Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@jeni tak to je skoda. Prijde mi to, podle toho co popisujes, opravdu spis jako nejaka reakce. Je mozne, ze ta kozni reakce byla i na ten Neo-angin a jednalo se jen o klasickou anginu. Tezko rict no. Alespon to CRP vam doktor udelat mohl. ![]()
Jj osypala se fakt relativne rychle potom co snedla ty pastilky Neoanginu - predtim ho jeste nikdy nemela, s tim CRP to tez nechapu - pry ji ho budou delat po 14 dnech od diagnostikovani, jako kontrolu ze je zanet pryc + budou kontrolovat i moc, tak asi to fakt bylo buhvi co za nemoc…
@jeni No to je - co na to říct. Teď už nic, ale příště si určitě budete trvat na potvrzení diagnózy, že jo ![]()
Jinak to mohla být virózka, u dcery se párkrát stalo, že po viróze-třeba i jedno/dvoudenní osypala. A měla dvakrát po sobě spálovou angínu a typický malinový jazyk, bylo jí blbě fest a dělali CRP+výtěry, než napsali ATB.
@jeni dcera má teď to samé, jen teda naše dr. udělala výtěr z krku, výsledky ale ještě nejsou, ATB taky nasadila hned. Já se pak ale dozvěděla, že u nás ve vsi ve škole spálová angína byla, měl jí sourozenec jednoho kluka co chodí s dcerou do školky. Každopádně dcera taky neměla žádné větší projevy spálové angíny až na lehkou vyrážku a zahnisaný krk.
Dva dny na to začala i starší dcera, ta teda zatím bez vyrážky, ale ATB už taky má.
Dcera mela spalu vloni trikrat, teda jednou, dvakrat sp. angina. Typickou vyrážku mela jednou a ještě jeden den. V krku ji nebolelo vůbec. Jazyk sleduj, je to dost promenlive. Nejdriv je jazyk bile povlekly, co zhruba za tri dny mizi a objevuji se prave ten malinovy, ale pozor, vubec to nemusi vypadat jak na obrazku z netu, tam jsou ty obrazky sileny. I když ji mela potreti, ja ten jazyk nepoznala, nebyla jsem si jista, dr koukla a videla.
@jeni tak u nás se spálová angína potvrdila výtěrem z krku, přitom malinový jazyk neměla, horečky vůbec. Byla jen lehce osypaná.
Ráda bych obnovila diskuzi. Syn má dnes diagnostikovanou spálu, dostal hned píchnutej penicilin. Jeho sestra-dvojče, právě doléčila angínu. Dr. mi řekla, že ona by to od něj chytnout neměla, když je na ATB. Ale co mě zajímá, mám i jí nechat raději další týden doma, kdyby přeci jen, nebo jí poslat do školy? Díky za názory.
@rezulka píše:
Ráda bych obnovila diskuzi. Syn má dnes diagnostikovanou spálu, dostal hned píchnutej penicilin. Jeho sestra-dvojče, právě doléčila angínu. Dr. mi řekla, že ona by to od něj chytnout neměla, když je na ATB. Ale co mě zajímá, mám i jí nechat raději další týden doma, kdyby přeci jen, nebo jí poslat do školy? Díky za názory.
skoro urcite to chytl on od ni, je to stejna bakterie, stejny kmen a ona ma protilatky. Antibiotika, co brala, maji efekt jeste nejaky cas po dobrani, podle druhu. On bude infekcni 2 dny.
@Pudloslava Díky, já jsem si to myslela, ale dr. na to, že ségra má angínu neřekla ani ň.
Ahoj, mám podezření na spálu u 3 a čtvrt roku staré dcery.
Začalo to nejdřív tím, že i venku na procházce, dopoledne, kde jinak furt litá jak zběsilá, byla unavená, pořád chtěla odpočívat. Po obědě doma furt tak polehávala, tak jsem na ni sáhla, přišla mi teplá, takže jsme změřili teplotu a přes 38,5.
Od neděle do úterý měla tyhle horečky od 38,5-39, vždycky po podání Ibuprofenu nebo Panadolu sirupu se jí udělalo líp. Měla i zimnici. Ve středu, cca dvě hodiny po podání Panadol sirupu, jí vyskočila kopřivka, předtím bez reakce.
Středa žádné horečky, doma klidový režim, začala mít červené tváře s vyrážkou. Ve čtvrtek večer si šla lehnout, po půl hodině začala v pokojíčku brečet, šla jsem za ní a všimla si vyrážky na rukou a nohou, záda i břicho čisté. V pátek ráno vyrážka byla pryč, ale během dopoledne vylezla znovu. Volala jsem k zástupu naší dětské doktorky, myslela jsem, že to spíš bude 5. nebo 6. nemoc. Když jsem tam volala, tak tu vyrážku ještě neměla, tak jsem se ptala, jestli je to možné a doktor říkal, že i takové případy jsou. Během pátečního večera se jí vyrážka rozjela víc - na rukou i nohou, zadek i záda. Přikládám fotky. Jazyk malinový nemá.
Mohla by to být ta dětská nemoc nějaká nebo spíš ta spála? Mám počkat do pondělí k dětské nebo radši zajet na pohotovost? Doma máme ještě dvouměsíční miminko, chlap v práci, takže bohužel izolace možná není, jak moc nebezpečné to může být pro miminko?
Ještě dodám, že chlap je v posledních pár dnech více unavený, nefunguje bez ibalginu, bolí ho svaly. Já už dva týdny chrchlam, ale jak kojím a nic moc nemůžu, tak se mě to furt drží, ikdyz už nemám takové záchvaty kašle.
Příspěvek upraven 08.07.23 v 08:00
@Katies1104
Všechno u vás doma viróza, spála krajně nepravděpodobná. Navíc spála není ebola, někteří ze streptokokové angíny nebo spály šílejí, jako kdyby se na to umíralo.
Jestli si to dobře pamatuju, tak při spále je červené právě břicho a nic jiného.
Tak syn mel vyrazku hlavne na nohou. Ale byla do cervena. Ony ty vyrazky se casto objevi i po nejakych virozach.
@Doctus Dobrý den, chtěla by jsem poprosit o radu. Dcerka 6 let má dnes diagnostikovanou spalu, kterou má už 18 dní, tedka se test udělal jen kvůli přetrvávající příznakům a olupujici se kůži, já před týdnem také priznaky a streptest pozitivní, tak jsem si dnes nechala udělat vyter do laboratoře a tím že když bude pozitivní dostanu atb. Zajímá mě jestli může mít dcera nějaké zavazne následky když se lecba započala, až po 3 týdnech trvání nemoci? A máme doma miminko 3 měsíce? Chytne také streptokoka? Jak se to u něj projeví? Bojím se, že to nepoznám, budu ráda za jakoukoliv radu, nebo zkušenosti. Moc děkuji.
Spála je svou povahou stejně závažná (tedy spíše nezávažná) jako klasický streptokoková angína. Odezní bez významnějších následků i bez ATB, kmeny streptokoka s revmatogenním potenciálem naštěstí v populaci už prakticky nejsou. Nákaza u dítěte do 1 roku je raritní.