Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Výchovu ADHD dětí nikomu nezávidím. U těch dětí se začíná tisíckrát a zas a znova, návyky se upevňují 100 x pomaleji, než u běžných dětí. Výsledky přijdou, ale za hodně dlouho. Kamarádka říkala, že se sama diví, že nezačala chlastat, když se ohlédne zpět, kdy vychovávala dyslektika a ADHD v jednom. Někdy kolem 6.třídy přišel velký obrat, od té doby už je to celkem v normálu, ale těch prvních 5 let ve školní docházky, přípravy do školy a cvičení na úpravu dys jsem ji obdivovala. Pomoct se moc nedá, dítě reaguje nejlíp na jednu osobu a je nutné dodržovat postupy, což umí jen rodiče, většinou jen máma. Pokud bych sama neměla osobní zkušenost s takovým dítětem, neodvážila bych se radit ani soudit. Je to opravdu úplně něco jiného než neposlušné dítě.
Teď koukám, že @warita psala, že dítě „má slušný náběh na ADHD“ - z toho mi úplně nevyplývá, že by mělo diagnózu stanovenou. A to by ve 4 letech už mít mohlo.
@Mar__tanka1983 píše:
hihihi, to mi zrovna včera vyprávěl kamarád, jak je hysterickej z komárů. Prý už mu i říká, tak pojď, vole, napí se a dej pokoj. Ale on né, furt piští a piští, až tak, že ho to budí. Tak musel vstát a dojít si pro špunty do uší. Vopruz.![]()
Mě osobně nerozčiluje asi nic. Když nám pod okny hulákají mlaďoší, co tam chodí pít na lavičku, tak otočím očima, ale co, taky sem byla mladá. Občas mě teda irituje, že xkrát do měsíce nám pár metrů od baráku někdo zapaluje ohňostroj, ale zase, aspoň má mládě podívanou…Jinak sem hodně chápavá.
Teď sem teda divoká z řevu cvrčků nebo jakýžeto havěti, co je slyšet při olympiádě z televize. Normálně to přehlušili fanoušciTo si vždycky říkám, co to tu zase cvrká za havěť (máme před okny stromy a v nich pořád něco zpívá, šustí, vrká, bzučí,…) než mi dojde, že to je z bedny
Mně ta olympiada přijde divná bez diváků. Jestli se na to neměli vyprdnout. ale zas co ti sportovci, že…
@unuděná to není pravda, jako pardon, ale když celý den chodí sem a tam a třese se z toho celý barák, cinkání nám skleničky a stane se že spadne i fotka z rámečku. Moc to prekrucujes. Já sjem bydlela v několika bytech jako student a pak po studiích a takovéhle otřesy jsem nikde nezažila… tohle je extrém…
A mám pocit, že její práce je nachodit denně 20000 kroku…
@warita jim to nevysvetlis… Holky si tady jedou to svoje. Každá tam chce vidět, že se na to asi zaměřujeme… Kdyby tady bydlely, tak by byly stejně naštvané, jako my…
@jednoslunicko píše:
Mně ta olympiada přijde divná bez diváků. Jestli se na to neměli vyprdnout. ale zas co ti sportovci, že…
obecně bez diváků je sport divnej - chybí atmosféra. Teď na Euru to bylo znát, kde byl kotel a kde nebyl…
@Mar__tanka1983 píše:
obecně bez diváků je sport divnej - chybí atmosféra. Teď na Euru to bylo znát, kde byl kotel a kde nebyl…
Na fotbal nekoukám, ale třeba Tour de France bylo krásné - diváků dost a ta příroda a města, vesničky… Jako by covid nebyl ![]()
@Anonymní píše:
@unuděná to není pravda, jako pardon, ale když celý den chodí sem a tam a třese se z toho celý barák, cinkání nám skleničky a stane se že spadne i fotka z rámečku. Moc to prekrucujes. Já sjem bydlela v několika bytech jako student a pak po studiích a takovéhle otřesy jsem nikde nezažila… tohle je extrém…
Ty už to ale stupnunes, nejdřív píšeš, že dupou, pak blokují výtah a teď už vám i cinkaji skleničky, tomu se mi fakt moc věřit nechce, to už by museli způsobovat úplně zemětřesení ![]()
@Anonymní píše:
Nemůže se jednat o konstrukční chybu nebo nějaký nedostatek domu, že je to tak slyšet. Nedokáži si představit, že by někdo chodil tak, že mu cinkají skleničky. Měli jsme v paneláku lidi, kteří si pouštěli muziku tak na hlas, že z druhého patra jsem to v sedmičce měla jako bych si to osolila na plné pecky doma já. Skleničky necinkaly, fotky nepadaly.
![]()
@Yorkmut píše:
Na to jsem se chtela zeptat taky. Kdostanovil, ze ma nabeh na ADHD @warita?
stanovilo se to tak, ze se chova podobne, jako ja jako mala a ja ADHD mam. Bohuzel i ted v dospelosti. Nekteri z toho vyrostou, jini nemaji to stesti. Je to dedicne, bohuzel. Nastesti dcera neni tak tragicky pripad jako jsem byla ja. Proto pisu nabeh, mohlo to byt horsi.
Nastesti to ma jenom dcera, syn se jevi jako normalni ditko. Diky bohu za to, nemuselo to tak byt. Moje mama mela 2 deti s ADHD (ja a bratr), jenom sestra byla v poradku.
A ja z prvni ruky vim, co to znamena nebyt schopna se ovladnout a soustredit. Na to nepomaha zadna vychova ve stylu, jak navrhuje unudena. Ja poslouchat chtela, moc a moc. Neslo to. „Neposlouchala“ jsem uplne vsude, i u babicky, ktera byla moc hodna a vychovavala me s laskou a maximalnim pochopenim. Nejhorsi trest pro mne byl, kdyz byla babicka z meho chovani smutna. Babicka mne netrestala, ani na mne nervala. Cepovat me cepovala i ona, ono to dost dobre nejde nedelat. Prece nebudes necinne prihlizet, jak se decko houpe na lustru a obtezuje sire okoli. Ale at jsem se snazila jak chtela, proste jsem to nedokazala. Ani na minutu jsem nebyla schopna posedet v klidu a nedelat ty veci, ktere jsem nemela delat.
A moje dcera je to stejne jako pres kopirak. A resit se to musi, protoze tohle by nedopadlo dobre, kdyby se to neresilo.
@Hořec píše:
Nemůže se jednat o konstrukční chybu nebo nějaký nedostatek domu, že je to tak slyšet. Nedokáži si představit, že by někdo chodil tak, že mu cinkají skleničky. Měli jsme v paneláku lidi, kteří si pouštěli muziku tak na hlas, že z druhého patra jsem to v sedmičce měla jako bych si to osolila na plné pecky doma já. Skleničky necinkaly, fotky nepadaly.![]()
Kamarádce se i houpe lustr. Nad ní ale nebydlí děti ale chlap. A ten, když dupe, tak se jí houpe lustr. Nebo když pustí nějakou hudbu.
@warita píše:
ja nekde popisovala silenej randal? NE. Ten sis domyslela ty. Z nejakeho duvodu to tam vsechny chcete videt.
neumím si představit jak dítě nenostop mluvi, skáče po nábytku, vlaci sourozence po podlaze a to všechno v tichosti
@topazio píše:
Kamarádce se i houpe lustr. Nad ní ale nebydlí děti ale chlap. A ten, když dupe, tak se jí houpe lustr. Nebo když pustí nějakou hudbu.
Nás mladej dupal strašně - chodil nějak podivně po patách. Tak dostal rozkaz chodit v pantoflích, to zas škrundal a šustil. Když už i tohle pominulo, tak zase odmítal při zavírání dveří zmáčknout kliku, takže 60 x za den třísk. No ale vyrostl z toho a je normální. ![]()
@Hořec píše:
Nemůže se jednat o konstrukční chybu nebo nějaký nedostatek domu, že je to tak slyšet. Nedokáži si představit, že by někdo chodil tak, že mu cinkají skleničky. Měli jsme v paneláku lidi, kteří si pouštěli muziku tak na hlas, že z druhého patra jsem to v sedmičce měla jako bych si to osolila na plné pecky doma já. Skleničky necinkaly, fotky nepadaly.![]()
Může. Je spousta drobných detailů, které mají na akustiku překvapivě velký vliv, ale nedělají se.