Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Jak byste napsali úvahu na tento citát Sokrata? Žák není nádoba, která se má naplnit, ale pochodeň, která se má zapálit. Moc nevím, co tím, chtěl říci, natož o tom psát úvahu. Děkuji za všechny rady.
Nestačí do něj jen bezduše předkládat informace, které se má naučit, nejlépe zpaměti (a po testu vypustit a zapomenout.
Vzbudit zájem o učení.
Příspěvek upraven 26.08.17 v 14:22
@linda755 dle mého by se do žáka nemělo hustit plno informací, ale snažit se zaujmout, nadchnout pro danou věc, vzbudit zájem, zvědavost, popichnout a nechat ho zvidat..
@linda755 no, že nemá smysl do něj najelvat data a informace, protože když žák nechce, stejně se to v něm neudrží. je potřeba ho zapálit pro věc, vzbudit u něj zájem, aby se učil sám, protože ho to zajímá.
Žák se má zapálit pro učení, získávání vědomostí, pro chuť se vzdělávat…ne jen nutit naučit se bezduše aniž by ho to bavilo, nebo aby rozuměl danému učivu. Tak to chápu já.
Jinak - mně se moc líbil (edit: a líbí - teď ho sleduje i má dcera
) dokumentární cyklus ČT „Nehasit! Hořím!“
Dá se dohledat v iVysílání online.
@linda755
Nestačí jen předat žákovi vědomosti, ale vzbudit v něm touhu po dalším vzdělání.
Není důležitá vždy kvantita, ale kvalita.
Důležité jsou nejen samotné informace, ale i způsob, jakým jsou podány. Podány zajímavě, inspirativně, motivačně.
@linda755 píše:
Jak byste napsali úvahu na tento citát Sokrata? Žák není nádoba, která se má naplnit, ale pochodeň, která se má zapálit. Moc nevím, co tím, chtěl říci, natož o tom psát úvahu. Děkuji za všechny rady.
Jak píšou holky. Nestačí ho navrčet fakta, ale pobídnout ho k dalšímu touze po vědění.
Do té úvahy můžeš zakomponovat i to, že ne všechno, co ten učitel říká, je vždy zcela správné. A pokud by byl žák jen „nádoba“, nikdy by se lidstvo nepoučilo, protože by se stále předávala chybná fakta.
A taky, že když učitel žáka „zapálí“, tak pak může jeho práci rozvíjet a vylepšit, když on sám už tu není.
Úvahy mě na škole vždycky bavily ![]()
A když je ten žák integrovaný? Přítomna lehká mentální retardace? tak byste si to spojily stejně?
@linda755 píše:
A když je ten žák integrovaný? Přítomna lehká mentální retardace? tak byste si to spojily stejně?
Ano, podle mě ještě více než u zdravého dítěte. U takového dítěte je třeba ho nadchnout učivem, rozpálit v něm tu touhu po výsledku, vzdělání, pokračování v úsilí, než slepé „lití“ informací, hlavně u takového žáka nic nenaučíte, když se to bude drtit nazpaměť, musí to pochopit, chtit to pochopit. A pro učitele ještě větší oříšek.
@linda755 píše:
Napadá mě blbý dotaz: proč se míchá Sokrates s mentálně retardovaným žákem?
Ale žák je žák a vzbudit v něm chuť dozvědět se víc by měl umět každý učitel.
Ucitele maji zaky predevsim inspirovat, predat jim zajem o obor a nadseni/zapaleni, to ma vetsi cenu nez vycet faktu, coz je mimochodem tradicni pojeti v ceskem skolstvi. Sokrates stale ukatualni ![]()