Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj maminky slovenky… chcela by som sa vás opýtať, ako sa rozprávate s deťmi… žijem v ČR už skoro 8 rokov… stále rozprávam po slovensky.. ale teraz máme 7 mesačné dieťa a ja neviem, či na neho rozprávať po slovensky, alebo po česky.. poradíte mi?? resp, ako rozprávate vy?? ďakujem
Ahoj. Já na dítě mluvím česky. Celkově jsme úplně přepnula na češtinu. Slovensky s ním mluvím na Slovensku a v přítomnosti slovenských příbuzných a kamarádů. Je otázka, jak mluvíš česky. Já v době narození dítěte už mluvila super, takže to nebyl problém. Spousta lidí mluví zase na dítě slovensky
Asi podle toho, co vyhovuje tobě. Dítě automaticky pobere obě řeči. ![]()
Ahoj. Obidvaja z manželom sme Slováci, takže doma rozprávame len slovensky aj na syna.Ked ideme von alebo niekam tak všetci ostatný na neho rozprávaju česky. Rozumie im, takže to nehrotím. Stejne sa budeme stahovat zpet na Slovensko, takže češtinu ho ani nebudem učit. ![]()
mam to jako @cverunka hlavne se drz jednoho jazyka, aby z toho mrne nemelo gulas ![]()
Ahojky, jsem slovenka a ziju v ČR uz 10 let-čekám teď mimi s českým tatínkem a budu na nej mluvit česky, ja sama uz mluvím česky lépe než slovensky, takže asi tak.
Kdyz pojedem na Slovensko k mým rodičům, taky na nej budu mluvit česky.
![]()
@simanska žijem v ČR 14 rokov, na deti a doma hovorím po slovensky. V práci a vonku po česky. Slovenčina je moj materský jazyk a je škoda, aby ho moje deti neovládali, lebo dnes to už je pre čechov ďalší cudzí jazyk. ![]()
Ďakujem všetkým za odpoveď… budem sa držať svojej slovenčiny.. snáď sa z toho malý vysomári ![]()
@simanska moj syn (2,5 roka) plynule prechádza zo slovenčiny na češtinu podľa toho s kým hovorí. Občas používa slovo, ktoré sa mu ľahšie vyslovuje. Možem sa spýtať odkiaľ si? Som tiež mamina „nosnica“
a podľa fotky syna tiež nosíš a ja som tu široko ďaleko skoro jediná ![]()
@simanska moja dcéra tu nastupovala do 1.ročníka ZŠ, keď sme sa sem sťahovali a úplne bez problémov sa naučila česky. Behom pár mesiacov to mala tak, že automaticky prepínala zo SVK na CZ, podľa toho s kým sa bavila
má to tak dodnes, sme tu 5. rok. Na syna (11m) hovorím podľa toho, čo mám na jazyku, ale vačšinou slovensky
Snúbenec česky, pochopiteľne
Občas zapájame angličtinu, ale to len tak cvične ![]()
Tento model nám vyhovuje, nebudeme ho meniť, rozhodne chcem, aby naše deti rozumeli obom rečiam ![]()
Ja sa len trošku bojím toho, aby jeho čeština potom nebola nespisovná (lebo budeme žiť určite v ČR) a nemal problém s ostatnými deťmi v škôlke/škole…
@simanska Akokolvek sa rozhodnes hovorit, malo by to byt spisovne. Nemiesat do slovenciny ceske vety, alebo prepinat sa. Niekedy som o bilingualnej vychove dost citala, a tam to tak odporucali. Dieta sa ti stejne v skolke nauci cesky, o to sa netreba obavat.
Musim sa priznat, ze kym sa mi narodilo dieta hovorila som takym mišungom. Ale po narodeni som sa vratila k slovencine, dost mi to aj robilo problem nemotat tam cestinu.
@miaPRG no, to máš pravdu.. ja používam české slová, v prípade, že sú odlišné od slovenčiny a češi mi zle rozumejú.. ale dík za info.. polepším sa
![]()
Holky podávali ste po novom roku niektorá žiadosť o občianstvo? Ako má vyzerať životopis?
@janvana nepodávala som, ani nemám v pláne, iba o TP v ČR si v najbližších dňoch požiadam. Takže neporadím, ale ak možem, tak sa chcem spýtať, prečo si chceš občianstvo meniť? Z nejakého konkrétneho dovodu, alebo len tak?
@zuzineckah píše:
@janvana nepodávala som, ani nemám v pláne, iba o TP v ČR si v najbližších dňoch požiadam. Takže neporadím, ale ak možem, tak sa chcem spýtať, prečo si chceš občianstvo meniť? Z nejakého konkrétneho dovodu, alebo len tak?
Ja, ale nejdem nič meniť
využívám možnosť a budem mať obe.