S.O:S. VZTEKLOUN

Napsat příspěvek
Velikost písma:
12600
16.12.05 13:42

Irris -synovi je ted 17 mesicu, take ho nijak fyzicky netrestam, je jinak taky uplnej mazel, nejoblibenejsi hracka plysaci, ktere neustale pusinkuje (nuti i osatni aby je pusinkovali ;) a presto umi udelat zachvat zurivosti :(
Asho - je uplne jedno jestli ma hysterak z pretazeni, nebo z cehokoliv jineho, proste ma hystericky zachvat a pokud to je fakt hystericky zachvat , kdy ma dechove pauzy, je celej fialovej a trva to uz pulhodiny, tak je podle me na miste se snazit ten zachvat prerusit a studena sprcha je jeden z psychiatrem doporucenych zpusobu, to neni zadnej trest!!!!
Pravda ale je, ze u nas sprcha nefungovala, jak jsem uz psala a zkusila jsem to jenom jednou. Jestli ale Irris fungovala tak myslim, ze to neni neco, co by se melo vycitat, ne?

Jinak o americkych happyendech ja psat zatim nemuzu, nicmene si myslim, ze tyhle zachvaty jsou znamky asi vesti citlivosti a tak samozrejme syn ma zase spoustu momentu, ktery jsou proste k sezrani a ktere ty „hodne“ deti nemaji. Co myslite??? ;)
 Jana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29730
16.12.05 14:31

Jani, ja ale nic nevycitam, neberu to ani jako trest, to by byla dost blbost, ne? Ale nemyslim, ze je jedno, z ceho ten hysterak je, kdyz ja jsem utahana a nemuzu zabrat a jsem protivna a mrzuta, mam chut vrazdit a pod…a ted na mne se studenou sprchou? Ty vado! Proste jsem typ, co by to fakt nerozdejchal. Mozna to doporucuje jeden psychiatr, jinej zas ne, neni to jednoznacny. Ale kdyz to nekomu funguje, je presvedcenej, ze to jeho decku neublizi, tak proc ne? Vzdyt jsem to psala, tys to necetla?

Taky zazivame ruzny veci, treba nedavno mne Maty vydesil k smrti, kdyz se vztekal v koupelne a ja ho tam po chvili ticha nasla zhroucenyho jako kus hadru a vubec nereagoval. Prisel na to, ze si tak zaruci pozornost na 100% :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
300
16.12.05 14:59

Ahoj,
Janat, jsem ráda, že jsi se zmínila o tom psychiatrovi…Jinak vpohodě, já se sama nepotřebuju ospravedlńovat, vím, že jsem to udělala ač nerada, ale nemohla jsem se dívat na to jak si snažil ubližovat, TO byl ten signál pro mě, ukončit to!
Uvidíš, že za chvíli (pár měs. :wink: )už bude hysteráky taky zvládat lépe..S tou citlivostí máš asi pravdu, ten náš je taky mooc velký mazel a vždycky byl hodně vnímavý, no prostě zlatý dítě!
Je určitě na každém, jak si ty hysteráky se svými dětmi bude řešit, ale nejdůležitější je asi ten dobrý úmysl, protože jak známo děti to všechno vycítí!
Iriss+ kluci

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
300
16.12.05 15:10

Ahoj Asha,
to co ti teď chci napsat ber prosím s humorem! :roll:
Myslím, že tu situaci, kterou jsi se snažila převédst na sebe, by bylo výstižnější popsat takto: Pokud by jsi opravdu byla přetažená, hystericky hodinu řvala, nereagovala na nikoho a na nic, nemohla popadnout dech, a hlavou mlátila o zed, podlahu, koberec (na čele obtisklý krvavý vzorek vašeho koberce), nebylo by myslíš pro přihlížejícího nejrychlejší a nejdostupnější možností ti dát jednoduše průplesk… :D
Ale jelikož jak jsem psala, že děti nebiji, tak proto ta sprcha..

Doufám, že jsem tě nějak neurazila, absolutně jsem to neměla v úmyslu, jen jsem ti to chtěla taky barvitě přiblížit, ale jak to vidím já. :wink:
Iriss+2 kluci

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12600
16.12.05 15:19

To jsme si nerozumeli :)
Asho , ja myslim, ze kazda mluvime o uplne jinych situacich :) Pokud se jenom vzteka, treba lezi na zemi a rve, tak to neni hystericky zachvat.
Ja jsem jenom chtela rict, ze (kdyz to trosku prezenu) tak hystericky zachvat je neco jako epilepticky zachvat (samozrejme ze ne tak uplne, napr. hystericky zachvat nicim vaznym to dite neohrozuje, neni podminen nemoci atd.) a tak je uplne jedno po jakem podnetu vznikne, jestli to je pretazeni, urazka, vztek atd. epilepticky zachvat take vznika z ruznych pricin, mimo jine i z toho pretazeni ;)
Ale kdyz ma opravdu dite hystericky zachvat, tj. ze prestava dychat (treba až na 20s) modra atd., tak to uz neni jenom nejake vztekani se, to je skutecny zachvat a ten je nutne nejak zvladnout.
Napr. jsem cetla, ze kdyz dite miva tyhle hysteraky bez dechu casto (nekolikrat denne), tudiz casto je tech 20s bez dechu, tak to snizene okyslicovani mozku muze mozek i poskodit a treba snizit IQ… :(
Jinak takovy zachvat mel syn asi jenom jednou a to tenkrat kdyz sel pak pod tu sprchu :)))), obvykle mu staci fouknout do obliceje, on se nadechne a dal u „jenom“ obycejne rve a vzteka se.

Nemely bychom opravdu ted napsat nejake ty pozitvni a krasne historky o tech nasich brouccich, ta nevypadaji jak priserky ;)

Ja se zamyslim a neco poslu (ted to nejde ja totiz v mezicase mezi diskuzi o hysteracich pracuji :)
 Jana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29730
16.12.05 15:31

Haha Jani, zrovna o tom premyslim :lol: Ted je Maty zrovna takovy zlaticko a ja tu na nej praskam ty nejhorsi veci :lol:
No ja o hysterii neco vim, ale kdyz jsem prochazela ruzny stranky, tak tam zrovna sprchu jako bezva reseni nedoporucovali…takze je to jenom na nas :wink: Ja se stejne v hodne vecech radsi ridim intuici, nez doktorama, protoze to by se z nich clovek taky mohl zblaznit a stejne by kazdej rekl neco jinyho :roll:
No ale neco veselejsiho…teda jak pro koho…dneska jsme byli v nakupnim centru, Maty tam slysel nekoho vriskat a rika: MIMIKO! Sel se kouknout a tam se na zemi svijelo neco podobnyho, jako je on sam. Maty se na mne jenom znechucene podival a sel pryc :roll: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
16.12.05 17:30

Janat,
souhlasím, ten pravý hysterák je opravdu něco, co mi ten epil. záchvat i připomínalo..když se to stalo malému poprvé (9m.), trvalo to asi hodinu a půl.. :roll: Asi po hodině jsme chtěli jet s manželem na pohotovost, vůbec jsme netušili, co se děje, nechali jsme to tenkrát být ale byli jsme v šoku a vyčerpaní úplně všichni…
Některé maminky, budiž jim to přáno, možná ten pravý hysterák ani nezažily :wink: Ale stejně vám něco řeknu, mě osobně se mnohem víc líbí děti živé a temperamentní, jak už jsem jednou psala, myslím, že se v životě alespoň neztratí! :D :D
Iriss+ 2kluci

• Citovat
  • Upravit
29730
16.12.05 20:04

:lol: No Iriss, priznavam, ze pruplesk by pro mne byl o neco min pokorujici a trosku snesitelnejsi, aspon to neni studeny :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
475
16.12.05 21:26

Ahojky. Tak koukám, že se máme na co těšit. Jen jsem chtěla napsat, moje mamina patří k těm, který divně koukaj na vztekající děti a možná i utrousí nějákou poznámku. My jsme se prý se ségrou takhle nevztekaly, ale musím říct, že dneska mám problémy se vypořádat s tím, když mě něco sejří a nemůžu to moc ovlivnit. Prostě je to ve mě a já nevím, co s tím. Kolikrát mám taky chuť si lehnout, kopat a řvát. Možná to s tím nesouvisí, ale je lepší, když se dětičky vyřvou v tomto věku a pak jsou z nich vyrovnaní jedinci, co jen tak něco nerozhodí. Můj manža byl prej taky pěknej vztekloun, v obchodě dělal scény, řval a válel se a dneska je to rozumný člověk a já jsem ráda, že mám právě takovýho pohodáře.
Tak ať to vztekání všichni ve zdarví přežijem :roll: :lol:
Kuřátko

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12600
17.12.05 11:51

Kuratko - urcite na tom neco je. Uz mi vic lidi reklo, ze vztekle batole znamena pozdeji hodne a poslusne starsi ditko , tak cekam ;)

Jinak abych napsala, jak jsem slibila, neco pozitivniho.
Syn je neuveritelny vtipalek, tak treba dneska rano jsme byli v koupelne a on najednou odesel na chodbu, tak na nej volam a nic, ticho. Nevydrzim to a jdu se podivat, co tam dela a on sedel tise na bobecku tesne za dverma a kdyz jsem vysla z koupelny tak se vztycil a pravil „caoo“… ja jsem se tak lekla, jako uz dlouho ne. A on se usmival a usmival.
On teda vubec ma rad tyhle „bafaci“ hry :) A ja jsem zase neuveritelne lekava, takze se super doplnujeme :)))) Jana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56
17.12.05 13:16

NO jo, uričtě to bude pravda, že v dospělosti budou vyrovnaní, pohodoví…Ale když já si to chci užít teď:((
Iris, fajn konec!
A jinak dnes u nás - jeli jsme nakupovat do hypermarketu (cesta trvá 45min). Nejen, že nám tekly nervy s řvoucím a vymýšlejícím dítětem v autě, ale taky v obchodě. Ikdyž jsme se rozdělili s manželem (ten dostal na starost naši čertici) a každý si chodil po svém, snadno jsem je zase našla. Ten řev se přeslechnout prostě nedal. Lidi koukali a koukali…
Ale taky je pravda, že je to děsně veselé dítě, které něco vymýšlí a často se smějem.

Dnes čtu, že trhákem Vánoc bude knížka Zpověď špatné matky (je to kniha humorné). Kdybychom daly ty naše příběhy do kupy, stanou se z nás určitě milionářky.

Jo a věta na závěr - četla jsem ji někde na diskusi a často se s ní uklidňuji, ikdyž nejsem věřící : Kdyby mi Bůh nevěřil, nesvěřil by mi takového ďáblíka :)))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
17.12.05 14:51

Janule,
přesně :D , taky jsem při zjištění, že čekáme druhého kluka pronesla něco jako: Snad ten Bánbůh ví co dělá?
Ale určitě si těma hysterákama nenech kazit náladu, ono je opravdu lepší snažit se za každou cenu pokud možno usmívat, hlavně na ty přihlížející čumily a myslet si své (bohužel můj mažel to zrovna moc nezvládal, taky se styděl, např. když odnášel malého s hysterickým záchvatem ze ZOO, lidi čuměli a malý přerývaně křičel, to není můj tatínek, maminko pomoooc!!! :D ) :D
Iriss + 2kluci

• Citovat
  • Upravit
657
17.12.05 15:02

Ahoj. holky.

Dlouho jsem odolávala do této diskuse napsat. Už jsem toho o vztekání na emiminu napsala dost.

Chcete šťastný konec? My ho máme!

Stručně shrnuto- vztekání do fialova od 6m. Dále se záchvaty prodlužovaly a v 11-12m jsme byli na 1-2 hodinách denně. Z běžných nefyzických metod nic moc nezabralo a tak jsme použili metodu pevného objetí. Oslovovila jsem paní, která se touto terapií zabývá. Je opravdu třeba si o tom popovídat s někým vyškoleným, ale není to žádné chození k psychologovi. Celé týdny jsme objímali každý den. Začali jsme na začátku září a dnes jsme bez těch velkých záchvatů už několik týdnů. Běžná zdravá vztekanda samozřejmě trvá dál. Navíc tato metoda na rozdíl třeba od studené sprchy naučí dítě i do budoucna ja má správně zpracovávat své pocity jako jsou vztek a hněv. A to se mu bude do života jistě hodit!

Zajímám se o tuto metodu dost hloubkově- literatura, kontakt s objímací paní a teď mám třeba půjčenou kazetu s nahranou originál přednáškou autorky této metody- Dr. Prekopovou. Fakt to funguje, ale musí se to provádět správně. Proto je lepší se obrátit na někoho, kdo je na to vyškolený. Mám nějaké kontakty po republice, kdyby jste měli zájem, tak vám je SZ pošlu.

A na závěr musím dodat, že jsem na toto téma mluvila s několika psychiatry a psychology a všichni zatím byli proti sprše. Toť jen moje statistika. Každý z nich má právo na svůj názor.

PS: jednou mi někdo do nějaké diskuse napsal, že asi nevím, co je to opravdový záchvat vzteku, když jsem proti sprše. Vězte, že vím.

Napsala jsem tu na toto téma dva deníčky Letních miminek, když by jste se chtěly dozvědět víc.

Mějte se hezky.

CIBULKA + ŠIMONEK 16,5m

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56
17.12.05 18:16

Cibulko, já bych o ten seznam měla zájem. Zkusím se tady zorientovat a najít letní miminka, ale nějas se mi to nedaří…
Akorát by mě zajímalo, jestli může platit pevné objetí i na naši holku. Od mala nemá ráda tělesný kontakt. Nikdy jako miminko nemohla být nošená ani v klubičku. Kroutila se z něj ven.

Irris, já vím, že bych to měla brát s nadhledem, ale v tu chvíli, no je to těžké si nenchat zkazit náladu:((

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
657
17.12.05 20:11

JANULE- s tím seznamem terapeutů je to tak, že už mě několik maminek o kontakty žádalo a já je po jednom od objímací paní získala. Takže jestli chceš, tak mi napiš SZ a já, pokud už kontakt mám, tak ti ho, co nejdřív pošlu a nebo zjistím od objímací paní. To by ale netrvalo déle než pár dní. Určitě mám kontakt na Prahu a Brno, dál už se musím podívat. Jestli jsi z vesnice nebo tak nějak mimo město, napiš asi spíš nejbližší větší město.

Šimonek jako mimi taky nechtěl být v klubíčku. Kočárek, babyvak, postýlka nebo šátek? Křik a pláč. Pokud to nakonec zkusíte, tak věřím, že budete spokojení jako my.

Letní miminka najdeš vlevo ve sloupci- miminkovské deníčky.

CIBULKA

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect