Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Kacatko1986 muj doktor chlapy za vysledky chvali co to jde a vyzvedava kazdy klad, prave kvuli jejich psychice
ten muj si toho uz vsiml a pojal podezreni
u nas je nastesti vysledek v poradku, ale taky neni pokazde uplne 100%. Snaz se ho povzbudit, neni to nejhorsi, deti vlastni klidne mit muzete, a spermiogram se navic muze vyrazne zlepsit po napraveni zivotniho stylu a po vitaminech.
@Kacatko1986 Koenzym Q10, prodavaji ho spolu se zinkem a se selenem, to je dobra kombinace. Vitamin E, ale ne vic jako 100mg, to mi napsal preventivne i gyndr. Jinak se dava muzum i gynex, to by ten muj urcite nespolkl
a ruzna homeopatika, ja mu davam jen vitaminy - pisu to tak schvalne, sam by si je nevzal
delam nam ted denne certvy pomerancovy dzus a na stul orechy
orechy jsou na plodnost a vitamin C na celkovou imunitu, protoze oslabene telo ma vliv i na kvalitu spermii. Na strankach otehotnet.cz najdes dalsi pripravky, tady se muzes poptat holek, jake s nimi maji zkusenosti ![]()
@Kacatko1986 Z těch, co jsem psala, je asi hlavní E a Selzink (selen+zinek). Nevím, jak se stravujete, ale to je asi komplexnější řešení než jen kupovat drahé vitaminy.
Někomu to moc nepomůže, někdo si to nemůže vynachválit - tohle se obecně doporučuje. L-carnitin je i dle studií na tohle fajn a víc kyseliny listové a vit. C se hodí vždycky.
Možná prospěje omezit tvrdý alkohol, pokud kouříte tak přestat.
No a pochval ho, musí to pro něj být hrozný, chlapi jsou na tohle fakt háklivější. Tak špatné výsledky to snad nejsou, vygoogli si horší a budete optimističtější. ![]()
Patologie 70% je naprosto v normě. Problém je ve snížené koncentraci, ale pokud ty funguješ jak máš, tak pravděpodobně dřív nebo později otěhotníš i přirozeně odhaduju. Nevím jak dlouho se snažíte, nicméně přístup považuju za velmi rozumný, ten rok bych tomu ještě dala a klidně zkusila i pár IUI, u té snížené koncentrace je úspěšnost vyšší než když je horší pohyb nebo patologie. POkud by se nedařilo, tak samozřejmě IVF (nemusí být nutně hned ICSI), ale pokud Vás netlačí věk nebo další zdravotní komplikace, tak bych netlačila na pilu.
Po prvním spermiogramu v sexuologickém ústavu nám tam doktor vysvětlil, že manžel je naprosto v pořádku, výsledky jsou krásné. Jaké bylo překvapení, když to viděl můj gynekolog a vysvětlil mi, že má manžel hroznou morfologii. Prostě doktoři se chlapi snaží neustále povzbuzovat.
Na dalším spermiogramu, který následoval za 3 měsíce, byla porfologie už lepší. Manžel zobal vitamin E, selzink a listovku ![]()
@eli196 oni vam k tem vysledkum nedavaji z laboratore i normohodnoty? My tam meli napsane jeho hodnoty a potom co je v norme. Z toho jsem vedela, ze jak peje doktor chvalu, to nebude az tak uplne pravda, my taky nemeli morfologii zadna velka slava. Na IUI a IVF je ale vyradi, takze zalezi, kolek normospermii nakonec je po tomto zakroku. U te morfologie ale treba hodne zalezi na zivotnim stylu nebo jestli mel v poslednich trech mesicich virozu s vysokyma horeckama (coz ten muj mel).
Záleží i na laboratoři, manžel absolvoval asi patnáct spermiogramů, u všech morfologie 0-2%, u jednoho z jiné laborky 25% bez normohodnot, takže tam to k chybné interpretaci vyloženě svádělo.
S morfologií se hýbat dá s velkými obtížemi, na změnu životního stylu reaguje především pohyb a koncentrace. Pokud ty hodnoty jsou u morfologie hodně špatné, tak jsem viděla výrazné zlepšení jen po přeléčení infekcí (chlamýdie, ueroplasmata, kvasinky), u varikokély někdy ale to je běh na dlouhou trať. Někdy se to podaří změnou prostředí, např. když muž běžně pracoval s chemickými látkami - ale i to je takové s otazníkem, znám i muže, kteří byli zasaženi např. únikem chlóru a když bouchnul černobyl, vyhřívali se venku na sluníčku a spermiogram mají naprosto v pořádku. Pokud ty výsledky morfologie nejsou tak špatné, tak tam jde spíše o to vyhodnocení (provádí se subjektivně a může docházet k poměrně velkým rozdílům, navíc i vlastní spg. se samozřejmě průběžně trochu mění). Ale tím bych se moc netrápila, do normy se vejde málokterý muž (proto ji neustále posouvají dolů) a i s hodnotami výrazně pod normou se přirozeně otěhotnět dá (pokud je slušná koncentrace a pohyb)
@wobludka aha diky, muj mel 5%, pohyblivost 55%, koncentraci u prvniho 22 mil/ml, u druheho jenom 15mil/ml (byl asi o dva mesice pozdeji). Po prvnim doktor rekl, ze mu nemam davat zadne vitaminy, tak po tom horsim vysledku u druheho jsem mu je zase zacala davat
@Lucake Jako těch 5% morfologie je mizerné, ale znám spoustu holek, co otěhotněly přirozeně i s nulou (včetně mě), i když je to běh na několik let. Koncentrací se netrap, ta hodně kolísá (můj manžel má od dvaceti do osmdesáti). Stačí jedna horečka a pod mikroskopem je pak hotová Hirošima. S těmi vitamíny je to takové ošemetné - jako klidně mu je dávat můžeš, rozhodně tím nic nezkazíš, nicméně teď v létě (pokud nemá nějaké hrozivé stravovací návyky), tak by měl mít vitamínů dost.
@wobludka nema, prave ani nepije ani nekouri. Ted mi bylo 36, takze na roky snazeni fakt cas nemame
na podzim proto planujeme IVF. Nechapu ale, proc doktor rikal, ze to jsou uzasne vysledky a soustredi se jen na muj vek. V podstate presne rekl, ze s jeho vysledky mame kazdy mesic sanci 25%, ale po dvou letech snazeni mame sanci 0, protoze jsem stara a za rok uz nebudeme mit skoro zadnou sanci. Jinak mel normospermii celkem 1.6 milionu. Cetla jsem ale ze podle WHO je norma od 4%, nam tam rekli to stejne, protoze jsem tam potom volala, ze mame morfologii jen 5%, jestli nahodou doktor neco neprehlidl.
@wobludka mimochodem, tu morfologii mu delali podle Krugera, tam je normal od 14%, ale sestra rekla, ze to nema skoro nikdo, protoze to je hodne prisne mereni, tak nevim ![]()
@Lucake ty normy bych ani tak neřešila, momentálně není zřejmé, která deformace už zabraňuje spermii proniknout do vajíčka a která ještě ne, takže spousta mužů s hroznou morfologií o tom ani neví čistě proto, že jejich partnerky bez větších problémů otěhotněly. Na druhou stranu, pokud je problém pouze v morfologii a ostatní testy (i Tvoje) jsou v pořádku, tak už má Tvůj partner převážně deformaci, která problém je (tak jako u nás). Možná by jste se nakonec dočkali, ale já jsem se před lety rozhodla stejně a udělala bych to znovu, a to jsem byla o deset let mladší než ty. Další stránka věci je, zda ta spermie nese správnou genetickou informaci (fragmentace DNA) - pokud je dobrá, má IVF poměrně velkou úspěšnost ve srovnání s jinými příčinami neplodnosti, pokud nesou převážně špatnou, tak je IVF v podstatě k ničemu, znám dva páry, co to zkoušeli, ale nakonec mají děti z adopce. Nicméně převážná většina mužů má fragmentaci v pořádku ![]()
@wobludka ja urcite cekat nehodlam, cekala jsem dost dlouho
vysledek z laboratore z CARu dava jako diagnozu normozoospermie, takze to nebude dal resit, ono to hodnoceni taky zalezi na laborantovi, hlavne u toho Krugera. Proste budu doufat, ze IVF vyjde, co mi taky zbyva ![]()
@Lucake však uvidíte, ono ikdyby to neklaplo, tak vás to posune dál - uvidíš, jak budeš reagovat na stimulaci, jak se budou embrya dělit…