Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den, vím, že už je tu téma TATARAK. Ale zajímalo by mě jestli je tu někdo komu opravdu tatarak ublížil. Jsem 8+4tt a včera jsem si dala topinku. Ale zajímalo by mě jestli je tu někdo komu opravdu ten tatarak ublížil?
Já je vim, že moje kamarádka ho jedla v těhotenství, protože jí zrovna strašně chutnal no. Já bych si ho možná dala taky, ale musela bych si ho udělat sama. V restauraci bych se asi bála. V 16 na brigádě v jedný hospodě to nedělali zrovna z masa který bych chtěla jíst normálně natož v těhotenství.
@Clair88 Já jím dost často a v pohodě. JEn je potřeb hlídat, kde ho sníš. Domácí v pohodě. Nikoho ze známých nemám, komu by ublížil.
@P4ja dělali jsme si ho s přítelem doma. Ale pak mě docela vyděsili ty články kde píšou, že tatarak bude ublížit. Ženský tam opravdu dost soudili a já si přijdu špatně
Tatarák miluji ale teď jsem těhotná a nedávám si ho
přeci jen je to syrové maso, vajíčko
ale asi jedna Topinka ti neublíží.
@Petruna21 já si právě říkala, že nějaké potraviny mi můžou ublížit víc než jedna topinka
Ale pak se do mě kamarádka pustila, že i jedna topinka může hrozně moc ublížit. Tak nemám dobrý pocit
To vyjíčko bych tam asi nedávala být tam nemusí. Ale já teda tohle moc nehrotim, nevidím důvod mít výčitky. Já taky včera šlehala bílky na dortový těsto a neodpustila sem si ochutnat.
Tatarák miluju, ale v těhotenství a při kojení jsem si ho odpustila. Příbuzná, co je zdravotní sestra, tak ho normálně v těhotenství jedla.
@Clair88 Ne, ale hlídám si, kde ho jím. Mě to teda zase tak moc nechutná, jedla jsem ho asi 4× a to tak, že jsem jen ochutnala od někoho. Vyloženě sama si to neobjednám. Ale v těhotenství bych si toto teda sakra odpustila. Snad sis ho dala na místě, kde víš, že je udělaný z kvalitního masa.
@Boudová No právě. Přijde mi, že se vlastně nic nesmí. Tak si říkám, že kdybych to hrotila tak bych nesměla jist nic a akorát bych byla ve stresu.
Upřímně, jedna Topinka nebo 300g uz je fakt jedno
pokud v tom je listerioza nebo salmonela, tak to chytnes tak i tak. Tím te samozřejmě nechci vůbec strašit. Taky záleží, zda jsi na to náchylná. Ja měla salmonelu hned 2×, nastesti ne v těhotenství. Jednou na oslavě z grilovane krkovice a jednou z tataraku z vyhlášené pizzerie v Praze. Ja bych to raději vynechala ![]()
@Carolin14 nachytla určitě nejsem, od malička jim takové věci, vyrůstala jsem s tátou myslivcem, takže pro mě syrové maso nebyl vůbec problém.
Nejde o množství, ale o patogeny. Přece jen je to tepelně neupravené. Miluju ho, ale v těhotenství jsem ho nejedla. Fakt mi to nestálo za to.
@Clair88 Já myslím, že pokud ho děláš doma a máš dobré maso a domácí vajíčka, tak pohoda. Rozhodně ne každý týden, ale jedna topinka asi ničemu nevadí.