Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
jestli se to vyloženě „musí“ hlásit ve školce, tak nevím…ale já jsem to pak ve školce vždycky říkala, s čím malý marodil - učitelky mi řekly: „jo, to (nebo ono) to teď řádilo…“
a hotovo.
Tak ma spalu. Nevim, jestli je rozdil mezi spalovou anginou a spalou ale doktorka rikala spala.Jeli jsme nakonec hned k te zastupujici prottoze pri prevlekani jsem zjistila, ze uz je osypaná i pod krkem a na prsou, v pod pazi, na podbrisku a nad lopatkama.
@Gerberka me uz asi trefi fakt
v nedeli jsme byli na pohotovosti a tam ji rekli ze to je katar hornich cest dychacich.Ale to uz mela ty tvare rudy a drsny.Se divim, ze to ten doktor nepoznal hned. Myslela jsem si, ze rudy je ma od horecky a drsny jak si utira sopel do rukavu.
@alexxa Tak jsem chtěla napsat (ale byla ji rychlejší), jestli to není přímo spála neb my ji doma právě taky máme a podle toho, co jsi psala, tak to odpovídá. Mají ji oba synové a i já, chytli jsme to najednou všichni tři v tramvaji (kluci ji ve školkách nemají a já v práci taky ne, takže to byl jediný okamžik, kdy jsme to mohli chytit všichni najednou). Hele já byla ve středu s klukama u doktorky, že potřebuju OČR, že strašně kašlou, mají brutus rýmu a v tomhle stavu je do školky dát nemůžu a nic vidět nebylo a ve čtvrtek večer byl starší osypanej, tak mi bylo jasný, že to je spála (teplota, bolest v krku), v pátek ráno se začínal osypávat mladší a doktorka mi to potvrdila. No a šla hned s klukama ke své doktorce neb mě taky bolelo v krku, ať na mě raději hodí oko, a dopoledne nebylo ještě nic vidět a spíš to vypadalo na virózu, ale večer jsem skončila na pohotovosti.
Mimochodem nějaký rozdíli tam jsou mezi spálou a spálovou angínou prý. Pokud chodíte do školky, nahlaš jim to tam.
Příspěvek upraven 11.02.14 v 17:27
@Mishaak Musela to chytit ve skolce, jeden kluk od nas z vesnice co chodi s ni do skolky ji pry ma a sedeli vedle sebe v buse a jinde nez ve skolce a doma posledni dobou nebyla. Me uz taky boli v krku a kaslu tak jsem na to zvedava. Jedli jsme z jedne lzicky, dojidala jsem po ni rohlik…
Dcera měla spálovou před Vánoci. Poznala jsem to teda sama - bolest v krku, malinový jazyk, teploty a pak červené pupínky po těle. Měla docela dobrý průběh, ale i tak byla 3 týdny doma. Má špatnou imunitu, tak doktorka hned zkraje vyhrožovala nemocnicí, ale naštěstí dobrý.
K té infekčnosti - ptala jsem se, jestli musí být mladší doma ze školky a prý už se to nedělá. Nakonec byli spolu celé dny a on to nedostal.
holky, v dřívějších dobách, tzv. „za totality“ apodobně…dítě se spálou bylo v izolaci týden v nemocnici a žádné takové, že se nic nahlašovat nemusí ve školce apod…Já chytla spálu v 6ti letech poslední rok ve školce, bylo to v roce 1979, na týden do špitálu a potom ještě „v izolaci“ 3 týdny doma dobírat penicilin.
Já vím, že v dnešní době je to všechno „uvolněné“ a „nikdo si z toho nic nedělá“, ale - podle mého názoru - dřív se ti bacilonosiči prostě odchytali, pořádně vyléčili a speciálně tady ty spály se tak nešířily…
V dnešní době se každý diví, jak je možné, „chytnout“ spálu např. v tramvaji, že…Je to možný, protože když má děcko spálu, tak izolované být nemusí, do špitálu taky ne, ani ve školce se to hlásit nemucí a je to jen a jen na rodičích, jak se k tomu postaví. Někdo je zodpovědný a opravdu s dítětem mezi lidi nejde, dokud je infekční a někdo si vesele jezdí v mhd a chodí po obchodech, protože „dítě už nemá horečky a ven už může“ a přitom zdaleka není doléčené
…Jojo.
@Gerberka Já bych řekla, že to není jen o „jiné“ době, ale taky o tom, že zdravotnictví je na tom tak jak je. Všude se šetří, škrtají se akutní lůžka apod., takže nějaká spála je moc netankuje. Ono mít tam navíc lidi jen se spálou je prostě zbytečně finančně náročné, když ty lidi můžou být doma, kde si všechno platí sami.
Ale jinak chtěla bych vidět maminu, která bere dítě se spálou ven mezi lidi, v době, kdy ještě bere antibiotika. No, já nevím, ale to že to člověk chytne v tramvaji, je spíš dílo dospělých, kteří musejí chodit do práce i v nemoci a nebo to jsou nezodpovědní paka, co neberou ohledy na ostatní. ![]()
Nedokazu si predstavit, ze by nekdo chodil s ditetem se spalou po nakupech uz jen proto, kdyz se podivam na malou jaky ma osklivy oblycej. Uplne hruby a rudy a pod nosem asi od smrkani olupujici se kuzi. Natekle oci. Neriskovala bych, ze se ji pritizi a myslim si, ze ani jiny rodic by neriskoval. Chytit to v mhd tak taky predpokladam od nedoleceneho dospeleho.
Za jak dlouho se ji kuze spravi? Jednou denne ji namazu modrou indulonou.Po tele to tak drsny nema. A jak je to se sprchovanim? Muzu ji normalne umyt?
@alexxa s tou kůží nevím, klukům se po dvou dnech na ATB zlepšila, ale stále to není ono. Sprchuji tak ob den hodně rychle, jen aby nebyli „ulepení“ (mladší má navíc ještě plínky a teď mu to tam porád strašně smrdí, takže prcinu mu meju častěji).
ano, souhlasím, je to i tou „dobou“, dřív to bylo prostě jiné…teď je sem natahaných všelijakých bacilů a potvor a projevují se nemocí, které byly už dávno vymýcené!!!
jaká dostala malá atb? dostala Ospen?
jojo, tak ať je malá brzy v pořádku. ![]()
Kdy jdete na kontrolu? Až po dobrání atb., asi že? S sebou vezměte i moč - naše dr. to vždycky chtěla po dobrání atb…
K tomu Ospenu bych dávala v mezičase nějaká probiotika - já dávala malému Biopron junior - ty vysypávací sáčky. Je to sice drahý, ale je tam zastoupeno nejvíc těch probiotických kmenů (porovnávali jsme to s magistrou v lékárně - všechna ta složení), takže nějak v mezičase - cca 3 hodiny odstup od atb. bych malé šoupla nějaké probiotikum - na střevní mikrofloru ![]()
@Gerberka máš pravdu, je to zvláštní. Náš malý teda školku těžce nezvládá, takže jsem ho tam nedala už jen proto, že byla možnost být doma. Navíc jsem logicky počítala s tím, že to do pár dní chytne (nechytnul). Do školy jsem taky volala, že máme spálu. Na druhou stranu jsem opravdu moc ráda, že se s tím už neleží na infekčním, mám opravdu velký problém s tím nechat dítě samotné v nemocnici. ![]()
Zeny, patri ke spale velky, neutisitelny kasel? Mala uz tyden bere Tussin a kasel ani trochu nepolevil. Nekdy ji drazdi na zvraceni, ale nezvraci.Pres den si kvuli nemu neodpocine a v noci uz vubec ne. Nespime kvuli tomu a jeste ji vzdy vylitne horecka. V pondeli jdeme na kontrolu, ale mam pocit, ze se toho dne nedockam. Porad si rikam:dneska uz ji budelip, ale neni:-(
@alexxa naši kluci kašlou pořád i bez spály, ale teď jak mají antibiotika Ospen, tak se to zlepšilo, i když mladší je stále strašně zahleněný. Jako myslím, že by se jí to mělo postupně zlepšit, neříkám úplně vyléčit, ale zlepšit určitě. ![]()