Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojte. Ja som si vybavovala trvaly pobyt pred 2 mesiacmi. Slovensky pas nemam a ani ho vybavovat nebudem. Na cudzineckej policii mi povedali ze si musim zistit v mojom meste na SK ako to oni beru s trvalymi pobytami. Tak som tam zavolala a pani mi povedala ze trvaly pobyt mi na Sk zostava kym ma neodhlasia z adresy kde som byvala novy majitelia (byt sme tam predali) ale ze ked to spravia, tak budem mat pobyt na mestskom urade… Ale OP by som mala odovzdat na policii, co som doteraz nespravila ani neurobim. Nebudem mat potom ziadny doklad ze mam pobyt aj na Slovensku…
Holky zahráváte si s těma trvalýma pobytama, každý může mít jen jeden, buď tady, nebo na Slovensku, já to takhle taky řešila a nezrušila a pak jsem platila pokutu na Ministerstvu vnitra
Akoze ak som obcan SR, preco mam odovzdat OP? To mi hlava nebere.
Taky se vám tady do toho vmísím. Měla jsem to úplně stejně, jakmile jsem si přehodila pobyt z přechodného na trvalý, musela jsem odevzdat na Slovensku občanku. Trvalý pobyt může být samozřejmě jenom jeden a tím pádem jsou údaje ve slovenské občance neplatné. No a protože tam jako bydliště nemůže být adresa v ČR, musí se tento neplatný doklad odevzdat. Místo toho jsem si musela vyřídit pas, který je tak mým jediným slovenským dokladem totožnosti.
V České republice používám již zmiňovaný fialový průkaz k trvalému pobytu pro občany EU, kde mám bydliště a zatím jsem neměla žádný problém. Vyřídila jsem hypotéku, žádala dceři o cestovní pas a vše naprosto v pohodě.
@miaPRG na ministerstvu ČR
@Roluda musíš odovzdať OP pretože si dáš adresu trvalého pobytu v Čechách a ten Ti do občanky nezapíu, od toho máš ten Preukaz o povolení k pobytu. No je to mazec, tiež som sa rozčuľovala
@lucinkama mám to úplně stejně až na to, že jsem po těch 10ti letech, kdy jsem šla zažádat o nový, musela zaplatit pokutu
protože jsem měla neplatný OP
@womanz píše:
@miaPRG na ministerstvu ČR
@Roluda musíš odovzdať OP pretože si dáš adresu trvalého pobytu v Čechách a ten Ti do občanky nezapíu, od toho máš ten Preukaz o povolení k pobytu. No je to mazec, tiež som sa rozčuľovala
To chapem, ze pobyt mam potom tu, ale ocakavala by som napriklad Slovensky OP kde bude adresa napriklad na urad. Akoze som obcan SR, ale nemozem mat obciansky… Trosku padnute na hlavu no.
@womanz No mám obavy, že to mám stejně. Také jsem vyřídila nejdřív TP a až pak rušila občanku a pak jsem tam už nešla… Jaká byla pokuta?
@Mišela1 píše:
no na slovensku nebo v praze na ambasádě. v brně byl slovenský konzulát ale ten zrušili.
to mam bližšie na slovač než do prahy tak to nič ![]()
Holky ja som to mala stejne ako @arcanobacterium musela som vrátiť OP, nikde som sa na nič nepýtala do ničoho som nerýpala
@Roluda OP je na preukázanie trvalého pobytu. A jekož nemožeš mať dva trvalé pobyty prídeš o OP, že si občan SR preukážeš pasom pretože tam sa neuvádza TP tak mi to vysvetlili na cudzineckej.
Miesto českého dokladu mám fialovú knižku…
@womanz aha, takze pokutu si dostala nie za to, žeby si mala dva trvale pobyty, ale zato, ze si si neprehlasila novy cestovny doklad. Ja mam v tej fialovej knizke o trvalom pobyte prave uvedeny pas. A ked som sa vydala a zmenila si meno, tym padom aj vsetky doklady, hned som sla na cudzinecku v CR zmenit si „fialovy pas“. Vobec neriesili aky mam pobyt v SR.
@Roluda To si neplet, OP nie je preukaz o obcianstve v SR. Tiez mi to prislo na hlavu, ked sa o to nezaujimas, tak to nevies. Ale v OP je adresa trv. pobytu a ten nemoze byt mimo SR.
@miaPRG nepletiem neboj, ale ak clovek slovickary, tak je to obciansky preukaz, nie preukaz trvaleho bydliska ![]()
Kazdopadne si ho este par rokov urcite ponecham ![]()
@lucinkama @miaPRG pokuta bola za to, že som nemala platný doklad, občanka bola od nahlásenia TP v Čechách neplatná a pas 3 roky prepadnutý, dostala som 3000,– pokutu