Smlouva brigáda po zauceni hpp

Anonymní
11.4.23 12:14

Smlouva brigáda po zauceni hpp

Ahoj, chci se zeptat dneska jsem nastoupila do práce a dostala jsem smlouvu na 3 měsíce jako brigadne jenže u pohovoru bylo řečeno ze to bude na hpp ale ve smlouvě mám napsané po zauceni přechod na hlavní pracovní poměr co si mám o tom myslet vykaslat se na to nebo pockat 3 měsíce??

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5683
11.4.23 12:17

Tohle urcite neni seriozni jednani; dulezite je, aby za tebe hned od zacatku platili soc a zdrav.poj.,at se ti ta doba pocita jako odpracovana na duchod.

Takze se zeptej kompetentniho ve firme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.4.23 12:19

@Ahep ano na to jsem se ptala říkal ze to si platim sama ale po 3 měsících dostanu novou smlouvu a tam mi to budou platit oni.
Jenže já nechci žádnou brigádu já potřebovala hpp to jsem taky aji počítala ze to tak bude a oni mi řekli ze jsem to blbě pochopila

• Citovat
  • Upravit
5683
11.4.23 12:27
@Anonymní píše:
@Ahep ano na to jsem se ptala říkal ze to si platim sama ale po 3 měsících dostanu novou smlouvu a tam mi to budou platit oni.
Jenže já nechci žádnou brigádu já potřebovala hpp to jsem taky aji počítala ze to tak bude a oni mi řekli ze jsem to blbě pochopila

Tak to jsou obyc. smejdi. apropo, kdyby to tak chteli udelat, tak vypkatu musis mit vyssi prave o ty odvody, at neprodelas gate; a ted je otazka, jak postupovat dal -dane, priznani…

No jestli uplne nutne tuhle brigadu nepotrebujes, nereflektovala bych na tohle a radsi vynalozila usili na hledani perspektivni prace na HPP.
A pokud ses prihlasila na inzerat, kde slibuji rovnou praci na hpp, ale vyleze z toho tohle, dej podnet k prosetreni na Inspektoratu prace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1798
11.4.23 12:27

Je to teda od zaměstnavatele dost zvláštní přístup a rozmyslela bych si, jestli tam chci pracovat. Chtějí na Váš úkor ušetřit. Standardní je smlouva na HPP se zkušební dobou na 3 měsíce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.4.23 12:31

@Ahep no už na internetu nemají příspěvek jenom na brigádu jak ctu ale co si pamatuji nebylo tam psané nic ani brigáda ani hpp bylo psané hledáme paní na prodavacku a k tomu plat hodiny a tak po pohovoru mi bylo řečeno ze to bude na hpp tak jsem si vše vyridila nastoupila jsem a dostala jsem tento papír

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
11.4.23 12:33

@Magda124 ano tak jsem to měla i kdysi u práce ze to tak bylo napsané teď úplně něco co jsem nevidela a nechapala proc oni mi řekli ze to tak mají stanoveno protože zaměstnanci jim odchází jak chcou nemocni na nemocenskou po par dnech ze tu práci nezvládají ale to mi je k ničemu

• Citovat
  • Upravit
3803
11.4.23 12:36

Skoro všude berou nejdřív na zkušební dobu a pak na dobu určitou. A to pak prodlužují nebo také ne, či změní na hpp. Ale je divné, že tě berou jen na brigádu, měli tě vzít alespoň na tu dobu určitou s příslibem hpp. A platit odvody na sociální a zdravotní by měli i z brigády.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
944
11.4.23 12:56
@Da12 píše:
Skoro všude berou nejdřív na zkušební dobu a pak na dobu určitou. A to pak prodlužují nebo také ne, či změní na hpp. Ale je divné, že tě berou jen na brigádu, měli tě vzít alespoň na tu dobu určitou s příslibem hpp. A platit odvody na sociální a zdravotní by měli i z brigády.

pletou se ti pojmy. HPP znamená Hlavní pracovní poměr, může být sjednán na dobu určitou nebo neurčitou. Zkušební doba může být (ale nemusí) sjednána v rámci podepsané pracovní smlouvy, maximálně na 3 měsíce (u některých vedoucích míst až 6 měsíců)
Zakladatelko, hledala bych jinou práci. Tenhle zaměstnavatel se snaží zaměstnance odrbat ještě před tím, než se stane zaměstnancem, a to by pro mě nebylo. Navíc předpokládám, že po konci „brigády“ ti dá pracovní smlouvu a v ní další zkušební dobu. Nešla bych do toho, nechtěla bych dělat pro někoho, kdo k zaměstnancům přistupuje tímto způsobem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35907
11.4.23 13:04
@Anonymní píše:

Pokud je to smlouva na DPP a bude tam výdělek nad 10tis tak ti pojistné budou strhávat z výdělku, takže si nic platit nemusís.
Jako, je to od nich celkem sprostý. Ale jestli nemáš nic lepšího tak bych to zkusila, ale pak bych trvala že ta smlouva na HPP bude už bez zkušební doby.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101739
11.4.23 13:22
@JancaS84 píše:
Pokud je to smlouva na DPP a bude tam výdělek nad 10tis tak ti pojistné budou strhávat z výdělku, takže si nic platit nemusís.
Jako, je to od nich celkem sprostý. Ale jestli nemáš nic lepšího tak bych to zkusila, ale pak bych trvala že ta smlouva na HPP bude už bez zkušební doby.

Na jednu stran ano, na druhou, je to pozice, na kterou vlastně nic nepotřebuješ a pokud mají špatnou zkušenost s tím, že někoho přijmou a během 2 dnů ho mají na PN, tak se tímhle brání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1798
11.4.23 13:25
@Anonymní píše:
@Magda124 ano tak jsem to měla i kdysi u práce ze to tak bylo napsané teď úplně něco co jsem nevidela a nechapala proc oni mi řekli ze to tak mají stanoveno protože zaměstnanci jim odchází jak chcou nemocni na nemocenskou po par dnech ze tu práci nezvládají ale to mi je k ničemu

Jejich zdůvodnění je nelogické. Pokud budete mít zkušební dobu, tak vás po ukončení neschopenky můžou vyhodit. Pokud se nepletu (u nás to tak je), tak se v případě pracovní neschopnosti zkušebka prodlužuje. Prostě a jednoduše za vás nechtějí nic platit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101739
11.4.23 13:38
@Magda124 píše:
Jejich zdůvodnění je nelogické. Pokud budete mít zkušební dobu, tak vás po ukončení neschopenky můžou vyhodit. Pokud se nepletu (u nás to tak je), tak se v případě pracovní neschopnosti zkušebka prodlužuje. Prostě a jednoduše za vás nechtějí nic platit.

Naopak, jejich zdůvodní je naprosto logické, je opravdu netěší vidět někoho jednou a pak mu platit 14 dnů neschopenky… a v zaměstnáních, kde není potřeba skoro žádná kvalifikace je to bohužel realita.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
11.4.23 13:55

Ale takhle se „zkušební“ doba tak nějak protáhne na 6 měsíců, což zrovna moc sociálně/ jistotní není. Není to ani něžný (rozuměj Běžný) postup, takže se nabízí otázka, jestli by jeden měl/chtěl pracovat v takovéto firmě. Dá se tedy trochu předpokládat, že i v nějakých jiných (problematických) situacích bude firma postupovat poněkud kreativně.

Příspěvek upraven 11.04.23 v 14:17

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
944
11.4.23 13:57
@j.a.n.i1 píše:
Naopak, jejich zdůvodní je naprosto logické, je opravdu netěší vidět někoho jednou a pak mu platit 14 dnů neschopenky… a v zaměstnáních, kde není potřeba skoro žádná kvalifikace je to bohužel realita.

ale to je prostě riziko podnikání, zaměstnávání lidí. Když si otevřeš restauraci, tak ti tam zas hosté budou nosit bláto a kdo má furt platit čištění koberců! A pak si ruce místo do ubrousku utřou do ubrusu a nalepí žvejkačku zespodu na stůl. Každé podnikání je spojeno s nějakými náklady, ty personální jsou podstatná část. Nevím přesně, o jakou pozici se zakladatelka uchází, ale zřejmě nějaká méně placená a bez nutnosti kvalifikace. Možná kdyby zaměstnavatel nabídl lepší podmínky než konkurence, o něco větší plat, lepší benefity, zaměstnanci by se prali o to práci si udržet. Když zaměstnavatel k zaměstnancům přistupuje tak, že do nich nechce investovat víc, než zákon přikazuje (a v některých případech pomocí různých kliček i méně), jen se mu vrací, co vysílá. Kvalitní zaměstnanci jsou jedna z nejcenějších věcí, kterou zaměstnavatel má, ale pokud nabízí minimální mzdu, hlásí se mu tam „kdokoliv“, ty kvalitní zaměstnanci pracují jinde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová