Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Ba-stet A myslíš, že prirozeně to nepůjde, nebo spíš je tam asi mizivá šance, že? ano, je mi 28 ale čekat už se mi asi úplně nechce ![]()
@Ja.nu.l93 Hele, tohle Ti nikdo na světě neřekne
Internet je plný příběhů, jak otěhotněly páry, u kterých to vypadalo úplně beznadějně. Znám holku, co měla nízké amh, vyšší věk, ivf tragedie a otěhotněla přirozeně. Já jsem naopak šla na ivf s tím, že chyba je v muži, já jsem úplně zdravá, všechna myslitelná vyšetření mi vyšla perfektně… a při ivf se ukázalo, že mám zřejmě úplně naprd vajíčka, což nikdo absolutně nečekal…
Otázka je, co jste zatím pro otěhotnění udělali. Jestli přítel kouří, má nadváhu, zkoušeli jste nějaké vitaminy… Pokud nechceš čekat a jste srovnaní s ivf, jděte do toho (a doporučila bych nějaký nadstandard, který pomáhá s výběrem spermii, picsi a macs). Pokud s tím srovnaní nejste (nám to trvalo rok), zkus toho androloga a během toho to zkoušejte ještě přirozeně.
@Ba-stet je pravda, že mi zatím na gyndě brali jen zakladní hormony a ještě sledovali zda dochází k ovulaci, více vyšetření jsem neměla.
Přítel akorát kouří. což tomu špatnému spermiogramu určitě taky přispělo. Můžu se tě prosím zeptat jak to IVF vůbec probíhá? A srovnaná s tím nejsem
ale miminko chceme moc oba, tak kdyby to mělo pomoct, šla bych do toho.
@Ba-stet a prosím jeste to ivf platí nějaké pokusy pojišťovna? nebo se to plně hradí pacientem?
@Ja.nu.l93 píše:
@Ba-stet je pravda, že mi zatím na gyndě brali jen zakladní hormony a ještě sledovali zda dochází k ovulaci, více vyšetření jsem neměla.Přítel akorát kouří. což tomu špatnému spermiogramu určitě taky přispělo. Můžu se tě prosím zeptat jak to IVF vůbec probíhá? A srovnaná s tím nejsem
ale miminko chceme moc oba, tak kdyby to mělo pomoct, šla bych do toho.
Promin, ze do toho vstupuju, ale to koureni je dost zasadni. Jinak v CAR udelaji podrobnejsi vysetreni i u tebe. Ale ten zaklad (hormonalni profil a ovulaci potvrzenou z hormonu a UZ) jestli mas v poradku, tak to je jedine dobre. Pojistovna hradi 3 pokusy tusim (omezeno vekem do 39let, ale to se te netyka, ta horni hranice). Pritel by mel prestat kourit ![]()
@Mutlice ne v pohodě já jsem ráda za každý váš příspěvek tady. Já vím, že co se týče toho kouření, tak by měl určitě přestat. Ty jsi podstupovala IVF?
Jojo, jeden pokus, ktery nevysel. A hned dalsi mesic jsem otehotnela prirozene. Ale me v te dobe bylo prave 39. Ty mas lepsi startovni pozici. U nas chlap mel spermio v poradku. U me problem s kvalitou vajicek, kvuli veku
@Mutlice a můžu se zeptat, jak to celé probíhá? Jé tak to jsem moc ráda, že se vám zadařilo přirozeně
![]()
@Ja.nu.l93 píše:
@Mutlice a můžu se zeptat, jak to celé probíhá? Jé tak to jsem moc ráda, že se vám zadařilo přirozeně![]()
Ono je to kazdemu paru site na miru, takze se to v hodne vecech lisi zenska od zenske. Ale vseobecne je to tak, ze po vsech vysetrenich ti lekar stanovi protokol = jake hormony si budes pichat, jake davky, kdy atd. V prubehu toho procesu tam dochazis na kontroly na UZ a podle toho doktor koriguje ty davky (spravne by meli v prubehu brat i krev, ale nektere CAR to nedelaji). Pak stanovi den odberu a v lehke narkoze odeberou. Oplodni vajicka a ceka se. Ono opravdu hrozne zalezi, co budete zrovna vy za postup. U nas se treba hned po kultivaci embryi mrazilo, kvuli tomu, ze se cekalo na geneticke testy embryi, coz vy asi mit nebudete. Obvykle se po kultivaci pristoupi k transferu. Neda se to popsat presne. Ale da se to zvladnout. Ono to rozhodnuti poprve je vzdy tezke, clovek doufa, ze se povede prirozene, vlastne s tim na tuty pocita ze… A najednou ivf? Ale neni to tak hrozne, da se to v pohode zvladnout. Co clovek asi snasi nejhur je neustale cekani na neco. Drzim palce, jestli se rozhodnete. Ale treba to klapne bez ![]()
@Ja.nu.l93 btw.ten vysledek teratozoospermie ovlivnuji treba antibiotika atd. U nas v tom procesu mel partner jednou takovy hranicni nalez. Pod 4% normalnich spermii je to teratozoospermie, on mel nejak 5-6% (uz nevim) a bylo to po dobrani antibiotik. Doktorka doporucila nejaky vitaminy (existuje jich vicero) a dalsi spermiogram uplne v pohode. Fakt bych zkusila s nim promluvit o tech cigaretach. To vazne muze mit dost vliv. Plus vitaminy. Je docela dobre mozny, ze za par mesicu ten vysledek bude vypadat jinak
Ve čtvrtek nás čeká první spermiogram… Když jsme volali do centra ptali se jak to máme daleko a že si máme prý koupit sterilní odberovy kelímek v lékárně a tam jen přinést vzorek.
V lékárně na mě ale koukají jako co to po nich chci.
Měli jste to tak některá? Jak ten kelímek vypadá?
@Ba-stet já tam snad taky zajedu… Už si fakt nevím rady. Jedu teď ještě do města zkusit štěstí ale vůbec nevím. Už tak z toho mám nervy ze má být ve čtvrtek chladno 😖
@Ba-stet nevím, kde je to zakázáno, my u toho byli oba