Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Zkus melatonin. Je to jeste prirodni, ale uz dost ucine. A k tomu bych pridala chodit spat aspon tyden dva v kuse treba uz v 10. zhasnout a klidne lezet treba par hodin… pres spanim zadny mobil, zadny pc apod.
A jinak ja beru Neurol pulku pri potizich a vzdycky me to nakopne na par dni abych zas lip spala. Jo a vyvetrat pred spanim a mozna zmenit i teplotu na spani.
@LenkaN26 zkousela jsem, momentalne mam fakt nejhorsi obdobi, ale taky nepomaha.. zkousela jsem i jogu, opravdu nevim.
Z dalších bylinek, co byste mohla vyzkoušet, mě napadá mučenka, šišák bajkalský, levandule, chmelová šištice a nebo třeba taky heřmánek. Klidně si udělat vlastní směs bylinek na míru. U toho šišáku bych ale spíš doporučovala tinkturu z kořenu, ta je lepší.
Pokud chceš bez prášků a lékařů, tak bych zkusila jít hlavně po příčině - asi máš trochu větší citlivost na stres, zkusit hledat metody, které ti pomohou se se stresem vyrovnat, lépe ho zpracovat. Píšeš, že meditace i dechová cvičení jsi zkoušela, ale je dost různých metod a především všechny budou vyžadovat čas, ne že se párkrát nadechneš a usneš… Cvičit to několik týdnů, opravdu si k tomu nastudovat teorii, plně se na to soustředit. Trénovat to i přes den, ne až v okamžiku, kdy jdeš spát. Osobně bych dala šanci i nějakému kurzu pod taktovkou psychologa, nějakou skupinovku - ne terapii, ale nějaké meditace atd.
Nepíšeš podrobněji nic o tom, jaký je tvůj režim - jestli ve 3-4 chodíš spát proto, že dřív se ti spát prostě nechce, nebo kvůli tomu stresu, do kolika ráno pak spíš (jestli musíš někam vstávat nebo třeba studuješ a máš některé dny volněji a možnost se ráno prospat), jestli ti vůbec jde spát delší dobu nebo se třeba pak stejně budíš… Možná by bylo na místě i přehodnotit režim a prostě si jít lehnout výrazně dřív? Ale to záleží na více faktorech.
Z bylinek bych zkusila i tu levanduli, jak už tu někdo navrhoval. Může pomoct i změna životního stylu, ale opět o tom nic nepíšeš - jestli třeba nepiješ přes den hodně kafe, nejíš nezdravě, nemáš nedostatek pohybu atd.
Choď spát dřív a večer dodržuj spánkovou hygienu
to znamená
Pokud to zvládneš dodržovat měsíc (podstatné jsou obrazovky, vynechání kofeinu, trocha pohybu, tma, ticho a vhodná teplota v pokoji a relaxační cvičení) a nebude se to lepšit, objednej se k psychiatrovi s poruchami spánku. To že to nechceš řešit efektivními způsoby nic nemění na tom že psychoterapie a srovnání případných poruch nálady a spánku je to nejlepší co pro sebe můžeš udělat. A tvůj odpor k tomu vlastně může být to, co tvoje problémy udržuje v tak bolestivé tíži.
Příspěvek upraven 06.01.21 v 17:08
@Anonymní píše:
@LenkaN26 zkousela jsem, momentalne mam fakt nejhorsi obdobi, ale taky nepomaha.. zkousela jsem i jogu, opravdu nevim.
joga není na jednorázové vyzkoušení - to je něco, co prostě budeš dělat pravidelně a ono to postupně bude víc a víc zabírat. Podstatná je pravidelnost a trpělivost.
@Ou píše:
joga není na jednorázové vyzkoušení - to je něco, co prostě budeš dělat pravidelně a ono to postupně bude víc a víc zabírat. Podstatná je pravidelnost a trpělivost.
Ano, ta jóga je spíš na měsíce. Mě to pomohlo až zazracne na stres asi za tři měsíce. To byl vedlejší, ale prijemny účinek. Dobrá jsou i ta meditační cvičeni, nejen asany.
@Ou naprostý souhlas a ještě bych upozornila na negativní vliv led světel před spaním, chce to alespoň teplou bílou a ještě lépe něco v červené spektru.
Dobrý den, (19 let) chtěla bych se zeptat, bohužel teď trpím na obrovský stres díky hrozně mov situací co se kolem mě staly a pořád dějí a já mám opravdu velké problémy se spánkem, chodím spát každý den ve 3-4hodiny ranní a usínám kolem 5. hodiny, ale nechci řešit nic přes doktory a tabletky na spaní, zkoušela jsem všelijaké bylinky, např. meduňku, ta má pozitivní vliv na psychické zdraví a spánek, alu opravdu mi nepomohla.. zkouším už pár měsíců CBD kapky, které taky přispívají k dobrému spánku, ale taky nepomáhají. Nevíte prosím o něčem co by mi mohlo pomoct? (Opravdu to nechci řešit cestou přes doktory a tabletkama)