Spála

• Fotoalbum (6)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
Trudinka
9.10.14 21:52

@Emadri Jsem si oddychla, už jsem se lekla že jsem asi položila nějaký přihlouplý dotaz :lol:

• Citovat
  • Upravit
65265
9.10.14 21:53

@Trudinka náš měl vyrážku po břiše a rukou.
Teplotu asi 2 dny
Bolelo ho v krku a byl doma 14 dní

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66800
9.10.14 22:20

Tak přidám náš příběh. Syn se osypal, fleky se postupně slévaly v jeden. Při příjmu v nemocnici se na něj přišla podívat primářka dětského oddělení, která díky rodinné anamnéze naznala, že se jedná o alergii. Se synem jsme nastoupili na běžné dětské oddělení mezi děti po operacích, po dvou dnech na kapačkách kalcia jsme se mezi dětmi běžně pohybovali. Po vyléčení „alergie“ nás propustili, po několika dnech se synovi začaly loupat ruce a chodidla- spála.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Trudinka
9.10.14 22:25

@blecha72 A řešila jsi to nějak dál? Dávala jsi syna dovyšetřit jestli se skutečně úplně vyléčil? Byli jste přeléčeni ATB? Já bych to tolik neřešila, syn už je OK, nebýt toho že varují, že to pak napadá ledviny srdce a tak :,(

• Citovat
  • Upravit
66800
9.10.14 22:28
@Trudinka píše:
@blecha72 A řešila jsi to nějak dál? Dávala jsi syna dovyšetřit jestli se skutečně úplně vyléčil? Byli jste přeléčeni ATB? Já bych to tolik neřešila, syn už je OK, nebýt toho že varují, že to pak napadá ledviny srdce a tak :,(

Ano, u pediatra syn dostal antibiotika, 3 týdny nesměl do kolektivu, následky nemá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21972
9.10.14 22:31
@Trudinka píše:
Ahoj děvčata, mám dotaz ohledně spály.
Syn 2,5 let měl cca před 14 dny dva dny horečky tak 38,5 (starší dcera rovněž o dva dny dříve). Jak vypadal krk ani u jednoho nevím, u Dr. jsme nebyli. Jenomže po sedmi dnech se syn osypal (to už ale byl fit) docela dost a to na tělíčku. Dnes přišel muž s tím, že ve školce je spála. Tak jsem hned vzala syna a jela k Dr. - ta prohlédla vyrášku a řekla, že je to virového původu a že to má spojitost s tou prodělanou (asi virovou) infekcí, že prý spálová vyrážka je charakteristická a začíná od pobřišku atd. Do krku se mu nekoukla… Jenomže co tu čtu, opět jsem znervozněla, protože jsou tu příspěvky, že ta vyrážka může být pokaždé jiná. Zítra s ním asi zajdu na ORL, myslíte že to má smysl? Pozná Dr. něco po 14 dnech? Jak dlouho se Vaše děti léčily ze spály? Myslím že BohunkaP tu něco psala o 14 dnech… Děkuji T.

Není podstatné, jak dlouho se dítě léčí nebo léčilo - podle délky nemoci se spála nepozná.

Podstatné je, co se najde v krku - pokud máš podezření, požádej o výtěr z krku, tím se spála pozná. Případně jako doplnění vyšetření CRP, ale ten výtěr je hlavní.

Ostatně - objevila-li se spála ve školce, mělo by být pro rodiče automatické jít na výtěr krku nejen s dětmi, ale také oni sami. Bacilonosičem může být kdokoli. Takže bych na Tvém místě obě děti odvedla k doktorce a požádala o okamžité provedení kultivace z krku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Trudinka
9.10.14 22:38

@BohunkaP Zajímalo by mě jak dlouho po neléčeném prodělání jde z těch výtěrů poznat… Jestli třeba i za rok to v tom krku je.

• Citovat
  • Upravit
66800
9.10.14 22:42
@Trudinka píše:
@BohunkaP Zajímalo by mě jak dlouho po neléčeném prodělání jde z těch výtěrů poznat… Jestli třeba i za rok to v tom krku je.

U nás to nebylo výtěry, ani malinový jazyk- až to loupání kůže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4486
9.10.14 23:04

@Trudinka Jé, to už si nepamatuji. Je to 3 roky. Jen vím, že to probíhalo úplně ukázkově. Hlavně ten výsev postupoval tak, jak je to typické.

Příspěvek upraven 13.10.14 v 00:00

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1483
9.10.14 23:09

@Trudinka dcera prodelala spalu pred rokem.. Bylo ji necelých 6let a průběh byl celkem dramaticky..nejdřív velka unava následující 40horecky do večera vyrážka, zatekly krk a malinový jazyk..to uz jeli s manzelem na pohotovost..na 3tydny dostala penicilin a potom ko trol i odběry krve..no ke vsi smule dostala do toho ještě zápal plic takze dalsi ATB celkem i s rekonvalescenci 2m doma zhubla 5kg..diky boohu od te doby ani ryma..takze to co popisujes asi spala nebyla..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1244
16.11.14 18:33

Ahoj holky, jdu si k vám pro radu - byla jsem s dcerou u naseho Dr. v prubehu tydne s tim, ze malé bylo ve středu nedobře, 1× zvracela, trochu ji bolelo v krku a bricho - to boleni v krku preslo po podaní pár tabletek Neo-anginu, bricho prestalo bolet hned po tom vyzvraceni. Pak mela mini vyrazku na brisku a zadech, teplota stale 36,7 - 37 takze nic moc, uzliny nezvetsene. Dr. predepsal ATB na 10 dnu s tim, ze dle nej se jedna o spalu nebo spalovou naginu - ALE CRP nedelal, vyter tez ne…Pry spalovou vyrazku pozna, no ja osobne nevim, ale na typickych mistech ji mala nemela, to i jeho trochu znejistelo, pak mu prislo i divne, ze krk je celkem ok, mala nebyla ani unavena, nic. Jo a rude tvare s osypky tez mala nemela - to mu prislo take divne. Jo a typicky malinový jazyk tez nema, jen par jazykovych papil je trosicku vytouplych, ale to tak asi 10 na cleem jazyku, barva jazyka je normalne ruzova.

ATB samozrejme dcera dobere, to je jasne, jen proste mi hloda v hlave, zda diagnoza byla spravna ci ne. Kamaradcina dcera spalu mela a vypadala celkove ta holcicka uplne jinak - jakoze fakt nemocne.

U nas jsem to osobne tipovala na virozu + alergii na exoticke ovoce, ktere mela dcera poprve + moznou pridanou alergii na pujceny sprchovy gel a chlor z bazenu (sprchuje se sama a nedelam si iluze, ze se po treninku umyje dokonale - vyrazka se objevila hned den po tom bazenu a pry zrovna dochlorovavali vodu…)

Mel jste nekdy nekdo neco podobneho + jako jakou nemoc vam to dr. diagnostikoval?
Jsem z toho celeho takova rozpacita, toto bylo vlastne poprve co mel dr. jakoby u male diagnostikovat a tedy zatim porad uplne nevim, co si o tom myslet.

Jo a vyter a odber na CRP pry neudelal pro to, ze pry je dobry diagnostik a spalu/spalovou anginu pozna na pohled.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4367
16.11.14 18:41

No to je trochu podivné a normálně bych řekla, že unáhlené ATB. Trvala bych na výtěrech. Pro kontrolu. pokud malé nebylo extra blbě, dali se do pátku stihnout-třeba i jen po telefonickém hovoru s laborkou, jak to dělá naše dr.
Tohle -troufám si říct- střílení od boku může mít jako výsledek zbytečné užívání antibiotik a tím i možné vytvoření rezistence bacilů.
Lékař může být dobrý diagnostik, ale zvlášť u dítěte by si měl před podáním léku svou diagnózu potvrdit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4367
16.11.14 18:42

A měla malinový jazyk?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23298
16.11.14 18:43

@jeni a tu vyrazku ma porad? my meli vyrazku pred rokem, nase mudr. udelala vyter s tim, ze to bude zrejmne spala, ale taky se ji to nezdalo, nebyly to uplne projevy spaly. Na pohotovosti v nemocnici si taky nevedeli rady, taky pry asi spala, tak nas poslali na infekcni, tam na to primarka hledela, vubec nechapala co to je, ale ze se taky priklani ke spale a pichla mu penicilin. Podotykam, ze ta vyrazka byla na dotek hodne bolestiva. Maleho jsem ani nemohla vzit na ruky. Porad plakal, cele dny a cele noci. Mel to napred na hrudniku a pak se mu to rozlezlo po celem tele. Bohuzel ani po injekci se stav nezlepsi, tak nas primarka z infekcniho poslala na detske, kde si normalni doktori nevedeli rady a nechali si zavolat prednostku kliniky a ta hned diagnostikovala Steven Johnsonuv Syndrom. Malemu se proste sama spalila kuze. Byla to nejaka reakce, ale bohuzel nezjistili na co. Delali mu spousty vysetreni, ale nezjistili to. Tuto nemoc maji ale u nas pry max.2 lidi rocne. Je to spis nemoc asijskeho kontinentu a rekli nam, ze uz by ji znovu prodelat nemel. Pokud nema vase mala vylozene projevy spaly, klidne to taky muze byt nejaka reakce :nevim: podani ATB tveho doktora mi prijde unahlene :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1244
16.11.14 18:50

Holky, moc diky za info - malinovy jazyk dle porovnani jejiho jazyku vs. obrazku malinoveho jazyku na netu mala nema, ma ruzovy, predtim ho mela trochu bilý, ale takove ty vycnelky nebo jak to popsat to tedy na jazyku nema ani omylem, jen par zvetsenych papil, ale to mivam i ja treba prave po snedeni nejakeho „agresivnejsiho“ ovoce. Ten belejsi jazyk mela, kdyz jsme byly u Dr.
Vyrazka zmizela, nebolela ji vubec, ani o ni nevedela, az kdyz jsem ji prevlikala pyzamo, tak mi to prislo takove zvlastní, byla svetla jako kuze, nesvedila nic, byla i dost spatne videt, Dr. na to musel svitit baterkou, aby vubec neco videl…
Dr. chtel ocividne udelat diagnozu hned, odjizdel nekam pryc a vrati se az za 10 dnu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí