Šli byste do úvěru na auto?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
25.8.24 08:12
@jege píše: Více

Děkuju, já jen koukám, co je očividně potřeba zkritizovat místo diskuze o financování aut. :D

• Citovat
  • Upravit
10185
25.8.24 08:18

Zakladatelko, mozna bych na vasem miste zkusila s nakupem auta jeste pockat a snazit se co nejvic usetrit, abych mela k dispozici co nejvyssi akontaci a ten uver nebyl tak vysoky. Jestli jsem to pochopila spravne, tak soucasne auto jeste jezdi, tak jeste poslouzi. Jasne, pokud by byly potreba nakladnejsi opravy, tak nema smysl cekat, ale jestli zatim drzi, tak bych s koupi noveho nespechala.
Jinak teda ziram, kam az se ta diskuse dostala a kolik lidi ma potrebu se ti vrtat v soukromi vcetne podrobnosti z manzelovy prace atd. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
25.8.24 08:26

My máme ojetinu. Kupovala se 10 let zpátky, bylo ji 10 let. Dobře prověřená, možná i štěstí na auto a jezdí pořád super. Mají ji tedy už děti na první oťukování po získání RP.
Ale rozhodně do ni nelijeme statisíce ročně a podobné. Jestli do ní dáme 10 ročně mimo pravidelnou údržbu :palec:
Děti s ni úplně normálně jezdí po ČR a na laně je domu netaháme. Ale asi jsme měli kliku i na auto.

Z mého pohledu si kupovat auto na vysoký úvěr ve chvíli kdy fungujeme z 1 platu v podstatě je risk.
Stejně jako kupovat takové auto za 100 000 Kč.

Dacii má můj příbuzný, jezdí s ní hodně ( jako fakt hodně ) a i po polních cestách ( mají hospodářství, krávy, ovce, kozy, pole, atd…. ) a ta auto max po 7 letech mění. Jinak to auto na ty účely má rád.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
25.8.24 08:35

Co se týká té práce v bance, nedávno jsem odešla a nárůst mezd je na celku,(součet všech mezd) nikoliv individuálně, jednou může dostat přidáno a po druhé nemusí. Nebo naopak může sebrat několikrát po sobě částku, která matematicky vyšla pro někoho jiného. Hlavně je tam úžasný efekt, že každé 2-3 roky je hromadné propouštění a hodně záleží na nadřízeném, kteří se tam dost točí. Většina nových manažerů si tam dotáhne svoje lidi a pak musí někdo z kola ven. První dva manažeři mi dali vždycky víc než mi vyšlo, další 2 potřebovali motivovat jiné, tak mi dali míň než uváděné % (někteří nedostali vůbec nic) a poslední mi vždy dala přesně to co mi vyšlo tedy např. Přesně 6% nebo o chlup víc.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
25.8.24 08:41

@Denisa56 no my si jen říkáme ze teď za to auto kolem 50 tisíc dostaneme, ale pokud se na něm rozsype něco dražšího, tak půjde tak za 15 na náhradní díly. Ale jinak jo, rozumná volba je došetřit.

@kocourGarfield tomuhle autu je 15 let, já s ním jezdím ráda, ostudu nedělá, na laně mě taky nikdo netahá. Ale mechanik to vidí jinak. Cca pět let jsme dělali jen normální údržbu, max někde praskla nějaká hadička. Ale za poslední rok jsme měli záhadu, kterou na třikrát řešili v servisu, než našli důvod. A pak ještě jedna věc. Takže jsme už několikrát řešili náhle situace, kdy nám zbylo jen jedno auto, jednou jsme si museli půjčit auto od mámy. Není to příjemné. Naštěstí to byly vždy závady, se kterými šlo dojet domů.

No a to nemluvím o tom, že budeme muset koupit zimáky, vlastně. :D

• Citovat
  • Upravit
10185
25.8.24 09:19
@Anonymní píše: Více

No, to je otazka pro vesteckou kouli. Ted je to auto dany do kupy a klidně muze dalsi rok bez problemu jezdit a pak ho za tech padesat muzete prodat. Anebo se na nem neco vysype a pak ho prodate za min. Ja mam taky stare auto a krome par drobnosti musim zatukat, jezdi spolehlive a to jezdim opravdu dost. Rekonstruujeme barak, tak jsme do uveru za nove nesli a penize potrebujeme na rekonstrukci. On clovek v zivote holt nemuze mit vsechno tak, jak by to bylo idealni. Ale u vas tu situaci nevidim nejak dramaticky, pises, ze mate jeste dost rezervu, kolik mesicne usetrit, hypoteku nemate nejak vysokou a prijmy slusne. Riskla bych ten rok v tomhle aute a co nejvic setrila. A kdyz se pak tohle prodá za pade, tak bezva, kdyz za min, tak to brat, jak to je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
25.8.24 09:31

A co si vzít auto manžela, pokud je v lepším stavu. Jemu dat tohle, pokud jezdí málo a rok si utáhnout opasky a šetřit. Za rok uvidíš jak je na tom chlap platově, jak se Tobě rozjíždí podnikání a pak bych se rozhodla. Když místo 20 ušetříte měsíčně 40, tak za rok mate pomalu na nové auto.
V půl milionu je z mého pohledu úplně jedno jestli prodáš auto za 50 nebo 15.

• Citovat
  • Upravit
16232
25.8.24 09:48
@kocourGarfield píše: Více

Taky mi tohle přijde jako lepší řešení.
Příjmy mají kolem 100tis. s výhledem na zvýšení, ale jestli ušetří 20mesicne, tak to znamená výdaje 80tis. s jedním skolkovym dítětem, to je dost. A jestli jsou úspory šestinásobek výdajů, tzn. mají dejme tomu půl mega, tak se chystají vzít si k hypotece na to auto větší úvěr než jsou úspory, a plánují druhé dítě (co když bude rizikové těhotenství a nebude možné řídit, plány na práci po celé ČR vezmou za své dřív). Tohle je za mě hodně na vysoké noze bez pořádného zajištění.
Taky bych radši prohodila auta a trochu seškrtala výdaje, a může na něj být ušetřeno ještě do toho druhého těhotenství.
Známí koupili nové auto a za první dva roky je pojištění a autorizovaný servis stály prý tolik, za kolik pořídili komplet malé ojeté auto tchyni na nákupy. Někdy tyhle náklady překvapí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.8.24 10:37
@kocourGarfield píše: Více

Jako, je mi jedno jestli dam za máslo 40 nebo 50 Kč, ale fakt mi není jedno cca 40 tisíc, ani na půl milionu. :roll:

Jinak výměna nehrozí, druhé auto je jeho miláček a navíc má větší spotřebu. Ale říkám si ze dat si zatím výhled na půl roku na vyčkání by mohlo jít.

@zrcadlo Výdaje máme velké, ale je v tom i například malování celého domu, a podobně. Prostě máme letos zvýšené výdaje; několik let jsme totiž nebyli schopni vydávat peníze na takovéto udržovací věci, tak se to nakupilo. Brzy se to uklidní, už toho mnoho nezbývá. Já jsem naopak velmi mile překvapena, kolik nám toho zbývá, vzhledem k tomu, co všechno teď platíme.

• Citovat
  • Upravit
438
25.8.24 10:57

S manželem jsme si koupili úplně nové auto, splacime i s pojistkou 13500tis. měsíčně. Do ojetiny bychom už nešli. Máme záruku na 7 let, servis, vše. Představa, že manžel opět bude lezet pod autem, nebo to dávat do servisu a platit hrozné částky, to už nechceme. Takhle máme jistotu, že to auto je nové, není bourané a vše funkční. Pokud na to máte, kupte si nové. Vždyť za 3 roky ho můžete dát protiúčtem a můžete mít opět nové.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.8.24 11:16
Že si oba zvyšujeme kvalifikaci při práci, tak místo 600tis půjčky, bych raději pracovala a studovala, co tam máš dál? :roll: ale každý je holt jinak gramotný, my dvě auta máme a po dostavbě domu šetříme na jedno nové :-) ale ne na úkor dětí, ty mají vše :mavam:
  • Citovat
  • Upravit
10185
25.8.24 11:24

Jsi zbytecne arogantni a nafrnena. Mas to zapotrebi?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
25.8.24 11:48
Tak si do toho všeho vem úvěr na auto, když je to OK řešení.
  • Citovat
  • Upravit
Anonymní
25.8.24 12:08
@Denisa56 píše: Více

Já na takové jedovaté výlevy odpovídat fakt nebudu :D

@kocourGarfield já mám asi prostě posunuté vnímání. Ale po těch letech, kdy nám zbývalo tak málo, mám teď pocit, že jsme v pohodě. A že si to dovolit můžeme a pořád budeme schopni šetřit docela rozumné peníze. Ale já nevím, kolik je pro běžnou rodinu normální odložit každý měsíc. Lidi kolem nás proste žijí podobně jako my, někdy spíš hůř.

• Citovat
  • Upravit
6027
25.8.24 12:09

No, tady je asi zásadní názor pana manžela, ne houfu poradců z emimina.
Nějak si nedokážu představit chlapa, co je jedinečná bedna, hlavní živitel rodiny s přijmem, co neodpovídá té jedinečnosti, jak tento pán oceňuje, že manželka si poušti pusu na špacír na emiminu a pak z těch “rad” ještě čerpá dál…
Takže než tlachat na miminu, asi bys měla promluvit s mužem. Ať on si řekne, jak to cítí a chce. Přece jenom to táhne on.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel