Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ryntyntyna píše:
Ahoj,Adam spal už od šestinedělí na bříšku… SIDS jsem se sice trošku obávala, ale jen v koutku dušeHlavně jsem razila nemyslet na to a tím to i nepřivolávat
ale tos ho musela davat na brisko ty, proc? na zadech ti nespal?
k tomu spaní na břichu jsem našla totok :
It is unknown exactly why stomach sleeping increases the risk of SIDS, but doctors have hypothesized that either anatomical pressure on the airways or the phenomenon of „rebreathing“ exhaled air with less oxygen might play a role. It is also possible that some babies' brains may not respond as well to internal cues and stimulate waking when lower levels of oxygen are present in inhaled air.
(hypoteza - že jako když si leží na těch plíčkách tak si na ně defakto tlačí.. anebo se nadechuje už vydechnutého vzduchu..anebo že mozek děti nemusí pracovat dobře pokud je ve vdechnutém vzduchu méně kyslíku..)
(z roku 2005 medicinenet.com)
zajímavý..
dřív(za nás) se dávalo na břísko kvůli blití a aby ručičky nešermovaly…?
Tak s tím blitíčkem na bříšku jsem četla, že je to naopak kontraproduktivní, dítě si pod sebe nablije, neumí z toho zvednout hlavu a pokud blinkalo hodně, tak to může zároveň nasát pusou a nosem a dusí se- -na zádech má alespoň větší pravděpodobnost volného nosu. A pokud je na zádech a hlavičku na stranu, tak to vyteče.
A s tím vydýchaným vzduchem je to taky zajímavé, ale tam by se mu asi ještě musela třeba přihrnout peřinka, ne?
Já dávala v porodce na bok a furt mě jebali, že je to po bříšku druhá nejnebezpečnější poloha - jak by ne, když jsou jen tři
Ale Mates v ní tolik neházel ručkama - měl hodně silný ten Moorův reflex, rozhodil ručičkama klidně 2×-3× do minuty ze spánku. Zavinutí nesnesl, jen nožičky.
ja cetla, ze dite ma nejak specialne uzpusobeny hrtan, ze se zvratky nezadusi - tak tomu verim
davam na zada, detska dr mi rikala, ze na boku se dite krivi. i v knihach se pise davat na zada, na bok nas ucili jen v porodce
Pudloslava píše:Ryntyntyna píše:ale tos ho musela davat na brisko ty, proc? na zadech ti nespal?
Ahoj,Adam spal už od šestinedělí na bříšku… SIDS jsem se sice trošku obávala, ale jen v koutku dušeHlavně jsem razila nemyslet na to a tím to i nepřivolávat
Ono to máš někdy těžký - mladší holky mi na zádech nespaly - a když spaly, tak jen pár minut na rozdíl od mnohahodinového spaní na bříšku… Takže jsem vyměkla… Je fakt, že jsem je zpočátku po tvrdém usnutí přetáčela na zádíčka, ale když byly starší, tak jsem je nechávala tak.
A to jsou moje děti lenošné a nepřetáčely se samy, takže teoreticky by nebyl problém je uložit na záda. Prakticky to nešlo… Klid midával jen monitor, díkybohu za něj.
Přesně tak Barunka když usne přes den nezvinutá na zádech tak spí 20-30 min, kdežto na bříšku i 3 hodinky. Takže bříško vítězí, nejdřív jsem z toho byla neštastná, ale pak jsem neg. myšlenky vytěsnila a byla ráda, že si odpočina, navíc jí to pomáhá na prdíky.
já poprvé rodila v Krči a tam říkali nedávat na bok, že si mačkají plíce a tak - přesně jak psala janac. Podruhé jsem rodila u Apolináře a tam zase na bok. Tak si vyber
Já dávám na zádíčka, zvyšená poloha.
Obecně si myslím, že jim je poloha na bříšku příjemná, teď mi tady zrovna malá spí na prsou na bříšku a je spokojená, je mi jí líto vzbudit ![]()
Jenže takhle malý mimča, co ještě neumějí zvednout hlavičku se opravdu můžou zadusit, ale u 8 měsíčního dítka bych se toho nebála. Moje první dcera v 8 měsících spala ve všech polohách, včetně bříška.
Já jen moc nechápu proč se dává dohromady sids a zadušení zvratkama, to přeci není to samé,ne?!
Malika protože je to v podstatě jedno - mimčo se v noci zadusí. Matku až tak moc nezajímá, jakou diagnózu bude mít v úmrtním listu.
Já rodila v Brně na Obilňáku a tam teda zá:,–(ně na bok..a ty boky střídat..aby asi neměli na jedné straně placku..prý i to byl v minulosti argument pro spaní na bříšku - aby dětičky neměli slehlý týl.
tak mě napadlo uplne OT že je zajímavé kolik žen si bere k porodu nějakýho spešl gynekologa, dulu a kdovíkoho ještě..Kdo si bere k porodu speci soukromýho pediatra/neonatologa?
Pudloslava píše:
Malika protože je to v podstatě jedno - mimčo se v noci zadusí. Matku až tak moc nezajímá, jakou diagnózu bude mít v úmrtním listu.
To si nemyslím. Tomu aby se zadusilo můžeš nějak předcházet nebo teda se o to pokoušet, ale sids ne..
Malika SIDS muzes predchazet tim, ze eliminujes rizikove faktory, zaduseni taky. Nektere jsou spolecne. Rozdelovani problemu mi prijde jako akademicka zalezitost.
takže jen pro ilustraci..to je ze včerejší noci..uložila jsem ho tak, že měl :
černobílého psa podélně vedle sebe vlevo, po pravé straně byl zelený polštářek. Mimino bylo úhledně zavinuto (to je to bílé na čem leží) a přes vyčuhující nožičky přehozena ta žlutá deka..
(možná by to stálo za to vyfotit to taky..pro porovnání)
![]()
Každopádne vzniklo z toho toto :
to nema chybu
jeste by mel lezat tak, ze by mu nozicky visely dolu skrze ty sprcle ![]()
to je taková ta zavinovacka na suchace? kazdopadne asi moc nedrzi, co ? ![]()