Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Holky potřebuju radu od někoho, kdo to případně zažil. Jsem fakt z toho nešťastná, už nevím jak dál a zda ukončit kojení.
Davídek má už druhé atb za půl roku, co je na světě
. Ve třech měsících a teď. Pokaždé příznaky stejné, sýpe, chroptí, při dýchání píská, no něco jako bronchitida, zánět průdušek. V těch třech měsících jsem přikrmovala týden Nutrilonem, to měl při tom, teď jsme dávaly kaše (mléčné
) a je to tu opět. Naše doktorka si myslela, jestli to není reakce na kravské mléko, zatím se to nepotvrdilo, ale ani pořádně nevyvrátilo. Braly mu krev, zatím byla ok, jen na výsledky ohledně toho kravského mléka se čekají. U těch atb dýcháme Ventolin a od včera Ecobec (kortikoidy
), páč nález po čtyřech dnech braní atb je stejný, ba dokonce i možná horší. Doktorka mi řekla, že ona si myslí, že ho něco dráždí v mém mléce, něco co sním, že se nepřijde na to, co to je, ale ona by mi doporučila ukončit kojení a začít dávat HA mlíko. Z něj už dělám kaše, ale stejně.
Má někdo takovou zkušenost, že bylo dítko nemocný a pomohlo až ukončit kojení a začít dávat HA mlíko?????? Prý mu nejspíš předávám mlíkem nějaké pro něj dráždivé látky, prý ona si to jinak neumí vysvětlit. Jen podotýkám, že naše doktorka je velice pečlivá, možná až přepečlivá, mám k ní důvěru, zatím nám se vším pomohla.
Kdybych měla jistotu třeba z krve, že je fakt problém v mlíce, ukončím to a hotovo, ale takhle to ukončím a pak se zjistí, že je problém jinde a mě to o to víc bude mrzet.
Je tu někdo, kdo by měl doma obdobný nebo stejný problém????? ![]()
Já jsem mluvila s paní, co zas její malý měl krvavé nitky ve stoličce, prý plnou plínku. Doktoři měli podezření také na něco v mateřském mléce, nejspíš kravské mléko. To jí zakázali myslím jako první. Pak je oba vzali do nemocnice na pozorování. Ona nesměla kojit, ale tvorbu mateřského mléka udržovat odstříkáváním. Chlapečkovi místo mateřského mléka při tom pozorování dávali asi nějaké HA mléko. Pak zase pod dohledem kojila, a tím se to ukázalo. No ale pak už nevím, jak to dopadlo, od té doby jsem s tou paní nemluvila. A je možný, že už si to nepamatuju dobře, ale ten princip pozorování by mohl určitě pomoct i vám.
Petra
teda pod dohledem nebyla při kojení paní
, ale miminko - pozorovali ho, co to s ním udělá..
Petra
Ahoj, já bych kojení neukončovala. Bohužel výsledky z krve jsou u takto malých dětí neprůkazné a často vycházejí falešně. Možná bych se spíš přikláněla k začínajícímu astmatu. Takto to u nás začalo jen až v roce. Z krve nakonec máme potvrzenu alergii na kravské mléko. Vždy po vysazení UM nebo kaší bylo po ekzému. Jiné příznaky neměl. Lékařka je pediatrička anebo dětská alergoložka? Myslím, že toto by měl posoudit dětský alergolog a imunolog. Také bych se nechala poslat na imunologické vyšetření - je to také z krve. Alespoň tak to bylo u nás. Kojení můžeš ukončit vždycky, proto bych s ukončováním počkala. Ale věřím, že jsou i děti, kterým MM nesedí. To bych si pak nic nevyčítala. Děláš přece pro toho drobka vše nejlepší dle svého svědomí a vědomi!!!! Ovšem chápu, jak Ti je. My fíkáme při potížích ventolin, jinak 2× denně pořád Becotide (kortikoidy) a taky se příležitostně bohužel atb nevyhneme. Obě dr. (jak alergo, tak pediatrička) si přály, abych kojila co nejdéle. Nakonec jsem dala rok a půl.
Také nevím, jestli je k něčemu HA mlíko, když už normální UM stejně zkusil. To už spíš Nutrilon pepti nebo AC či jak se to teď jmenuje. Bohužel je to hořké a náš malý to nechtěl. Ani se mu nedivím. Bohužel když se mi podařilo do něj začít rvát pepti, reakce byla ještě horší než na klasické UM. Okamžitě jsme museli vy:,–(it - krev ve stolici, ekzém. Naštěstí můžete začít příkrmem, tak zkus asi dávat luštěniny (červenou čočku) a opatrně brokolici, aby měl dost vápníku. Mléku bych se v jeho případě snažila opravdu vyhnout.
Držím Ti palce, ať vše zvládnete a Tobě hlavně pevné nervy. Třeba někdo poradí jinak. Toto jsou jen moje zkušenosti u našeho dítěte.
Klidně se ještě zeptej, kdybys něco potřebovala vědět.
Markéta
A jak píše Petra, nejdůležitější pozorování. Já jsem si dokonce musela psát, co kdy malý jedl, abychom měli nějaké vodítko. Když já jsem měla mléko, nic mu nevadilo. Zkus si to také psát - jen u sebe a každý večer jeho reakci. Tak budeš mít vodítko.
opět Markéta
No, já bych to neukončovala. Nechodí ti starší dítko do školky? Já bych skoro tipla, že prostě něco „tahá“ domů. U nás to je durch totéž, akorát teda maj ještě po mě zátěž na alergie a astma a testy na to i ukazují. Mladší je nemocná prakticky od října, stihla dvoje ATB (a ten půlrok předtím měla dvoje do očí), pobyt v nemocnici. Teď dáváme Ecobec a Zyrtec kapky, byla na vyšetření s mandlema, píchali ucho..ale rýmy s následným sedáním na průdušky normál.
A mmch já jsem kojená nebyla vůbec a doslova od narození jsem trpěla na průdušky a alergii na BKM nemam, ani nesnášenlivost…
Chjo, to jste mě moc nepotěšily ![]()
No starší do školky chodí, ale Davča byl marod i když do školky nechodil
.
Nechám si předepsat žádanku na to imonologické vyšetření, to je dobrý nápad. Na astma doktorka taky poukazovala, ale říkala, že prý je ještě malý na nějaké závěry ohledně astmatu, to se prý proukazuje až kolem dvou let, kdy je to jisté ![]()
Naše doktorka je pediatrička, k dětské alergoložce jdeme až toho 6. dubna, dřív to nejde, mají dovolenou ![]()
Je hrooozně sladký ![]()
Porodní váha byla 2,90 kg a na šesti měsících 9,30 kg
. Fakt byl jen kojený ![]()
Packa píše:
Chjo, to jste mě moc nepotěšily
No starší do školky chodí, ale Davča byl marod i když do školky nechodil.
Nechám si předepsat žádanku na to imonologické vyšetření, to je dobrý nápad. Na astma doktorka taky poukazovala, ale říkala, že prý je ještě malý na nějaké závěry ohledně astmatu, to se prý proukazuje až kolem dvou let, kdy je to jisté
Naše doktorka je pediatrička, k dětské alergoložce jdeme až toho 6. dubna, dřív to nejde, mají dovolenou
no na to právě není jednotný názor. A pokud je tam zátěž nebo tak, je lepší to chytit zavčasu. Mmch v naší diskusi je maminka se dvěma klukama, oba astmatici, z toho jeden je ještě mladší než Aneta a dýchá už od pár měsíců…
Co se týče starší holky, tak tam u nás padlo rozhodnutí, že pokud prodělá ještě jednou laryngitidu, mastí na vyšetření (zatím je „jen“ atopička). Mladší k tomu směřuje rychleji, krom klasických vyšetření má za sebou potní test na fibrozu a právě už zbývá víceméně to alergo. Obě mají sníženou humorální imunitu a u obou, co mi bylo řečeno, to rpávě poukazuje na alergie a astma, u mladší to vypadá, že to bude asi praděpodobné. V podstatě se má teď přeléčit po doočkování imunitu a pak se uvidí, ale pak už bych trvala na alergologii a imunlogii do centra, kam chodím já. Pže přesně přístupem na všechno hned ATB to začalo u mě
Taky si myslím,že bys měla především sledovat, co jíš ty a podle toho vysledovat co mu vadí.
Můžou to být jahody, rajčata, citrusy, kiwi, tvarohy, petržel, celer, ořechy …zkuz tyto potraviny vynechat.
Selský rozum - pokud má dítě 2× stejnou reakci, když dostane něco mléčného=jiného než kojení a přitom ostatních 6měsíců je kojeno a bez problémů, tak je mnohem pravděpodobnější, že to je tím mlékem, než tím, že jíš něco „špatného“. To by měl tyhle příznaky častěji.
Dceři třeba vůbec nezabíraly ATB Klacid, měla je dokonce dvoje za sebou a stále urputný kašel. Naopak Sumamed je naprosto v pohodě, po několika lžičkách se to začne lepšit. Naší dr. /taktéž pečlivou paní/ to vůbec nenapadlo, protože se s tím prý ještě nesetkala.
Ahoj, prispeji taky svym nazorem, jestli je to jeste aktualni. Ja bych se hlavne na Tvem miste spojila s nejakym odbornikem na kojeni, coz bohuzel casto pediatri nejsou. Docela se o to zajimam, protoze mala obcas s kojenim zlobila. Zkus se kouknout nebo klidne zapojit do poradny Jirinky Mrazkove - www.kojeni.net - ma tam hezkou databazi otazek a odpovedi, plus ji muzes trikrat tydne sama polozit dotaz, coz by bylo asi nejlepsi. Zrovna minuly tyden tam resila jedna maminka neco podobneho a odpoved znela, aby neukoncovala kojeni, pokud mimi hezky prospiva, ale vynechala ze sveho jidelnicku mlecne vyrobky. Bilkovina kravskeho mleka, ktera alergie zpusobuje je obsazena i v HA mlece, ale je rozstepena, stejne jako v MM. Na pripravu kasicek Ti stejne doktroka bude muset predepsat HA mleko, pokud bys nemohla nebo ti neslo odstrikavat. Urcite bude potreba zajit na alergo a proverit alergii na BKM, aby se udelala potrebna opatreni. Preji hodne stesti a pevne nervy, doufam, ze se vam neprokaze ani astma ani alergie
.
Ja jsem kojit prestala. Neslo uz vydrzet se divat na blede, oekzemovane, zahlenene, vecne uplakane a kroutici se miminko, ze ktereho lezl hlen, krev a pena. Jakmile se na:,–(il Nutrilon Pepti, ihned se to zlepsilo. Ale z krve se na alergie na BKM nepotvrdila. S prikrmy mame taky potize, ale to je na jinou diskuzi. Na porodnice.cz radi pediatr Honzik nechat udelat potni test na fibrozu. Muze to byt i tezky GER, projevujici se takto. Nam dr. rikal, ze astma se projevuje hlavne ztizenym vydechem a piskotem pri poslechu fonendoskopem. A pokud se to projevuje vzdy po nasazeni mleka, tak je to asi jasne. Vadi vam mleko, ale ani z krve vam to nemusi vyjit, tak jako to nevyslo nam.