Sourozenec po 18 měsících

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
23.3.21 09:00

@Silver_Lining no právě, sama sebe musím psychicky připravit a vím to. Rozčilují mě nedodělané věci, neumím nechat stát špinavé nádobí na lince půl dne nebo napříkald rozhazené oblečení po bytě. Teď to v pohodě zvládám uklidit, abych se cítila dobře. Ale vědomě se připravuji na to, že budeme mít binec v bytě, nevyžehlené košile, hračky všude, drobky na koberci, že budeme jíst třeba i pizzu z mrazáku atd… A hlavně, že i tak je to v pořádku a ne nějaká moje neschopnost. Hlavně aby prckové byli spokojeni a nás dva rodiče aby neodvezli do blazince. ;)

• Citovat
  • Upravit
2613
23.3.21 09:18
@Anonymní píše:
@Silver_Lining no právě, sama sebe musím psychicky připravit a vím to. Rozčilují mě nedodělané věci, neumím nechat stát špinavé nádobí na lince půl dne nebo napříkald rozhazené oblečení po bytě. Teď to v pohodě zvládám uklidit, abych se cítila dobře. Ale vědomě se připravuji na to, že budeme mít binec v bytě, nevyžehlené košile, hračky všude, drobky na koberci, že budeme jíst třeba i pizzu z mrazáku atd… A hlavně, že i tak je to v pořádku a ne nějaká moje neschopnost. Hlavně aby prckové byli spokojeni a nás dva rodiče aby neodvezli do blazince. ;)

Hele, věřím že některé maminky mají uklizeno, ale já nejsem uklízecí typ, takže u nás je to tak jak říkáš, často něco zůstane rozvrtané až do doby kdy je na to klid. Je fajn si pořídit nějaké pomocníky, třeba já pořídila vysavač/mop zároveň a teď si to nemůžu vynachválit, zrovna dnes- vařím, mimino leze po zemi, starší má ovocnou kapsičku. Samozřejmě ji plnou strčí miminu a než si toho všimnu, mimino ji zmáčkne, kus obsahu vyletí na podlahu, mimino do toho vleze a rozpatlává to pod sebou, zatímco vymačkává kapsičku dál okolo sebe… :zed: Starší do toho šlápne a běží se smíchem do obýváku… :lol: Takže hned nový dopolední úkol- vytřít podlahu :lol: S tím vysavačomopem to jde dobře, vezmu malého do nosítka a za chvíli je hotovo a hlavně je to sušší, tak nevadí že mi v tom batole běhá.
A jinak asi bych fakt mohla mít třeba líp uklizeno, ale já když je náhodou uspím zaráz, tak si jdu radši zacvičit nebo něco upeču. Je to hodně o tom, jak se chová chlap, aby k tomu neměl nějaké nemístné komentáře :palec: Takže připravit si i jeho :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24292
23.3.21 10:18

@Silver_Lining prosím tě, co máš za ten mop? :mrgreen: to je jediná vec- vytírání co fakt nezvládám s dětmi. Máme velký dům do patra. Vysávám dle potřeby, ale vytírám až někdo oba kluky pohlídá. Což je teda manžel, ale toho času je málo, pořád je něco přesnějšího.

S tím úklidem je to fakt :think: ale to popravdě zvládám. Tomu mladšímu jsou tři měsíce a to je zatím pohoda. Starší asistuje. Třeba dostane hadr a uklízí taky. Myčka, sušička, tyčový vysavač jsou nejlepší pomocníci. Uvařit není problém. Vařím na víc dní. Ale hračky jsou úplně všude :D uklízím je až večer za asistence staršího. Na co mi nezbývá čas jsou různé dekorace. To mám moc ráda, ale teď je to takové nesladěné. Jo a začala jsem si krást čas pro sebe a začala jsem šít, když si děti hrají. Určitě, ale záleží jak jsou děti náročné. Starší byl velmi náročné dítko, takže teď o miminku ani nevím a chodím kontrolovat jestli dýchá :lol: on spí fakt pěkně a usíná sám :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1265
23.3.21 13:14
@Anonymní píše:
Ahoj maminky, jdu si pro radu a pro vaše zkušenosti. Budeme mít druhé dítě trochu neočekávaně brzo po tom prvním - vychází po roce a půl. Nejvíc se bojím, jak potom sladím mimčo a tou starší dohromady, když i 18 měsíční dítě ještě samo nic moc neumí, omezeně rozumí, ještě spoustu věcí bude potřebovat ode mě. Moc nevěřím tomu, že bude tou dobou odplenkovaná.
Jak jste například chodili s takovými sourozenci ven? Jak vám spalo to mladší, když máte za krkem pořád to starší a není moc prostoru na uspávání? Je něco, k čemu bychom už teď měli vést a učit tu starší, aby to potom s miminkem bylo snazší? Jak jste zabavili starší dítě, když miminko se potřebovalo nakojit nebo pořád natřásat? V jakém věku jen to s nimi nejsložitější?
Omlouvám se za anonym, druhé mimi není jestě oficiální a podle předchozích příspěvků bych byla poznatelná.

Mám od sebe kluky 20 měsíců. Zjistila jsem ze clovek se stresuje dopředu a ono to prostě nějak dopadne. Měli jsme dvojkocar i stupatko ale starší rád chodil takže k ničemu…odplenkovavat jsem začala oba kluky v roce a půl..nejhorší situace byly asi v noci kdyz chtěli oba kojit nebo utěšovat a ja se nerozpulim že jo, ale to si všechno sedne. Ja ted cekam třetí, klukům je uz 5 a 4, tak se těším že uz to nebude takový mazec a dokonce se nám zadařila holčička :srdce: jo úplně nejvíc mi pomohla manduca, mimco bylo spokojený a starší též…chodili jsme na houby a miminko se neslo a spinkalo, pohodička 8) :srdce:
Jo a tatínka máme doma jen na vikend a zvládli jsme to, ono taky co člověku zbývá že jo :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7930
23.3.21 16:28
@Anonymní píše:
Tak jo holky, díky! :hug: Říkam si, že se z toho prostě nezblazníme, že nejsme první ani poslední a že si nakonec vyhrají a že ten kolotoč bude jen z počátku. Taky jsou rodiny, kde měli děti po 11 měsících, k tomu ještě třeba chlap řídí kamion nebo tak něco a není často doma. A taky to jde.
Asi mám z toho prvního období s miminkem i velký respekt kvůli tomu, že u prvního miminka jsem si často nevěděla rady. Malá byla z počátku pavian a já si připadala blbě, že něco musím dělat špatně, když tak křičí. Pak se to srovnalo a teď je zlatá, nechá mě uvařit, poklidit, když spí, mám čas na knížku :srdce: Zapracujeme tedy na těch nocích, ještě se párkrát vzbudí a sama taky neusíná, ale stačí jí, když s ní chvilku poležím. Přijde mi ještě malinká na to, aby zvládala sama usnout a prospat celou noc. :nevim: ale než se narodí bracha či ségra by se to určitě mohla naučit.

Hele v tomhle buď v klidu. Druhé je lehčí než první, víš co a jak a myslím, že se i tenhle větší klid mámy přenáší na to děcko, že je víc v pohodě. Jako samozřejmě nikdo ti nezaručí, že nebudeš mít smůlu a nevyfasuješ i na podruhé uřvánka, ale být to tak nemusí. Já jsem třeba měla druhé děcko výrazně klidnější než druhé, takže to šlo dobře. Druhej od začátku usínal v pohodě sám v postýlce nebo v kočárku, nikdy jsem ho nemusela uspávat na rukách. Takže večer jsem vysedávala v pokojíčku staršího, který odmítal být v pokoji sám, dokud neusnul, zatímco mimino vedle v ložnici usínalo samostatně.
Taky je s druhým vždycky míň práce v tom období dejme tomu od půl roka, kdy už se trochu zajímá o okolí. Má vždycky výhled na toho sourozence, tak je zabavené dost. :)
A u nás osobně i druhý podstatně líp a dřív mluvil, asi jak to měl naposlouchané od bráchy. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7930
23.3.21 16:29
@Fonty píše:
Mám od sebe kluky 20 měsíců. Zjistila jsem ze clovek se stresuje dopředu a ono to prostě nějak dopadne. Měli jsme dvojkocar i stupatko ale starší rád chodil takže k ničemu…odplenkovavat jsem začala oba kluky v roce a půl..nejhorší situace byly asi v noci kdyz chtěli oba kojit nebo utěšovat a ja se nerozpulim že jo, ale to si všechno sedne. Ja ted cekam třetí, klukům je uz 5 a 4, tak se těším že uz to nebude takový mazec a dokonce se nám zadařila holčička :srdce: jo úplně nejvíc mi pomohla manduca, mimco bylo spokojený a starší též…chodili jsme na houby a miminko se neslo a spinkalo, pohodička 8) :srdce:
Jo a tatínka máme doma jen na vikend a zvládli jsme to, ono taky co člověku zbývá že jo :nevim:

