Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, můj 3,5 měsíční syn se poslední dobou pořád snaží jakoby sednout. Opravdu se snaží sedět
? Máte některá s tímto zkušenost? Jak mu v tom mám zabránit, určitě je to pro něj nezdravé, navíc to dělá skoro pořád (v lehátku, kočárku, na dece, ve vaničce) a to i hned po jídle, takže se často i poblinká
. Strašně se mu to líbí. Co s ním? Děkuji.
Kamka to dělá taky, posilují bříško, snaží si sednout, ale stejně se mu to nepovede. Když by neležel v lehátku a nebyl nakloněný, ale ležel normálně na rovném na zemi, nedokázal by zvednout ani hlavu. Jsem omezila pobyt v lehátku na minimum.
Tak přesně to samé lehátko máme a jakmile se začlo dítě vyklánět, tak už jsem ho tam dávala spíš jen na jídlo. Tenhle pohyb pro něj rozhodně není dobrý. Jinak v kočáru položit na bříško nebo pokud jde sporťák do lehu, tak dát do sporťáku a přikšírovat.
Pokud se snaží na rovné podložce, tak zase, frknout ho na břicho.
teda, teď ti čtu, on jako leží na zemi na rovném a zvedne se, jo? Pokud jen na rovném sám zvedá hlavičku, tak tím posiluje a není to nic špatného, jakýkoliv pohyb, co dělají samotní z výchoýzí správné polohy, tak ten jim neuškodí. Nevěřím, že se sám zvedne do sedu přes břicho.
no kdyz chce, tak chce v tom mu tezko zabranis
hlavu mu na zem neprivazes. ja osobne bych ho do lehatka nedavala, nejspis se potrebuje vic hybat, mit prostor..a tam je v jedne poloze. nechala bych ho na dece, at se muze otacet.
Ne, tohle sed není, ale většina dětí to dělá a spousta maminek to taky za sed považuje.
Dítko si posiluje břišní svaly, ale taky zapojuje svalové skupiny tak, jak by je zapojovat neměl. Tomu ale těžko zabráníš, můžeš tomu snad jen předcházet, že dítko do křesílka budeš dávat jen na nutnou dobu - později třeba na krmení … apod. a nechávat ho co nejvíc na zemi. ![]()
Taky nám to malá dělá, taky klíďo z rovného povrchu - až mám kolikrát strach, že si hne s krční páteří
Lehátko je děs, s tím bude mít taky na chvíli asi smůlu… To samé když je na rukách třeba v klubíčku. Nejlepší dát na to břicho, jenže to ji štve, to jí tak dobře nejde
Ale určitě bych nenechala, aby si tak sedali, musí si sednout z kleku - jedině tak je jistota, že mají už dobře posílené záda na sezení.
Do lehátka ho dávám jen po jídle aby se mu to v bříšku „ustálilo“ jinak by se poblinkal. Když to dělá, poblinká se i tak
. Je to lumpik.
Příspěvek upraven 29.04.12 v 12:20
@Angua píše:
Taky nám to malá dělá, taky klíďo z rovného povrchu - až mám kolikrát strach, že si hne s krční páteříLehátko je děs, s tím bude mít taky na chvíli asi smůlu… To samé když je na rukách třeba v klubíčku. Nejlepší dát na to břicho, jenže to ji štve, to jí tak dobře nejde
Ale určitě bych nenechala, aby si tak sedali, musí si sednout z kleku - jedině tak je jistota, že mají už dobře posílené záda na sezení.
MUSI z kleku???? Nam je skoro devet mesicu a seda si z lehu (boku) nemusi jen z kleku. A jinak mala takhle posilovala od cca druheho mesice i dr se smala, ze je pekne zvedava ![]()
terinka4444 Ne, z lehu zas úplně nesedá, to fakt ne. Ale zvedá se až se překulí na bok a pak na bříško.
@gabi.design píše:
Ne, tohle sed není, ale většina dětí to dělá a spousta maminek to taky za sed považuje.Dítko si posiluje břišní svaly, ale taky zapojuje svalové skupiny tak, jak by je zapojovat neměl. Tomu ale těžko zabráníš, můžeš tomu snad jen předcházet, že dítko do křesílka budeš dávat jen na nutnou dobu - později třeba na krmení … apod. a nechávat ho co nejvíc na zemi.
@Bemula některé děti, když mají tu možnost, tak se přitahují o co můžou, někdo dítě cíleně posazuje třeba od 1m ![]()
Ale jak psala Angua, sednout si má z kleku, tohle přitahování zdravé není a umožňují jim to právě tahle různá lehátka, autosedačky atd.
Ony děti, které takto zvedají tu hlavu a strkají ji dopředu, tak si posílí nevhodně ty svaly na krku a pak tu hlavu budou při vzpřímení držet chybně - budou ji mít právě moc předu a můžou kvůli tomu pak mít třeba problém s krční páteří (ne jako malí, ale až v dospělosti, spousta těhle nevhodně posílených svalových skupin a návyků se člověku nasčítá a projeví se to až v dospělosti
)
Snažím se vymyslet nějakou alternativu té zvýšené polohy a zároveň aby neměl potřebu se takto natahovat a řekla bych, že jedině na ruce v takovém „rozbalenějším“ klubíčku, aby si netlačil na bříško a nepoblil se. Jde jen o pár týdnů, až začnete s příkrmy, tak bude to blinkání mnohem méně časté a bylo by škoda, kdyby si z lehátka odnesl tenhle zlozvyk ![]()
Pokud ho to baví a dělá z rovného lehu, tak to není na škodu- my mělůi doporučeno od narození nabídnout prsty a miminko s epřitahovalo- ale dr nám to dporučil jednou, maximálně dvakrát denně. Přirozeně posiluje svaly a to není vůbec na škodu
Já vím, právě se snažím aby to nedělat, nééé že bych tu chtěla frajeřit nebo já nevím co, (asi mě tu někdo blbě pochopil, je mi jasné že v nejbližší době sedět nebude a ještě to pěkně dlouho potrvá než si poprvé sedne) právě proto, že vím, že je špatné a nechci aby si ublížil, on je právě problém s tím blinkáním, i na rukách to dělá
, pokládat na bříško ho můžu nejdříve tak 1,5 hod.po jídle a i tak si blikne. Zajímalo by mě, jak ho správně držet, položit, tak aby mu to neublížilo a neblinkal při tom.
@palapa To si neumím moc představit, jak to dělá
No prej to má být správně z kleku… Ale prostě z polohy na zádech rozhodně ne ![]()
@Gladys Hanča to právě dělá i v tom klubíčku, je to s ní na budku - takto ji vůbec nemůžu mít, tak ji nosím v „ergonomické poloze“ - jak v nosítku, ale bez nosítka
Nebo je dobrý i klokánek - to má výhled, nikam se nekroutí a posiluje záda a krček. Ale bolí z toho ruky ![]()