přesto tak moc dařit, benefity hodně zkrouhla a na platech přidává velmi málo. Většině zaměstnanců dokonce 0. A těm, kterým přidá, to ani nepokryje inflaci. Oni předtím měli slušné platy, takže ani teď na tom nejsou nijak hrozně.
Tak jen jestli tvůj muž má jistotu platového růstu.
@Tarena píše: Více
Jak jsem se rozepisovala i o minulých příjmech, tak jsem se chtěla vyhnout vysvětlování, že jak se máme teď, tak jsme se třeba vloni touto dobou ještě neměli. Před pár lety nám za měsíc zbylo pár tisíc, z těch jsme na jaře pořídili manželovo auto, a v mezičase se tvořila další rezerva.
100 tisíc není naše jediná rezerva. Ale oba odmítáme dát veškeré naše úspory do nákupu auta, chceme si nechat dostatečný polštář pro jiné nenadálé situace. Prostě máme určitou železnou rezervu (pro nás šest měsíců výdajů) na kterou sahat nechceme, dokud nebude vyloženě průšvih.
@Cenarius píše: Více
Utrácíme za moje vzdělávání, nejvíc.
No a pak za manželův koníček, a fakt za ním nepůjdu, že já chci a chci nové auto, tak ať laskavě pro to něco udělá.
To chapu, ale k tem 100 co mate muzete behem pul roku prihodit dalsich 100. Tak jestli radeji nevzit nejake lepsi ojete, nez nove.
Dělá v IT, nevím zda to je nějak specifické.
A díky, tak nějak si to představuju, auto dát na protiúčet a doufat, že si ho ještě vezmou. ![]()
@jkra píše: Více
Jak píšu, ta druhá varianta je auto s nájezdem do 30000. Takže píšu sice „nové“, ale ne fungl.
@Livi92 píše: Více
On má dost specifický skill set a pokud se nestane něco s jeho zdravím, tak o práci nouzi mít nebude. Ale samozřejmě, ty možnosti tam jsou. V tomhle ale mnohem více rešíme hypotéku než auto - přeci jen, tam pokud se něco podělá, ať si ho klidně vezmou.
Jenže taky vidíme ty rizika v nákupu staršího auta, řekněme do 150 tisíc. Každý to určitě kolem sebe zná, někdo má na auto štěstí, jiný ho koupí a do roka do něj nasypal skoro tolik, co byla pořizovací cena.
2 metry se tam v pohodě poskládají
a bude dobře vidět ven.
Hybrid je dobrý do města, na dálnici dost žere, teď jezdím za 3,3
Suzuki je taky dobrá volba, koukni na Vitaru
@nozu píše: Více
Ti nevím, to bych raději vzala. nejake lehce jete vyšší kategorie.
@j.a.n.i1 píše: Více
Když si člověk odfiltruje někde na sauto inzeráty aut s pohonem na všechny čtyři, do pěti let věku a do 100000 nájezdu a do 350000 kč, vylezou tam prakticky jen dacie duster. Já tam tedy opravdu velký výběr nevidím.