Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Hrabě Dooku píše:
bohužel se mi omylem podařilo vychovat dvě dcery, které už vylétly z hnízda - jedna dělá v Berlíně v marketingové firmě a druhá v zahraniční firmě v Praze, kde nikdo česky v práci nemluví- -
Jako úchyl jsem se snažil je především vést k finanční gramotnosti a zodpovědnosti, do ženských věcí jsem se jim zásadně nepletl .
Na ně jsem totiž ani ten lískový prut nepotřeboval použít jak byly samostatné a chápavé - takže ani nedokážu zhodnotit svoje schopnosti otce…
@Hrabě Dooku to vubec neni o tom,jak deti vychovavas,ale ze tvuj popis zni jako totalne pedofilni a nechutny.A muzes si tu honit ego sebelip,na tom,co ktera dcera dela a co vystudovala,ale stejne je mi z tebe ![]()
vidis, @tulipán ,taky jsem se neudrzela ![]()
@unuděná on když je unavený, tak se chová ještě mnohem hůř. Dneska padal na pusu a stejně byla „makarena“. Teď je 10 minut ticho, ale to nic neznamená. Klidně se ještě může ukázat.
Tak asi se mu to vyplácí, když jeho přáním vyhovite
Já bych nevyhověla, žádný pití, žádný drbání na zádech. A udělala bych večerku celé rodině, všude zhasnout, zalézt do postele a kdyby přišel, tak ostře odvelet, že spíte.
Taky bych se zamýšlela, co to dítě ji a pije, odpoledne bych už vyloučila většinu sacharidů, s velkým důrazem na cukr, sladký pití. Zatrhla bych jakékoli obrazovky, počítač, tv, tablet, telefon.
A samozřejmě zvážit, zda má dostatek pohybu přes den, jestli nemá v pokojíčku vedro, jestli mu do postele nesvítí světlo z protějšího domu atd.
Zkusila bych vydržet tak 14 dnů, jakmile se začne serit, tak tlumit světla, namontovala bych slabé žárovky, od určité doby bych vyžadovala, ať se mluví už jen tiše.
Pokud se večer pravidelně koupě/sprchuje, zvážila bych, zda ho to nenastartuje a jestli by nebylo lepší přesunout hygienu na ráno.
Zařadila bych nějaký doplněk stravy typu Exprico, EyeQ.
Spánek je věc zvyku, jakmile se vám povede vytvořit nový návyk, tak je vyhráno.
@Helileli já nevyhovim. On to chce, ale okamžitě ho vracím. I když řve, nic mu neprojde.
Odpoledne už nemá cukry a ani nic podobného. Mobil a tablet nema vůbec. Pohádky čteme. EyeQ dostává už rok.
Je od 6:15 do 16:00 ve školce.
Já mít večerku nemůžu, potřebuju večer ještě pracovat. Denně delam ještě 2-3 hodiny.
@unuděná píše:
@Hrabě Dooku je mi z tebe,taky jsem se neudrzela
jo holt je těžká a náročná doba -. nastoupil nejvyšší společenský vývojový řád - ryzí kapitalismus říznutý neomarxistickými liberály a sluníčkovými neomarxisty . - -
kdybych musel reálně řešit, kdo všechno by mi chtěl sdělit že je mu ze mě na
, musel bych spáchat rituální seppuku - bye girl a hodně štěstí - snad jako absolventka sociálně genderových studií nevítáš aspoň migranty doufám .....dvě hodiny starej článek na seznamu varuje, že se jich k nám chystá 22 000 000 ks ![]()
No heled,ja v tom uplne vidim tu nasi dcerku.Ovsem ona ma tu „nevyhodu“,ze je druhorozena a tudiz uz na jeji specificke pozadavky nebereme tolik zretel.Pokud vis,ze je takhle rozjivenej a tezko se uklidnuje sam,pak to zkus par dni s nim.Napit,vycitit zuby,vycurat a do postele.Zhasnout,lehnout,nepovidat (veskere cteni,zpivani a povidani se nam osvedcilo odbyt pred odsunem do posteli-treba v obyvaku ci loznici).Maximalne hladit,delat ssss (i kdyz na tohle uz je velkej,ale neco jako bily sum funguje i u predskolaku) a nedovolit vubec se zvednout.Mozna to zni trochu drsne,ale fakt to znehybneni funguje paradne na deti.,ktere jsou unavene az pretazene a neumi se samy uklidnit ![]()
@Anonymní píše:
@unuděná on když je unavený, tak se chová ještě mnohem hůř. Dneska padal na pusu a stejně byla „makarena“. Teď je 10 minut ticho, ale to nic neznamená. Klidně se ještě může ukázat.
Treba je pretazeny, to se pak dite velice slozite uspava. Zkusila bych navzdory presvedceni posunout ulozeni do postele treba o hodinu i vice drive. Dite vypada cile, ale zabere driv, nez kdyz uz mele z posledniho. Nas mladej chodil spat ve skolce a doma usnul pred sedmou a chrnel do rana do sesti. Ale nez jsem na to prisla, tak usinal v deset. Samozrejme je ptreba vytrvat nekolik dni a najet na system.
@unuděná syn je taky druhorozený. Obdobím, že jsme byli s ním, jsme taky prošli. Nějaké výhrůžky, že pak odejdu, nebere na vědomí. On pak akorát ječí, vzteká se, rozkope pokoj.
@tulipán zkoušeli jsme posouvat usínání všemi směry. Na usínání nemá vliv.
Určitě se zase zeptám u psycholožky. Posledně mě to nenapadlo. On se neumí uklidnit. Jednu dobu jsem ho musela zamotat do deky a zalehnout, když se pak po 30 minutách přestal cukat, tak usnul, ale to snad nemůžu dělat až do školy.
Pokud spí odpoledne, tak není problém. Večer je přebuzený podněty, ale to nezměním, když je celé dnyve školce.
Máme to doma podobně, ale snad se mi to daří docela korigovat. Pití i jogurt si připravím ma noční stolek, aby neměl šanci utíkat. Syn: pití! Dám mu napít. Zeptám se: ještě chceš napít?!?! (důrazně) Syn: ne-e… Syn: pití! Já: říkal jsi že už nechceš napít. A to opakuji jako kolovratek, třeba desetkrát než ho to nepřestane bavit. Pak když má roupy, důrazně oznámim že už se spinká! Důrazně, ne nahlas. (já ležím vedle jeho postele na matraci) A septam mu klidným hlasem : Maminka už spinka, sestřička už spinká, on doplní kdo a co ještě spinka - tím se postupně uklidnuje, vyjmenuje všechno a všechny koho jsme ten den viděli. Pak chce podat ruku, dát mi pusu, pohladit (to už vím, že zbývá cca 10 minut) A pomalu usne. Já si mezitím dám dvacet a následně vstávam také ještě na pár hodin k počítači.
Jo a v posteli může mít max jedno autíčko, se kterým si může třeba ještě chvilku potichu hrát. Vleže! Když třeba vím, že je ještě před osmou, nebo že je rozjivený a potřebuje se ještě douklidnit, dohrát si…
Rozhodně ze sebe nechci dělat mistra uspavani, náš tříletý také dokáže vymýšlet nesmysly a občas mi taky tečou nervy, ale co jsem napsala snad aspon trochu pomůže…
@krukynka odchází do postele a říkám mu: „Jsi napitý?“ „Ano.“ „Nechceš se ještě napít?“ „Ne.“ Zhasnu, přikryju a do 10 minut tam je, že chce pít. Nikdy pití nedostane s tím, že už jsem se ho ptala a už prakticky rok denně večer brečí, že chce ještě napít.
V posteli nesmí mít žádné jiné hračky než 2 plyšáky. Denně tam tajně nanosí hromadu pokladů. On pak tiše chodí po domě a stěhuje tam věci. V pondělí jsem mu tam našla troje klíče.
U mě je blbé, že jak usnu, už se neprobudím, pokud ano, čumákuju ještě ve 3, protože už nemůžu zabrat a pak jsem v 5:30 nepoužitelná a nejsem schopná se vykopat z postele.
@Anonymní píše:
@krukynka odchází do postele a říkám mu: „Jsi napitý?“ „Ano.“ „Nechceš se ještě napít?“ „Ne.“ Zhasnu, přikryju a do 10 minut tam je, že chce pít. Nikdy pití nedostane s tím, že už jsem se ho ptala a už prakticky rok denně večer brečí, že chce ještě napít.
V posteli nesmí mít žádné jiné hračky než 2 plyšáky. Denně tam tajně nanosí hromadu pokladů. On pak tiše chodí po domě a stěhuje tam věci. V pondělí jsem mu tam našla troje klíče.
U mě je blbé, že jak usnu, už se neprobudím, pokud ano, čumákuju ještě ve 3, protože už nemůžu zabrat a pak jsem v 5:30 nepoužitelná a nejsem schopná se vykopat z postele.
Ja se priznam, ze se take ptam, jestli chteji pit a curat, ale nez se docte pohadka (cca 40 min) nebo se povida pro spaci naladu, tak jim napit dam a necham vycurat. vetsinou jdu taky
. Me prijde, ze by to chtelo spis nez pridat na durazu a rozhodnosti, nedelat vecerku jak v kasarnach, ale dite sklidnit svym umem mamy. Nezlob se. Na me kdyby nekdo byl prisny pred spanim, tak take neusnu a budu prudit. Proste trvat na lezeni, nejdriv cist nebo povidat, zazpivat si spolecne (udelat atmosferu), proste naladit dite aktivitami, ktere ho dostanou do pohody, a pak uz nemluvit, jen byt pritomna hodna mama (to jiste jsi). Mam vyzkouseno, ze se mnou usnou rychle, tak s tim casem pocitam a pak muzu sednout k praci. Kdyz maji usmout sami, tak prerovnaji pokojik, poperou se o plysaky. Zkus si precist zdejsi poradnu dr. Mertina, ten vzdy doporucuje lezet s ditetem. ![]()
@tulipán já se ho na to ptám ve chvíli, kdy se má zhasínat a už má spát.
Když nejsem přísná, tak ještě v jedenáct lítá. Zkoušela jsem s ním usínat. Bylo to tu kolikrát. Dopadlo to tak, že on po mně skákal a já spala. Nakonec došel za tátou, že já spím
Trvalo to delší dobu. Mělo to výhodu. Nikdy jsem nebyla tak krásně vyspalá ![]()
@Anonymní píše:
@tulipán já se ho na to ptám ve chvíli, kdy se má zhasínat a už má spát.
Když nejsem přísná, tak ještě v jedenáct lítá. Zkoušela jsem s ním usínat. Bylo to tu kolikrát. Dopadlo to tak, že on po mně skákal a já spala. Nakonec došel za tátou, že já spímTrvalo to delší dobu. Mělo to výhodu. Nikdy jsem nebyla tak krásně vyspalá
Tak s nim jdi na zachod, jakoze mu veris a zase lehnout. On je treba take ve stresu, tak ho nuti nervozita curat (jako u pisemky), mate to uspavani narocne oba.
Tak u nej sed a hlad ho (plus zajistuj nevstavani) a do jednoho sluchatka si pust metal
, druhym poslouchej, to neusnes. Prachy spani nevydela, ale vyspani se ceni, spokojene dite bude dobre spat.