Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
když byl starší syn ve školce, tak býval celkově nemocný minimálně, prostě párkrát za sezonu a nic hrozného…ALE - mně jako dospělé osobě opravdu stačilo „ochomýtnutí“ v šatně, kde ostatní děcka kašlaly, smrkaly atd…- a já jako dospělá jsem okamžitě všechno lapla - bývala jsem nemocná já daleko víc než syn - a podle mě vyloženě jsem to chytala „od děcek“ - z toho vyvozuju, že dospělý může spálu klidně chytnout…proti ní taky není nějaká doživotní imunita jako u neštovic, když se prodělají..
Držím palce, VYDRŽET!!!
![]()
@anickadomnik ted´ to měla kamárádky dcera, asi zřejmě taky ze školky, ona jako maminka to od své dcery chytla taky. Spála je prý nakažlivá i když už propukne a léčí se pouze antibiotikama, nakažlivá je ještě 5 dní po prvním podaní antibiotik, to jí řekla doktorka..
jasně, chápu tě…to je úplný přenos myšlenek
- píšu, že si myslím, že dospělý může chytnout - já opravdu „ze školkové šatny“ tahala cokoliv…měla jsem po mateřské imunitu v háji, než se opět „nastartovala“…fakt záleží na daném jedinci - můj laický názor ![]()
@anickadomnik, pokud máš možnost, tak bych ji tam nedávala. Spála je mimořádně nakažlivá, dospělý to chytit může - a může být klidně bez příznaků, člověk může být jen bacilonosičem.
S tímhle nejsou žerty - když je ve školce více případů najednou, je pravděpodobnost nákazy hodně vysoká a i když zabráníš přímému kontaktu holky s dědou, dostat se to k němu může.
to je hrůza - FAKT?? ![]()
5 dní po prvních atb.??
to je šílený…už chápu, proč jsme jako děcka leželi se spálou v nemocnici - tenkrát „za komančů“ (já jsem husákovo dítě) - se jedinci se spálou izolovali v nemocnici (bylo mi 6 let a 4 dny jsem byla v nemocnici, žádné návštěvy, nic) - a pak 20 dávek penicilinu (nevím, v jaké formě…asi pilulky…).
teď už se se spálou do nemocnice nechodí…no a právě je na každém, jak dodržuje jakous takous „izolaci“… ![]()
@BohunkaP no jo ale o dědu se postarat musím a co když už to holka má? Teoreticky to mohla chytit už v pátek a vesele nám tu od pátku předávat bacily aniž by o tom někdo věděl
![]()
Příspěvek upraven 14.04.14 v 17:13
Pokud seš doma a máš možnost dcerku odhlásit - udělej to.
Budeš mít čistý svědomí, žes udělala maximum… ![]()
jo, ale tohle fakt nevíš…to jsou právě ty domněnky, jestli má nebo nemá spálu a mohla někoho nakazit.
Já vím, že je to strašná nejistota, ale musí se to vydržet…
Přeju hodně štěstí, aby to dcerka neměla (ani vy ostatní) ![]()
@Gerberka bože jsou chvíle kdy bych plošně zrušila všechny školky
před dvěma týdny neštovice, týden předtím vši… ještě očekávám svrab
![]()
@Gerberka ok tak se uklidním a zeptám se jako normální myslící člověk, první příznaky jsou vyrážka a teplota?
@anickadomnik píše:
@BohunkaP no jo ale o dědu se postarat musím a co když už to holka má? Teoreticky to mohla chytit už v pátek a vesele nám tu od pátku předávat bacily aniž by o tom někdo věděl![]()
![]()
Tak… to jistě mohla. To už bohužel neovlivníš - musíš počkat.
Každopádně bych ji tam už teď nedávala, pokud to jde.
@BohunkaP jj a to je taky pravda že daný jedinec nemusí mít žadné příznaky, cítí se dobře, nic mu prostě není ale muže to mít v sobě a může být jenom přenašeč této nemoci…
@Gerberka no taky jsem hleděla když mi to kamarádka po telefonu líčila a jsem jen ráda že jsem ted´ s ními nebyla delší dobu v přímem kontaktu…Ale je fakt že né každý to musí chytit, její manžel a syn to nechytili…
@anickadomnik kamarádčina dcera si první stěžovala po ránu na bolest břicha a večer už měla teplotu, osypávat se začala až další den…