Smutek z odstavení

2345
29.3.09 22:53

Smutek z odstavení

Ahoj holky,
mám možná trochu ujetej dotaz a „problém“ :oops: Mám skoro roční dvojčátka, první dva a půl měsíce jsme s kojením moc bojovali, pak se zadařilo, do 6 a půl měsíce jsem oba kojila plně, i když mlíčka bylo jen tak tak, ale zvládali jsme. No a v 10 měsících se sama odstavila nejdřív dcerka (prostě se jednoho dne odmítla přisát, a už to nezkusila ani další dny), a teď před pár dny, v 11 měsících i syn… Se Silvinkou jsem to zvládala ještě v pohodě, má hodně zoubků a dost mě kousala (i do krve), takže jsem si zároveň oddechla.

S kojením Ondry to pak začalo jít z kopce - dvakrát si loknul a pak blbnul, nechtěl pít, hned se stavěl, lezl po mně atd. … když jsem ho pokládala a znova „připojovala“, tak někdy i brečel, prostě měl spoustu zajímavější „práce“. :? Zkusili jsme změnu polohy i místa, ale bylo to pořád totéž. Asi po měsíci takových bojů jsem to tedy vzdala - přišlo mi divné „nutit“ ho - a on je spokojený s flaškou sunaru (na tu se, potvůrka, soustředí :roll: ).

Vím, že je to asi dobře, bude jim rok, navíc vše proběhlo přirozeně, podle jejich potřeby… a přesto jsem z toho vlastně smutná :oops: :( Chtěla jsem kojit minimálně do léta… všude slyším o dětech „závislých“ na kojení, a ty moje to naopak takhle samy „zkrouhly“… Hlavně večer to na mě vždycky padá, nostalgie, smutek, že něco skončilo… však znáte tu intimitu kojení… navíc u dvojčátek to byly tím vzácnější chvíle, že jsem se vždy plně soustředila jen na jedno miminko… Tak se chci zeptat - měly jste tyhle pocity taky, jak dlouho přetrvávaly a jak jste si s nimi poradily?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymni
30.3.09 00:29

Simi ber to tak, ze si mela to stesti kojit dvojcatka tak dlouho a tohle je krok k jejich osamostatnovani a pomyslne strihani pupecni snury.

Vim o cem mluvim - u prvni dcery jsme meli s kojenim problemy uz od porodu cisarem, plne jsem kojila do sesti tydnu, pak zacala prikrmovat a koncem tretiho mesice se dcera odstavila uplne. Druha holcicka byla taky narozena cisarem, kojeni se rozbehlo v pohode a plne jsem kojila do sesteho mesice. Ted je ji mesicu 9 a kojime uz jen vecer a rano - proste musi byt v loznici, kde je klid pac ma jinak spoustu veci na praci (zajimave, ze na flasku se taky dokaze soustredit).

Beru to tak, ze jsme proste meli to stesti kojit celkem dlouho a po zkusenosti s prvni vim, ze to neni samozrejmost.

Navic pripadaji mi to divne, kdyz chodici mluvici dvoulete dite si prijde k mame cucnout. Ale je to jen muj nazor, ktery nikomu necpu. Kamaradka kvuli AE kojila dceru do dvou a pul let a pokud to nerekla, tak to nikdo nevedel (kojila jen doma), oproti tomu jsem videla na hristi dvouletyho kluka, kterej si prisel k mame cucnout…Hanka

• Citovat
  • Upravit
6545
30.3.09 09:33

a já to chápu. Zatímco první dceru jsem odstavila a ač uvnitř mě to trošku mrzelo, věděla jsem, že jsem udělala dobře, ono mi to kojení bylo nepříjemé - kojila se často, usínala tak, kousala (odstavila jsem plně v roce, ale posutpně jsem začala v 9-10m)

Druhá dcera je jiná. Spala líp. Usíná sama a rozhodně bez prsa. Nekouše. Nekojila se kdovíjak často. Bylo mi to fajn. Věděla jsem, že chci cca v roce odstavit, ale nějak z toho bylo jedno kojo za den (resp. na noc před spaním) a tak mi to zatím nevadilo. Snad i proto, že to je naposled. Jenže týden před narozeninama jsem prodělala astmatický záchvat, chodila jsem na kapačky kortikoidu, kortikoidy jsem brala i doma. Bylo mi doporučeno to zrušit. Pediatrička mi řekla, že pokud to nepůjde, tak kojit můžu. Tak jsem jí dala jednou za dva tři dny. Jenže pak už nechtěla. A mě to mrzí dosud, bo takhle jsem to nechtěla, chtěla jsem jetšě chvilku si to užívat. A štve mě, že to bylo v podstatě vynucené, nebylo to z mé vůle.

