Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Verča13 píše:
Moje starší dcera ji měla před měsícem nic horšího než co popisuješ to nebude max nějaká horečka a nuda a ta je horší než nemoc. A k tomu sourozenci doktor mi říkal žě šance že se nakazí je 50:50 po třech dnech braní antibiotik přestává bít infekční tak uvidíš jak se to dopadne. Naše mladší teda chytla jen normální angínu ne spálovou
Právě, že doktorka říkala, že mu ty antibiotika dávat nemám, pokud to je jen v takové formě. Že to možná přejde sám s vlastní pomocí. Antibiotika mám dát pokud se to prý hodně zhorší.
Tak teď teda nevím, jak to poznám, že už není infekční, když atb nebere:( Asi podle krupičky…že zmizí.
Jinak děkuji za útěchu, už jsem si myslela, že nás vysoké teploty prostě minout nemohou:)
Jinak naše malá měla taky mírný průběh. Přesto chodila na píchaný penicilin.
@Alca99 holky měly spálu obě, nakonec jí chytla i druhá, viz diskuze výše, mimčo jí nechytlo, ale kojím, bylo chráněné trochu asi mnou.. tak těžko říct
Asi bych ho taky neizolovala. Jinak holky se mi nejdříve osypaly, pak měly horečku, pak už byly jen osypané, jinak nic.
@Alca99 píše:
udělala, ale to se dovíme až v pátek nejdřív:(
Aha, naše dr. ho vyhodnocuje hned.
Se spálou se dřív posílalo do nemocnice a atb se píchala to že ti je nedala je divné, spála je streptokoková infekce a ta se léčí pouze atb. v případě přechození mohou být poměrně závažné následky a streptokok muže v organizmu zůstat a můžete se stát bacilonosiči i bez příznaků.
No dostala jsem jakousi alternativni knihu, kde psali, ze komplikace jsou vzacne a ze po dohode s rodici a pod dohledem lekare lze spalu lecit bez ATB a ze dite, ktere prodela takto spalu se casti vyvojove posune, dozraje… no ja byla rada, kdyz moje dite ATB dostalo ![]()
ale nosicem streptokoka je snad kazdej patej, s tim bych si zrovna hlavu nelamala. spis ty komplikace.
Holky, prosím o radu, nebo spíše váš názor. Mám 3 děti(4,5, 2,5 a měsíční miminko). Starší kluci mají ted oba spalovou angínu. Nejstarší má atb už týden, prostřední od včera. Žádný dramaticky průběh, jen starší mel první dva dny horečky. No a u nejmladší dcerky od včera pozoruju hlen ve stolici. Ta nijak nezapáchá, je tmavě žlutá, ne michaný vajíčka. Teplotu nemá, rýmu taky ne, nebo teda z nosu ji neteče, ale chroptí. Může být toto projevem třeba počínající spalove angíny? Na pohotovost jsem volala, odkazali mne na infekční odd.,ale tam mi to už 3 hodiny nikdo nebere
. Jet tam nechci, aby malá ještě něco nechytla a hlavně nechci být za hysterku
Ale ta stolice v kombinaci s tou spalovou anginou doma mne znepokojuje.Ja vím, že to je asi trapný dotaz a očekávalo by se ode mne, že bych mela byt zkušená matka, ale ja jsem u kluků zažila jen standardní houno
Za chyby se omlouvám, pisu z mobilu a malá mi tady u toho řve
Ahoj, nevím, k čemu ti bude má zkušenost, ale napíšu, spálu měla dcerka, když bylo nejmladšímu cca rok a neonemocněl(byl převážně kojený a to k imunitě taky dost pomáhá) a to jsem dcerku nejprve zkoušela dostat z toho bez atb, takže byla infekční nějakou dobu. Jinak k odolnosti minidětí- před jeho porodem nás manžel všechny oblažil streptokokovou angínou, kterou neléčil(ba naopak, trochu se poléčil a po 4 dnech šel na pivo, trochu se poléčil a pak šel po 4 dnech hrát hokej,…), takže nás doma postupně nakazil všechny, já sama jsem šla k porodu se šátkem na krku, po porodu jsem byla hodně oslabená(3 děti za poměrně krátkou dobu dají tělu zabrat) a nemohla jsem se z toho vyhrabat fakt strašně dlouho, takže synek od narození žil v prakticky nepřetržitě infekčním prostředí a odolával 4měs, pak se mu teda spustil malinký kašel, to jsem mu dala olejový zábal a za týden byl zase v pohodě, takže tak.
@Rowena ja jsem právě sázela na to, že kojím a bude mít protilátky z MM.Ale dr. mi říkala, že na tohle se to nevztahuje a ze to můžeme doma chytnout vlastně všichni. Tak ted plaším, protože kluci jsou sice věčně marodi, ale jako mimina byli zdraví, max. rýma a to jsem resila az tak v půl roce.
Oživuji diskusi - kvůli malinovému jazyku je u mě podezření na spálu. Výsledky budou ale až v pondělí. Problém je, že mám doma sedmitýdenní dvojčata. Četla jsem, že u takto malých kojenců se spála nevyskytuje, ale je to pravda?? Jaké jsou vaše zkušenosti?
@Nsoci píše:
Oživuji diskusi - kvůli malinovému jazyku je u mě podezření na spálu. Výsledky budou ale až v pondělí. Problém je, že mám doma sedmitýdenní dvojčata. Četla jsem, že u takto malých kojenců se spála nevyskytuje, ale je to pravda?? Jaké jsou vaše zkušenosti?
Tak spála je bakteriální infekce a myslím že i malé miminka by ji mohly dostat
asi by to chtělo roušku a nepusinkovat
Dobry den, ma tady nekdo zkusenost s pichnutim retarpenu po tydeni aplikaci penicilinu v injekcich kvuli spale u ctyrleteho ditete? jedna se mi o to jak to dite zvladlo, pry to dost boli a nejake reakce apod?
Dekuji
ahoj, tak já bohužel neporadím
…píchané injekce neměl synek nikdy - jen penicilin v sirupu - ten Ospen…snad se ti někdo ozve, držím palce ![]()