Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Motýlice tak to je vazne maloucko ty moje sumivky, ale dnes uz me to skoro neboli tak na to prdim a kdyz by se to zase zhorsilo tak to reknu znova dr a uvidime, rozhodla jsem se to neresit, pak mam zbytecne pochyby, musim být na sebe tvrdá
Děkuji moc za rady.
@Motýlice
Já nechci vypadat jako kverulant
, ale v Tbl. magnesii lactici je 500 mg laktátu hořečnatého, což odpovídá jen 51 mgčistého hořčíku.
V Magnesium 250 Pharmavit je 420 mg oxidu hořečnatého, což odpovídá 250 mghořčíku.
Vstřebatelnost (využitelnost v organismu) se obecně uvádí lepší u toho laktátu (je to organická- tělu podobnější forma) než u oxidu. Takže nakonec budou oba přípravky možná tak nastejno… Já jen, že to není tak jednoduché, jak to vypadá! ![]()
@Agrimonia :
OK, uznávám svoji chybu a děkuji za opravu, drahá kolegyně.
Poměřuju tady nepoměřitelné, takže kdo ví, jak to ve skutečnosti s tím „využitelným“ hořčíkem je. ![]()
@Agrimonia Jestli to chápu dobře, tak v jednom šumáku je vyšší dávka, než já teď beru za celý den ve 3 tabletách, ale ty tablety se lépe vstřebávají. Je to tak?
Přesně tak Capel
. Je fakt, že z gyndy vždycky píšou jen ten laktát- je organický. Nebo Magnosolv, tam je směs oxidu a subkarbonátu, celkový hořčík 365 mg (takže nejvíc- taky je jenom na recept). Je v tom i kyselina citronová, ta tuším pomáhá té vstřebatelnosti. Motýlku, pojď, dáme to dohromady
. Ani v SPC se totiž tu vstřebatelnot nedozvíš!
@Agrimonia : Tak jsem udělala menší průzkum na téma biodostupnosti a obsahu hořčíku v různých solích. Omlouvám se, že to tady zkopíruju v originále, ale je to jednoduché. Celkové množství hořčíku, které je tělo schopné zužitkovat závisí na dvou faktorech
Magnesium Sulfate — Elemental Mag = 10%, Bioavailability =?
Magnesium Chloride — Elemental Mag = 12%, Bioavailability =?
Magnesium Oxide — Elemental Mag = 60%, Bioavailability = 4%
Magnesium Carbonate — Elemental Mag = 45%, Bioavailability = 30%
Magnesium Hydroxide — Elemental Mag = 42%, Bioavailability =?
Magnesium Citrate — Elemental Mag = 16%, Bioavailability = 90%
Magnesium Lactate — Elemental Mag = 12%, Bioavailability = 99%
Magnesium Glycinate — Elemental Mag = 18%, Bioavailability = 80%
Magnesium Malate — Elemental Mag = 6.5%, Bioavailability =?
Magnesium Taurate — Elemental Mag = 9%, Bioavailability =?
A teď se pokusíme o porovnání našich preparátů:
Pharmavit 250 — 420 mg (oxid) — 250 mg Mg2+ — 10 mg využitelného hořčíku
Magn. lactici — 500 mg (laktát) — 51 mg Mg2+ — 50 mg využitelného hořčíku
Magnosolv — 670 mg + 342 mg (karbonát + oxid) — 169 mg + 196 mg Mg2+ — přeměna v roztoku na citrát — 328 mg využitelného hořčíku
Magne B6 — 470 mg (laktát) — 48 mg Mg2+ — 47 mg využitelného hořčíku
A vítězem se stává… Magnosolv!!
Šumák Pharmavit to bohužel projel.
