Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Milé maminky, prosím Vás o názor či radu. Mám téměř roční dítě a teď čerstvě to vypadá že za necelých 9 měsíců se mi „vyklube“ druhé
měla jsem představu že si další mimi pořídím,až bude to oprvní aspoň trochu samostatné (cca 3 roky) ale člověk míní a život mění
Tak se chci zeptat jestli máte některá děti tak podobně od sebe?? Jak to zvládáte, jestli máte pocit, že se tomu prvnímu věnujete míň, než předtím a tak celkově mě zajímají vaše zkušenosti. Jsem totiž z celé té neočekávané situace trochu zaskočená a vůbec si to teď neumím představit, jak to bude probíhat. Říká se totiž, že děti takto od sebe je horší mít než dvojčata, ty mají aspoň stejný denní režim. Předem děkuji za vaše názory a přeji pěkný zbytek víkendu
Ahoj.píšu z pohledu staršího sourozence.mám o 14měsíců mladšího bráchu.bylo a je fajn mít k sobě takto věkově blízko sourozence.sice to pro mamku bylo hodně náročný,já totiz měla problémy s kyčlema,ale zvládla to.já chtěla mit kluky taky blíž k sobě,ale nezadářilo se.jinak gratuluji k těhu a taky přeji krásné odpoledne.
Ahoj, mně to tak zlý nepřijde, 20 měsíců je celkem pohodička
Děti máme od sebe 19, 15, 17 a 20 měsíců
Poslední budou od sebe rok a kousek
Dvě děti 20 m. od sebe zvládneš levou zadní, to se neboj… Krom toho, budeš stejně muset ![]()
Nikdy jsem neměla pocit, že by starší byly na úkor mladšího nějak ochuzené, prostě, když bylo potřeba, musela jsem se věnovat miminku, mělo přednost, když jsem se nevěnovala miminku, věnujeme se starším
Neboj, to se utřepe, ještě máš skoro celé těhotenství před sebou, tak klííd, bude to v pohodě ![]()
ahoj
mrkni sem
https://www.emimino.cz/…nkovani/176/
tam jsou maminky kt.mají mnohem menší rodíl mezi dětma určo ti zkušenosti popíší rády ![]()
mam to taky tak a jedinny, komu se snad malo venuju, je obcas ta mladsi
ale jinak se to da zvladat v pohode.
Ahoj , máme děti přesně 20 měsíců od sebe a měnila bych jedině tak, aby byly blíž k sobě. Ale to bohužel nešlo o prvním porodu císařem. Starší dceru jsem od začátku těhu seznamovala s miminkem a zapojovala do příprav a tím, že všechno pak i s mimčem dělala se mnou, nemám pocit, že bych jí odstrkovala a ani žárlivost nebyla nijak výrazná. Holky se milujou a jsou obě rády za to, že mají tu druhou. Tím nechci říct, že se někdy neporvou a nepohádají… to téměř denně
. Tak držím palce a přeju pohodový těhu
Ahoj, já mám 18m chlapečka a za dva měsíce se nám narodí další mimi. Rozdíl přesně jako u tebe
. Vždycky mě potěší, když vím, že v tom nejsem sama. A zvládnout se to určitě dá, my jsme byli 3 děti během 2,5 let
. Občas mě taky přepadnou obavy, ale ty jsem měla i u jednoho, jako jak to zvládnu.. Jak někdo psal, prostě to musíme zvládnout ![]()
fragola píše:
Děti máme od sebe 19, 15, 17 a 20 měsícůPoslední budou od sebe rok a kousek
Fragolo, ty máš pět dětí a čekáš šesté? Pochopila jsem to správně? Kolik jim je - nejsem schopna to spočítat. To si tedy neumím představit. Já jsem skončila na dvou, protože mám jen dvě ruce ![]()
Tímto odpovídám zakladatelce, já mám děti 14 měsíců od sebe a zvládnout se to dá celkem v pohodě, i u nich se dalo denní režimy sladit, navíc věnovat se jednomu víc nejde, protože pozornost vyžadují oba stejně a zároveň
Dnes jsou v 1. a 2. třídě a neumím si představit, že by jeden druhého neměli.
Určitě to zvládneš, neboj.
Jiřina
Jiřino, anol chápeš to správně
Čekáme 6. prcka ![]()
Věrce je 6 let a 8 měsíců, Davča je čerstvý pětileťák, Míša má 3 a 3/4, Ondra bude mít 2,5 roku a Simči bude 9 měsíců ![]()
Já to říkám pořád, že bych potřebovala být inteligentní chobotnička ![]()
Fragolo, tak to tedy klobouk dolů. To si neumím představit, jak se s tím přesunuješ? Takové množství se ani nevejde do auta. Jestli dobře počítám, nejstarší chodí do první třídy - moje mladší má 6 let a 11 měsíců, takže to si umím představit. A Míša je kluk nebo holka? Jestli holka, tak to máte hezky na střídačku
Hezký schůdečky.
Vždycky jsem obdivovala Cifku, jestli si ji pamatuješ, ta měla takhle jako ty čtyři prťata. Ale šest ? ![]()
Jiřina
Jiřino, počítáš správně, Věrka chodí do 1. třídy. Míša kluk
Máme 3 chlapy
Uvidíme, co bude ten šestý prcek, třeba dorovnáme skore ![]()
Cifku neznám ![]()
Maminky, moc děkuji za Vaše reakce a názory…hned je mi líp
a doufám že to vše zvládnu…Po přečtení příspěvku od Fragoly se až stydím
, že jsem vůbec takový dotaz vznesla…Fragolo klobouk dolů,
smekám hodně hluboho a moc tě obdivuji, že to všechno zvládáš… Mějte se všechny moc hezky a ať Vám všem děti pěkně rostou ![]()
Dobrý den, koukala jsme že diskuze je starší tak by mě zajímalo jak se to zvládalo když rozdíl byl cca 20 měsíců? Máme roční dcerku a nejspíš za necelých 9 měsíců přibude sourozenec pokud vše bude probíhat v pořádku..musím se ale přiznat že z toho mám obavy jak se to dá zvládnout?
Děkuji za postřehy ![]()
Mně přibyde za měsíc a půl chlapeček a moji holčičce bude v tu dobu necelých třináct měsíců, tak by mě to taky zajímalo
bude tam ještě o dost menší rozdíl.
@Zoe1 Také jsem na to zvědavá jaké to bude a jak bude dcerka reagovat
![]()