Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj všichni - moc moc prosím o radu. Mám chlapečka - zítra 3 měsíce a přes den spí tak 3× po půlhoďce, někdy ani to ne. V kočárku ryčí jako tygr. V noci spinká cca od 20 do 24, pak kojo, a pak až do půl 5 po 2 hodinách, od půl 5 už nezabere. Asi mu začnu vařit makovice… ![]()
Máte-li někdo nějaký tip, jak na něj, budu ráda.
Zdravím maminky i dětičky. Et a Fanýsek
ahojky,
zázračný lék nemám. Nám pomohlo nosit v baby vaku nebo šátku, tam dítko většinou zabere, a když ho pak opatrně odložíš, je menší riziko že se vzbudí.
Jinak te musím trošku uklidnit, že není všem dnům konec a že to může bejt i lepší protože náš Michal krom toho že se v noci nebudil tolikrát ale jen jedou a v kočárku neryčel byl to samí. Naspal toho přes noc i den sečteno docela málo - tak 11 hodin.( což bylo na 2-3 měs. dítko docela málo.
Po třech měsících se to zlomilo přestalo ho trápit bříško a prdíky, které měl docela brutální… no a začal spinkat přes den pravidelněji takže prostě jakmile jsem viděla že je utahanej tak šup prso a šup do postýlky - chvilku brblal a pak usnul a spal většinou 2 hodiny.o)
ted jsou mu 4,5 měsíce a spinká dopo 2 hodiny a odpo 2 hodiny a v noci 10 hodin.
Fakt je že nejlíp se mu spí v postýlce protože ho nic neruší - takže když vyjedu s kočárkem tak má ten spánek takovej přerušovanej a občas taky ryčí.
Takže nezoufej mimčům se to mění a za chvilku může bejt jinak - (jak já byla nervní protože ¨tak od dvou měsíců mi přes den někdy nespal vůbec a asi máš představu jak byl protivnej)
Jestli jsem nepomohla tak doufám že aspon povzbudila
ahojky
Markéta a Michal 4,5 m
Ahoj Eterko,
nase mala taky vubec nechtela asi az do 6 mesicu vubec spat pres den, poud usnula, tak vzdycky jen tak max. na 20 minut 3-4× denne.
V kocarku taky desne zlobila, stydela jsem se jit s ni nekam ven, natoz do kramu…
Dneska je ji rok a spinka pres den 2× tak na hodinu a vice. Takze hlavu vzhuru, uvidis, az maly povyroste, bude lepe ![]()
Simona
Ahojky,
tak koukám, další půlhodinkový spáč
Nedělám si z tebe legraci. jen vzpomínám, jak jsem byla nešťastná, když náš vašek spal od 8 týdne jen 3-5 půlhodinek denně. Trvalo mi asi 2 měsíce, než jsem se smířila s tím, že prostě to tak je. Že víc spánku nepotřebuje. Naučila jsem se všechnu činnost si rozplánovat na půlhodinky. Procházky byly taky půlhodinkové, protože jakmile se vzbudil, začal vřeštět tak, žejsem myslela, že na nás zavolaj sociálku.
Ale radu fakt nemám. U nás nepomohlo nic. Včetne nočního buzení, to bylo taky to samé, jak píšeš, někdy i po hodině. Všechno se začalo lámat kolem 11 měsíce. To spal 2× půlhodinky denně a já čekala, kdy to přejde v jednu jedinou. Ale ono se to začlo prodlužovat, až spal 2× po 1.5 hodině. Já najednou nevěděla co s volným časem, vždyť on najednou spal víc než jako novorozeně! dnes už je to zase míň, ale pořád dobrý. A noční spaní - no na to jsem kolem roku šla trochu radikálnějc. Přestala jsem v noci kojit. Asi tejden protestoval, ale nikdy nebrečel dýl než půl hodiny. A pak začal spát. Celou noc (budí se jen když ho něco trápí). Sice vstáváme ve čtvrt na šest, ale proti tomu buzení je to úžasný. není nad to, spát třeba 4 hodiny v kuse.
Takže obrň se trpělivostí, maminčin organismus zvládne divy, i rok se pořádně nevyspat
Prostě bude líp, jednou se to zlepší, až mimčo začne lézt, stoupat si a nakonec ťapkat, unaví se a bude rádo, že se může vychrupat. Držím palečky
Makýš a Vendy (skoro 14m)
Ahoj Esterko,
náš malý byl to samý s tím, že to začalo někdy okolo 14dní věku, a měl tzv. mikrospánky 5,10,15min. apod. Nejlíp spal v autosedačce, vždycky otevřel očička a zkontroloval jestli tam jsem, zavřel a za 5min. zase.Vždycky jsem čekala, až tzv.vytuhne, že ho pak přenesu do postýlky,
ale přiznám se, že k tomu mnohdy ani nedošlo. Ale většinou to bylo až odpoledne, když jsem si říkala, že přece musí chvíli spát. Jinak jsem ho neustále nosila do svý postýlky, kdy spal opravdu jen chviličku. Ale jednoho dne se to zlomilo a začal spinkat v postýlce někdy 1/2h někdy i 2,5 hodiny.
Takže vydrž, ono je opravdu asi častu budí to bříško a sami se pak ještě nedokáží zase do spánku zabrat. U nás se to taky zlomilo někdy před 4měsícem.
Iriss + 2svišti ![]()
ahoj holky mam 2,5 mesicniho chlapecka. mame od uterka problem se spanim. vzdycky mi unsul v kocarku a spal tak hodku i dve dopoledne , ale je fakt ze nez usnul tak rval na celej panelak a jak jsme vysli tak pak usnul. pak odpolko spal tak 1-2 hod a pak jeste pred vecernim spanim. ted je vse jinak myslela , ze to jsou prdiky protoze 4 dny nekakal a vcera uz konecne jo. dneska jsme teda spali od 8 do 11 hod od ty doby nespal, teda usnul mi u prsa jak jsem ho dala do postylky tak se vzbudil to samy druhej pokus. ted jsem s nim byla venku zase rev pak usnul zastavila jsem a zase se vzbudil, nemuze mu neco bejt? mam strach. jeste ke vsemu jsme meli vecer poplach nanny spustila, nemuze to bejt ze unsul moc tvrde a pak hur dychal? jinak v noci spinka tak nejak normalne. jsem zoufala.
Ahojky, tak to koukám, že my teda máme spáče
Mám holčičku 3 měsíce a dopolko spí tak dvě hodinky. Po obědě i 3 hodinky venku v kočárku a potom v noci od 20:30 do 8h, tak se 2 až 3 kojeníma. Takže já se teda celkem i vyspím. Ale je fakt, že když nekaká tak je protivná ![]()
Lovel: a není možný, že nespinká jak se lekl??? Třeba se to za pár dní zase srovná. Přeji ti to… Nám ještě někdy pomáhá plína přes obličej, tak to zkus, ale ani u nás to není pravidlo.
luciasek: tak to mate fajn, no nas spal taky pekne. i v noci spi ty svy 4 hodky nekdy i vic a pak se tak 2 vzbudi. no z toho leknuti to asi nebude kdyz jsme ho vyndali tak spinka ani se moc neprobral. nevim spi strasne slabe bud me u prsa nebo se musi jezdit.
tak náš Kubíček spinká od 8 do 7, jednou se budí mezi 3-4h na papání, dopoledne spí hodinku, po o tak dvě a ještě k večíru si tak jen odpočine půl hodinky:)
Tak náš Honzík přes den strašně špatně usíná. V kočárku, když má den, tak vydrží spát 2 hodiny dopoledne a 2 hned po poledním krmení. Pak už nezabere a jak je k večeru protivný, to si nedokážete představit. Když se dá jít s kočárem ven, tak je to ještě dobrý, ale pokud má spát doma v postýlce, tak spí maximálně 45 minut dopoledne a hodinu odpoledne. Takže ho řadím taky mezi miminka, které přes den nespí. Jo a taky mám vždycky nerva, když vyjedeme s kočárem, jestli se mi uprostřed náměstí nevzbudí, protože pak řve jako tur
.
Mám taky 3 měsíčního prcka. Přes den nespí téměř vůbec. A co pomohlo na noc? - pořádně ho vykoupat, plavat s ním ve vaně -nutit ho, aby kopal nožičkama - alespoň 10-15 min. Teplá voda našeho rváče alespoň trochu unaví, pak masáž a papaní, a pak konečně usne - díky tomu jsem odbourala jeho probuzení ve 24 a vstáván už jen na 5., pak už ovšem též nezabere ![]()
Nám miláček spinká od 19 do 5:30, kolem půlnoci se budí na jídlo. Ráno se napapká, chvíli je vzhůru a pak si ještě zdřímne. Ven jdeme tak okolo 10, spí v kočárku tak 2 hodiny, a odpoledne taky spí tak od 15 do 17. Ale tady ten „spací režim“ si udělal tak před 14 dny.
me prijde ,ze predtim ten rezim mel a tedka vubec, v kocarku spi jen tak lehce nesmi se zastavit. doma jen u prsa, nebo jeste v nosi. tak nevim jestli si to tak zase prenastavil ,ale prece nekdy spat musi, porad premyslim cim to je
Ahojky, tak to mi jsme na tom stejně až je mi to kolikrát divný že tak chrupe. Když čtu tuto diskuzi začínám si toho čím dál víc vážit.Mám taky 3 měsíční holčičku.Večer ice usíná kolem deváté ale s jednou přestávkou na kojení cca v půl páté spí až do půl deváté kolikrát i o hodinu později pak usíná v postýlce kolem 12hod(tam spí třeba jen hodinku) a pak ještě jednou odpoledne 3-4 hodiny. Ale věřím tomu že se to časem změní, ![]()