@eedi : Není nanic, jen od něj nečekej velké zázraky, pokud se nebudeš prolévat zrovna litry lahodné jahodové tekutiny. Mimochodem - chutná Ti to, eedi? Mně tahle příchuť přijde jako jedna z nejšílenějších, se kterou jsem se v rámci různých šumáků setkala ![]()
Motýlice- výborný přehled ![]()
Já beru Magnesium Lactici, dokonce mně v lékárně vůbec nedoporučili šumivé tablety, že to u těhotných není dobré- může to dráždit žaludek, ale hlavně to prý zbytečně přetěžuje ledviny…
Magne B má pro těhotné dávku tuším 1 tabletu denně. (toliko můj amatérský dodatek k Vaší odborné diskuzi - holky, jste fakt dobré)
Eedi: já na začátku pila magnesii, paní doktorka se jen usmála a řekla, vy máte moc citlivou dělohu (sáhla mi na břicho a hned ví, jak ji mám velkou a jak reaguje) a potřebujete hořčík.
@Baluš : Já jsem Mag. lactici zvolila hlavně kvůli jeho ceně - šumáky vyjdou hodně draze + jak už jsem říkala, ta jahoda mi zrovna moc nelezla. A taky jsem žila v přesvědčení, i když tou dobou založeném vlastně na omylu -
jak mi později vysvětlila Agri - že v tom šumáku je toho moc málo. Bylo pro mě snazší spolknout tabletku než to popíjet(i když je pravda, že v prvním trimestru byla i taková tabletka v krku velkou výzvou
).
Jinak, odborné diskuse mi teď vyloženě chybí, co jsem doma na MD, takže si krátím volné chvilky doma kdečím. „Úkoly“, jako byl tento, jsou pro mě přímo balzámem na duši. A ještě snad i užitečné, sama jsem byla moc zvědavá, jak to dopadne. ![]()
Smekám, kolegyně, a velmi děkuji, to si zarámuju!!! ![]()
Já věděla, že tě navnadím a že si ráda zkrátíš to čekání na porod ![]()
Máš dobré zdroje, já našla třeba BAV u oxidu 20 % a u laktátu 80 %… a pak se v tom vyznej…
Musím teda říct, že válíte holky, vy jste asi lékárnice ne?
myslím, že jste to tady kdysi psaly
Super, aspoň budu vědět, až to bude pro mě aktuální. Holky, je něco co se v těhotenství vyloženě nesmí?? Slyšela jsem, že hřiby není dobré jíst…potřebovala bych si koupit nějakou knihu, máte některá nějaký dobrý tip??Děkuji ![]()
Tak mě se neptej, já tohle nehrotím, jím všecko
. Nesmí se kofein- kafe, černý čaj, zelený čaj, plesnivé sýry a jiné nepasterizované věci (feta…), vnitřnosti, tatarák, spousta holek řeší listeriozu, takže se vyhýbají čerstvé zelenině (třeba v restauraci- když si to samy neumyly) atd. atd. Na internetu toho určitě najdeš kvanta, knihu bych kvůli tomu asi nehledala.
Já to beru poněkud střízlivěji- kafe jsem omezila z 2-3 na jedno, syrové maso mi nikdy nejelo, dodržím spíše pestrost stravy než mě začne omezovat blitíčko- takže hodně zeleniny, ovoce, maso pořádně propečené, občas nějakou rybičku, hodně mléčných výrobků, občas luštěniny, dobré jsou ořechy (buráky), věci s mákem (má hodně vápníku, železa a hořčíku), přidám nějaké omega 3, ať nemám blbé dítě a když budu mít chuť na nepasterizovaný sýr, tak si ho dám, protože je jím už asi dvacet let a chutnají mi… Tak asi tak ![]()
@Agrimonia tak já to nehrotím vůbec, kávu mi doktor řekl že můžu…zelený čaj piju, to syrové maso to je jasné…takže prostě normálka. Dokonce i vínečko si můžu někdy dopřát, tak 2 decinky
Ale ted jsem začla pít Caro e moc mi to šmakuje ![]()