To gratuluju k holčičce. :srdce: My máme i napotřetí kluka. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2613
23.3.21 21:23

@anavi13 Mám Bissel Crosswave, známá mi ho vychválila a fakt je to dobré na takové pracovní vytření pro zachování hygienických standardů :lol: což je s klukama v podstatě každý den, teď je to fakt na tohle hrozná fáze, jak ten menší všude leze a batole mu sekunduje v podávání všeho možného.
Dekorace taky nestíhám, doufám že třeba za rok to zase všechno bude takové organizovanější, teď je to fakt divočina. Ale je to opravdu o prioritách, věřím že když někdo potřebuje k duševní pohodě mít uklizeno, tak to dá :palec: Já si potřebuju jít zaběhat a po večerech smolím něco do práce, takže holt něco musí jít trošku z kola ven :lol:

Jinak teda u nás druhé za odměnu moc není, a to mi první přišel taky celkem náročný, ale! člověk si je mnohem mnohem jistější, a tak i to náročnější dítě zvládá s mnohem větším přehledem. A druhé šestinedělí oproti prvnímu bylo jako procházka rajskou zahradou! :palec: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24292
23.3.21 21:38

@Silver_Lining děkuji kouknu na to :palec: já chci začít taky chodit běhat nebo na svižnou procházku. Prostě něco musí jít bokem. Lepší než pořád uklízet.
Potvrzuji, že šestinedělí bylo na pohodu 😊jo na to období kdy se začne hýbat i mladší se úplně netěším. To bude dobrý mazec :lol: právě já měla hodně náročného prvního syna. Hlavně fakt nespal. Teď koukám na druhého jako blázen 8o on spí, spí hodně 8o usíná sám 8o nechápu, neznám :lol: snad se to nezmění, pořád z toho mám strach :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
25.3.21 01:20

Měla jsem děti po 19 měsících, v obou případech to byly císařské řezy. První na plenách, oba v noci nespali. Problémem byl dudlík u staršího, jak v noci vypadl, začal brecet. Určitě je lepší se připravit dopředu - na procházky kočárek pro obě, protože ten starší toho ještě tolik nenachodí, to moje dítko navíc bylo hodně rychlé v pohybu, takže jsem ho lovila za běhu s kočárkem. Během dne se to dá zorganizovat, ale je fajn, když je pomoc a mamka si může odpočinout, vyspat se. Ten rozdíl mezi dětmi je na jednu stranu výhoda, protože vše mamka ještě umí jako rutinu. Je ale důležité, abyste si našla čas na starší dite - jen Vy dva sami pro sebe. Zažilo totiž tzv. pocit výjmečnosti, když bylo samo a na eliminaci žárlivosti je potřeba s nim trávit čas i bez sourozenecké konkurence. Pak se bude lépe vžívat do role staršího sourozence. Pokud mate partnera, co má přirozený vztah k dětem, vše si samo sedne, není důvod se obávat. Hlavně buďte v pohodě, ono se Vám to vrátí v podobě relaxovaneho miminka. :srdce: Somian

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin