Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@BohunkaP tak dcera po trech dnech v MS vcera opet horecka, nic k tomu, jazyk bily.Dnes jsme byly u dr, ale u zastupu, nase tam nebyla. Rikala, krk mirne prosakly, ale na spalu nebo sp. anginu ze to nevidi, rekla jsem ji prubeh minulych spal a napsala teda Ospen.Dnes je holka bez teplot.Dala jsem ji prvni davku.Ted koukam, ze byly povlak mizi, ale ten klasickej malinak se neobjevuje. A ja mam hrozny dilema, jestli ty ATB davat nebo ne.
Cestou k dr si stezovala, ze ji hrozne boly nohy, nicmene ted tu beha, jakoby ji nic nebylo.
Ja nevim, co delat. Kazda spala mela mirnejsi a mirnejsi prubeh.Mam ji ty ATB davat? Rikam si, co kdyz to nic neni a ja do ni budu futrovat Ospen. Nevim, nevim ![]()
@Eemii, spála by měla být jednoznačná - tj. buď neomylné příznaky (malinový jazyk, vyrážka, atd. atd.) nebo jasně potvrzená výtěrem z krku. Do té doby bych antibiotika nenasazovala - může to být jen obyčejná viróza, světlý povlak na jazyku je přece běžný při zánětu nosohltanu, například.
Teď přes Velikonoce bych podle toho, cos popsala, rozhodně nic nenasazovala - a v úterý s ní došla na výtěr.
@Eemii
A už jsi jí ta ATB zaala dávat? Ospen se nedává jen v případě spály. Mohlo jí být něco jiného a na ten Ospen to taky reagovalo. Bála bych se jen tak vysadit atb po zahájení léčby.
@BohunkaP vyter mame, vysledky pocitam by mohly byt v utery..
Ja prave uz jednu davku dala a ted nevim, zda pokracovat.Vim,ze ATB vzdy douzivat, to je jasne, jenze zas po jedny davce
![]()
Jednoznacne priznaky..vyrazku mela jednou, malinovy jazyk vzdy.
@Dajdula jasny, ze muze jit o neco jineho, jenze zatim tu nutnost ATB nevidim.
Holka se mi ted zda byt zcela zdrava, jen mensi nechutenstvi.
@BohunkaP jeste k tomu jazyku..vzdy ho mela nejdrive bily, tak 2-3 dny, pak povlak zmizel a objevila se malina, ta ted neni.
Proste nevim, zda je v tuto chvili rozumne, ty ATB nebrat, kdyz uz jednu davku rano dostala. Doprcic
A jeste jedna vec..U kazde dalsi spaly, byly priznaky mirnejsi, jako treba u prvni vyrazka, horecka trvajici ctyri dny, u posledni horecka jen dva dny.
I dr rikala, ze to tak byva. Proto jsem ted tak na vazkach.Boze a to jsem zdravotnik ![]()
A hoj, dcera se dnes osypala drobnými pupínky, nejspíš spála. Zítra jde s babičkou co ji hlídá k dr. Můžu nějak zabránit své nákaze? Jsem týden v nové práci a hledala jsem ji fakt dost dlouho, nemůžu si dovolit aby mě vyhodili, jsem úplně na nervy
Ahoj děvčata, mám dotaz ohledně spály.
Syn 2,5 let měl cca před 14 dny dva dny horečky tak 38,5 (starší dcera rovněž o dva dny dříve). Jak vypadal krk ani u jednoho nevím, u Dr. jsme nebyli. Jenomže po sedmi dnech se syn osypal (to už ale byl fit) docela dost a to na tělíčku. Dnes přišel muž s tím, že ve školce je spála. Tak jsem hned vzala syna a jela k Dr. - ta prohlédla vyrášku a řekla, že je to virového původu a že to má spojitost s tou prodělanou (asi virovou) infekcí, že prý spálová vyrážka je charakteristická a začíná od pobřišku atd. Do krku se mu nekoukla… Jenomže co tu čtu, opět jsem znervozněla, protože jsou tu příspěvky, že ta vyrážka může být pokaždé jiná. Zítra s ním asi zajdu na ORL, myslíte že to má smysl? Pozná Dr. něco po 14 dnech? Jak dlouho se Vaše děti léčily ze spály? Myslím že BohunkaP tu něco psala o 14 dnech… Děkuji T.
Příspěvek upraven 09.10.14 v 21:48
@Trudinka tohle bude spíš šestá nemoc. Spala má projevy jako angina, to by sis všimla. Jinak u nás malá dostávala deset dní pichany penicilín, ja to od ní chytla ve formě parádní anginy.
@mag No já jsem to od dětí chytla taky, jenomže já mám chronický zánět mandlí, takže mám čepy pokaždé
i tentokrát jsem je měla. Syn nejedl, v krku ho bolet muselo. Vím že přechození spály je hodně nebezpečné, zajímalo by mne ale, zda se to dá dodatečně zjistit…
U nás 14 dní a mělo to ten typický průběh. Poprvé ATB orálně, podruhé injekčně a potřetí už nevím, myslím orálně.
@LucaLuca A tu vyrážku měl zároveň s teplotami? A jak dlouho ty teploty trvaly? Díky