Poradna o očkování dětí proti chřipce
MUDr. Daniela Verdánová
Myslím, že nás bude hodně. Nám taky zavřeli hotel a stejně jsem s dcerou doma kvůli uzavření školky, ale muž pracuje. Ale budeme mít plat plus mé očr, tak myslím, že to zvládneme úplně v pohodě. Horší to bude, jak dlouho budou školky a školy zavřené a jak se ta ekonomika potom zase rozjede. Myslím, že když v každé rodině bude alespoň jeden pracovat, tak to bude v pohodě.
Na nás to, naštěstí, dopad nemá. Já na rodičáku, chlap pracuje se zvířatama, takže dělaj pořád. Krom toho, že syn nechodí do školky a nemůžeme ven a nosíme do obchodu roušky, nás to zatím nijak nepoznamenává.
Ale soucítím se živnostníkama. Otec je taky, ale ten nastesti pracuje v lesnictvi normalne.
Spis mam strach i nasledovne, jake dopady to bude mit na ceny a na trh obecne.
Já jsem zatím doma na 100%, příští týden si bereme dovolenou a potom se uvidí, záleží i na tom s čím přijde vláda, dělám v obchodě. Chlap je OSVČ, dělá v lese, takže teď ideální práce, nepřijde s nikým do kontaktu, ten by zůstal doma jen v případě, že by přišel na řadu úplný zákaz vycházení, potom už by to bylo horší
Pro nás ten propad příjmů bude znamenat jen to, že pravděpodobně za ty měsíce nic moc neušetříme, ale vyžijeme. Ale mám v okolí pár horších případů:
Myslím, že tohle hodně probere ty, kteří brali peníze v obálce bokem nebo se snažili ošulit stát na odvodech různou kombinací nebo zaměstnáním na DPP fiktivně u vícero společností apod.
A pro všechny by to mělo být dostatečné varování a utvrzení v tom, že ta rezerva min. na 3 měsíce žití prostě má svoje opodstatnění a je důležitá.
Jsem ve 26 tt na PN, pak jdu na MD a jsem aktuálně doma s předškolní dcerou. Muž je OSVČ a dělá střechy, takže pracuje, ale máme strach, jak to bude potom. Když bude krize, lidé nebudou mít peníze, tak nebude mít ani on práci. Spíš se bojím co budu dělat pak po rodičáku, až půjde syn do školky a já hledat novou práci. Už teď byl problém, co teprve s dvěma dětma a po krizi… ![]()
Pracuju ve zdravotnictví (i když jsem zatím ve zkušebce) takže myslím že já budu do práce chodit pořát, manžel má teda home office ale taky se bojí že o práci přijde když to bude trvat nějak dlouho… Nicméně z mého platu bychom určitě vyžili, ale šetřili jsme na bydlení a teď tedy asi nic moc neušetříme ale s tím se furt dá žít… Stejně si neumím moc představit jak tahle krize pohne s cenami nemovitostí
V našem oboru (finanční out/insourcing) je krize příležitost, takže nás to tolik netrápí. Nejvíc to bude problém u lidí s malou kvalifikací a v montovnách.
@zrcadlo píše:
Myslím, že tohle hodně probere ty, kteří brali peníze v obálce bokem nebo se snažili ošulit stát na odvodech různou kombinací nebo zaměstnáním na DPP fiktivně u vícero společností apod.
A pro všechny by to mělo být dostatečné varování a utvrzení v tom, že ta rezerva min. na 3 měsíce žití prostě má svoje opodstatnění a je důležitá.
Jenže většina z nich má exekuce a podobný systém je jedinou možností, jinak jim nezbyde ani na nájem. Kdybych zůstal v čechách, musel bych fungovat podobně.
@Jan Exekuovaný píše:
Jenže většina z nich má exekuce a podobný systém je jedinou možností, jinak jim nezbyde ani na nájem. Kdybych zůstal v čechách, musel bych fungovat podobně.
V tom případě ty lidi dožene jejich vlastní vyhýbání se závazkům a je to dle mě naprosto v pořádku.
A nezabavitelné minimum u mzdy je dostatečně vysoko, aby na ubytovnu zbylo - a jestli někdo nechce bydlet na ubytovně, tak se má podle toho chovat.
@zrcadlo píše:
V tom případě ty lidi dožene jejich vlastní vyhýbání se závazkům a je to dle mě naprosto v pořádku.A nezabavitelné minimum u mzdy je dostatečně vysoko, aby na ubytovnu zbylo - a jestli někdo nechce bydlet na ubytovně, tak se má podle toho chovat.
No od toho máme příspěvek a doplatek na bydlení. Na ubytovně nemusí bydlet nikdo kdo nechce. Česko patŕí mezi nejsolidárnější státy na světě.
@Anonymní píše:
No od toho máme příspěvek a doplatek na bydlení. Na ubytovně nemusí bydlet nikdo kdo nechce. Česko patŕí mezi nejsolidárnější státy na světě.
Ano, souhlasím, jen jsem tím chtěla zdůraznit tu míru osobní zodpovědnosti. Nechápu, že někdo bere jako normu, že si člověk naseká exekuce, hřeje si zadek ve 3+1 a chodí si na brigády, aby se vyhýbal závazkům. Když takový člověk o ty brigády ze dne na den přijde bez náhrady (což může být situace posledních dní), tak jako sorry, ale koledoval si o to ![]()
Krizove mesice sice nic neusetrime, ale vyzijime. Ja jsem momentalne na OCR s dcerou a chlap ma na stridacku homeofice s prekazkou na strane zamestnavatele. Desi me spis, co dal. Oba pracujeme v leteckem prumyslu a ja mam bohuzel smlouvu na dobu urcitou, ktera vyprsi s koncem leta! Vim, ze by o me sef nerad prisel, ale pokud se nebude letat
![]()
U mě chlap jezdí kamiónem a vozí palety na Lidl, takže ten má práci jistou. Vždy přemýšlel dopředu a říkal, že až bude krize, tak co bude fungovat dál bude doprava/přeprava jídla a zdravotnictví. Před půlrokem přešel na transport a nevi, kam dřív momentalne skočit. U me je to horší, dělám v cestovním ruchu. Momentálně si vybírám ještě starou dovolenou a nová začne za týden. Finanční rezervu máme na cca 20 měsíců.
Dobrý večer. Chci se zeptat, jak zvládáte pokud jste oba museli zůstat doma třeba OČR a vaše polovička skrz zavření práce. Nebo třeba když vlastníte nějakou malinkou hospudku. Když se bavím s okolím tak pro někoho toto období bude znamenat skoro bankrot. Ať už holčičky, majitelky třeba sekáče atd. Já pracuji a pracovat budu (zdravotnictví) spíš máme opačný problém, když skoro půlka šla na OČR tak se tam můžeme odstěhovat. Ale manžel se bojí o práci. Pracuje v malé firmě a už se řeší co dál ????Člověk má strach co bude dál, některé věci se platit musí. Děkuji a pěkný večer. Anonym z důvodu financí