Určitě je to dobře, že to tak dopadlo, i že to šlo samo, ale uvnitř mě to mrzí:(

Ano, chápu tě…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
980
30.3.09 10:15

kojení

Simi - mě to taky mrzelo,když se mi synek ze dne na den rozhodl,že kojo už ne - ale na druhou stranu jsem za to ráda. Když jsem slyšela od kamarádky to odnaučování…a navíc - je to jejich volba, prostě k tomu měly důvod - jim to vyhovuje - tak si to užij a netrap se s tím. Jednou to přijím stejně muselo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18651
30.3.09 10:18

Mě se teda převedli děti na flašku taky sami od sebe. Honzík už v 6 měsících ( u prsa řval jak tur a u flašky byl jak mílius) a Tom v 10měsících. U H. mě to bylo líto, ale u T. jsem to tak nějak brala, že už mu to prostě nevyhovuje a je to další krůček k jeho samostatnosti.
Neboj splín přejde, vzpomeň na Wenne, od nás z diskuze, taky byla špatná, když se malá odstavila. To je normální, ale už jsou holt velcí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
390
30.3.09 10:29

Ahoj Simi,
je nás tady více, co to takhle prožívali.
Taky jsme měli kritické období s kojením, ale zvládli jsme to. Chtěla jsem kojit aspoň do roka, ale maly se sám odstavil v 8m a já jsem byla z toho hodně smutná, bylo mi to líto. O to více mě to mrzelo, protože nechtěl žádné UM a tak je tomu do teď. Časem jsem na to už přestala myslet, vím že jsem pro něj udělala všechno a jsem spokojená. Byla jsem z toho smutná jen pár dnů, prostě to byla veliká změna. Snaž se na to nemyslet a raduj se ze svých dětiček, to ti pomůže překonat tu depku. Udělala jsi pro ně všechno a oni se rozhodli sami, už nechtějí MM.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
252
30.3.09 10:34

po odstavení /v 18m/ taky jsem měsíc smutnila :cry: ale už je to dobr :wink: zvykneš si a bude ti fajn :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5021
30.3.09 12:09

Simi , mě to čeká asi taky už brzy, já chtěla kojit do roka a jsem ráda, že malá jí příkrmy s chutí a bez problémů, ale už teď vím, že mi to bude strašně chybět.Vašíka jsem kojila přes lahev, takže to bylo jiné, s odstavením jako takovým nemám zkušenost, tak jsem na sebe zvědavá.

Ale ten smutek určitě přejde, konec konců, má to odstavení i své výhody :wink: …Já se těším na cigaretu. :oops: :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
30.3.09 13:33

No vlastně poprvé jsem to možná taky dobř nenesla - bo po odstavení u mě začaly deprese :twisted: 8O :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41
30.3.09 20:41

Mám za sebou právě to samé. Matyášek bude mít v dubnu rok a v 10,5 měsících se mi odstavil. Nechce ani flašku, řešíme to kašema a jogurtíkama. Obrečela jsem to. :( Měla jsem pocit, že už mě nechce, nemá mě rád, už mě nepotřebuje. Teď to vidím tak, že aspoň nemusíme řešit závisláčky a pak následné ´násilné´ odstavovaní. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41
30.3.09 20:44

Ještě jsem zapomněla napsat, že zatím denně odsávám. Mlíčka už mám málo, ale říkám si, že každá kapka dobrá! Chtěla bych do roka vydržet… :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2345
31.3.09 08:58

Holky, díky všem za podporu, už to snáším trochu líp :D naplánovali jsme si s manželem na květem víkend jen spolu, když už nekojím… takže se mám zase na co těši :D

Renzi , jsi statečná s tím odsáváním, to je dobré řešení!!! Taky jsem o tom uvažovala, ale já jsem odsávala několikrát denně (a nočně :? ) až do půl roku (na zvýšení laktace, případné dokrmení a později na Ondrovu večerní nemléčnou kaši - ve 4-5m hůře prospíval), takže už odsávačku nemůžu ani vidět :oops: :roll: Jinak já teda nebrečela, ale depku jsem měla velikou :? taky jsem si říkala, že už mě nechce, cítila jsem se „odmítaná“ atd. :roll: Ale pak jsem si říkala, že je to vlastně jen můj problém :oops: dítě je šťastný a to je koneckonců hlavní :! A neboj, pořád tě má rád a nejradši, jsi jeho jediná, nenahraditelná a nejlepší maminka (i bez kojení :wink: ).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová