Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky
, můj malý chlapeček (7 týdnů), mi úplně odmítá spát na zádech, děsně ho trápí prdíky a pořád ho to chudáčka budí (navíc k tomu má tříselnou kýlu), dneska v noci jsem vypozorovala, že když ho dám na bříško tak spí moc hezky, ale děsně se toho bojím a asi hodinu jsem stála u postele a pak ho radši otočila na zádíčka (i když mám nany). Chtěla bych znát váš názor, jestli ho můžu nechat spát na bříšku s tím, že se pěkně vyspinká, nebo ho mám nechat spinkat na zádech, s tím, že se bude pořád budit? No mám o něj strach a nemůžu se rozhodnout co je lepší, tak prosím o Vaše názory. Díky ![]()
ahoj, malý mi taky rád spával na bříšku, dodnes tak spí
pokud máš nanny, neboj se toho..
je fakt, že na zádech se mi hodně budil, po otočení na bříško spal klidně další 2-3 hodiny dýl bez buzení. přeju klidné noci ![]()
Klidně ho nech,ještě když máte nanny,to bych se vůbec nebála.Naše malá spí asi od 2týdnů na bříšku,na zádech ne a ne zabrat.Na bříšku se jí spalo dobře,lépe se i vyprděla.
K té Nanny - jsou názory, že dítě se SIDS stejně nezachráníš, ikdyby Nanny nahlásila. I kdyby jo - jseš si jistá, že bys dokázala správně resuscitovat 2měsíční mimino?
K otázce - já bych na břicho spát nedávala ani s Nanny. Jsem strašpytel.
nanny nám taky párkrát hlásila alarmem, že něco není v pořádku.. u každé nanny by měl být návod, jak resuscitovat, ne??
Já se tedy přidávám s názorem že bych takhle malé mimčo na bříško nedávala spinkat, malej trpěl na prdíky taky a spinkal nějakou dobu na boku a pak spinkal normálně na zádíčkách, nyní už se na bříško přetočí sám… ale naštěstí je to zatím minimálně…
já bych nechala spát na bříšku, malej na bříšku spával cca od 3 tydne a to byli pekne klidné noci. Najednou na bříšku neusne a když se na něj v noci překulí tak řve jak tur..
Malá spí na bříšku cca od 6m a docela mám strach. Takže takhle malé miminko bych asi nenechala ![]()
Tak dávej spát na bok. Moje malá si nechtěla nikdy po kojení odříhnout, tak jsem jí už z porodnice dávala spát na bok, aby v případě ublinknutí nebyl problém a spala krásně. Navíc má teď krásný tvar hlavičky, žádnou placku ![]()
Já jsem nedávala na břicho spát žádné z mých dětí, bojím se. První syn spal na boku, dvojčata spějí na zádech ![]()
Příspěvek upraven 17.04.11 v 14:13
alvapinka píše:
nanny nám taky párkrát hlásila alarmem, že něco není v pořádku.. u každé nanny by měl být návod, jak resuscitovat, ne??
Dovedeš si představit, jak vypadá resuscitace „podle návodu“? Nemyslím zatřást dítětem a to se vzbudí. Myslím opravdu dýchání z úst do úst, masáž srdce. Ty bys věděla, kolik vdechnout, jak hodně zmáčknout? ![]()
Já prošla několika instruktážemi, zkoušela na mimi-andulách a stejně myslím, že v reálu bych to správně nedala.
Kluci spali na břiše asi tak od 3. měsíce, to už uměli otočit hlavičku… ale jen přes den, v noci bych se bála. A pořád jsem na ně koukala, jestli nemodrají
strach jsem měla, monitory jsme neměli.
Mimochodem hodně jsem o tom tehdy četla, a někde psali, že v nějakým průzkumu se ukázalo, že na SIDS nejčastěji umíraly děti při prvním spánku na břiše (jako že je tak třeba chůva položila poprvé, nebo se poprvé otočili…) Takže pak jsem byla trochu klidnější, že už jsou moji zvyklí ![]()
Od té doby, co se otáčej na břicho, spěj jedině na břiše, jak ve dne, tak v noci… prostě jsou to břichospáči jako já
![]()
Moje předešlé dvě dcerky,ještě v dobách,kdy žádné chůvičky ani alarmy neexistovaly,snad bříškama pomalu vrostly do matraček,jak často na nich byly,už po narození…(dřív nechávali spát děti na bříšku už v porodnicích)
Dnes se propaguje,že na bříšku nee, nějak jsem částí té panice podlehla a dnes se tluču do hlavy,proč poslouchám tyhle žvásty a proč jim vůbec tak podléhám(no vymývání mozků maminek jedna radost),pro změnu jsem musela s nejmladší kvůli tomu dohánět pasení ![]()
Jeslti máš zdravé donošené miminko,tak se toho neboj,miminko se ve chvíli,kdy se mu to nebude líbit patřičně ozve
Anebo jej pokládej na bok,my tak taky hodně spíme ![]()
Nenechala bych ho na bříšku, našeho jsem taky nenechávala. Trpěl na prdíky hodně, měl operovanou akutní uskřinutou tříselnou kýlu, takže o to to bylo horší. Polohovali jsme, ale na bříšku rozhodně ne. Ve dne jsem ho dávala na bok, ale na noc nee.
Berry4: dříve jste dělaly spoustu věcí, o kterých se dnes ví, že byly špatně… Na spoustu věcí jsou názory nejednotné a doporučení se mění, ale zrovna tohle je jedna z věcí, kde jsou odborníci poměrně zajedno.
A uklidňovat zakladatelku způsobem, že se jí „miminko ozve, až se mu to nebude líbit“, to opravdu nechápu - miminko, které si omylem zaboří čumáček do matrace, se velmi pravděpodobně neozve, ale ve spánku udusí.
Zakladatelko: takhle malé miminko bych na bříško rozhodně nedávala, ani s monitorem. Jak psala Alpaka - monitor není samospasitelný a až takto bych na něj rozhodně nespoléhala.