Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Píše vám zoufalec ![]()
Nevím, co se stalo, ale dítě začalo chodit spát až po 23hod
Trvá to už pár dnů. Dřív chodíval ve 20:00 a spal do 8:30 +- hodina, pak spal dopoledne cca 10:00-12:00 a pak odpoledne zas cca 16:00-17:00.
Teď, co chodí tak pozdě, tak od osmi už je totálně hotový, kolem osmé začne být podrážděný, jdeme do postele, v posteli se mu úplně rozlepí oči a jde z ní dolů, dám ho zpět, opět sejde dolů atd. Mlíčko co pil k usnutí vypije a jde zas dolů.
Za hodinu to jdeme zkusit znovu, opět to samé, takhle „uspáváme“ třeba na 4× až do těch 23hod. ![]()
V noci spí nonstop do 9:30.
Dnes jsem ho vzbudila v 8, v 10 šel spát a spal do 12, celý odpoledne byl vzhůru, usnul až teď v 17hod, takže je mi jasný, že zas bude svítit do 23.
Takže vzbudit dřív se mi moc neoplatilo.
Říkala jsem si, že zkusím ho dát spát třeba kolem 12té tak, aby měl jen jeden spánek, ale bojím se, že se pak vzbudí v noci a bude svítit, protože je zvyklý na dva spánky přes den ![]()
Jak byste to řešily?
@dani24687 : Kolik mu je?? Já jsem kvůli podobnému problému malému vzala jeden spánek, ten dopolední bylo mu kolem roku, ale jinak už to nešlo, takže chodí spát po obědě cca 12:30 a spí tak do 14-15hod a pak chodí spát okolo 21h a vstává okolo 8-9ráno…
To je dlouhý, to nečtu.. Neřeším to nijak, šetřím si nervy
Mám naprosto nerežimní dítě, dnes usnula ve tři a spala do půl pátý, takže hádám, že půjde spát až tak před jedenáctou. Někdy spí už po jedenáctý dopoledne a pak jde večer normálně.. Někdy neusne vůbec a pak jde jako správné slušné dítě kolem sedmé
Nicméně asi je něco jinak, evidentně není unavenej, zkus jeden spánek, ale počítej, že než se to srovná a než se to naučí, bude pár dní hrozných ![]()
A on nespi v detske postylce? ze ti jako z postele odejde.
jinak nas prcek taky mel nekolika mesicni obdobi, kdy chodil spat kolem 23hod, ale my v te dobe pobyvali ve spanelsku bezne jsme byli venku do tech 23, takze nam to vyhovovalo a nesnazila jsme se to menit. on byl ale v pohode - vyspany a svezi ![]()
dobre pro tebe je, ze si to sam casem upravil a ted chodi spat mezi 20 a 21.
@PajinkaT má 10 a půl měsíce
@Sibyla0 ty seš
mně je režim taky u zadku, ale ve 23hod už jsem zralá na postel i já, teda i dřív právě ![]()
@Ali-Ali no máme oddělanou bočnici, víš. Takže prostě vyleze.
@dani24687 : Aha, to mi příjde na jeden spánek ještě maličkej.. v tom případě poradím, hodně ho před den unav..
- já vím to se lehce říká.. ![]()
Jinak režim mám taky u…
Jen jsem si opravdu zvykla ho ve 12:30 dát spát, když neusne, neusne..
Režim sem nikdy něják neřešila..
@dani24687 píše:
@Ali-Ali no máme oddělanou bočnici, víš. Takže prostě vyleze.
v 10 mesicich, jo? bych mela strach, ze mi v noci vypadne, nas prcek sebou sije o boncice i ted v 16mesicich. plus teda ja jsem rada, ze nemuze nikam odejit… kdyby to bylo na nem, jestli v te postylce dobrovolne zustane, tak nespi nikdy.
@Ali-Ali on spí s náma od narození
a hlavně máme i chůvu s kamerou právě kvůli denním spánkům.
@dani24687 píše:
@Ali-Ali on spí s náma od narozenía hlavně máme i chůvu s kamerou právě kvůli denním spánkům.
chuvu s kamerou mame taky, ale pravdepodobne bych na obrazovce videla jen smouhu, jak zdrha ![]()
ale to je samozrejme vase vec, jen si myslim, ze s jak ti ted poroste, tak tu bocnici rada vratis… ![]()
@Ali-Ali
však právě si teď říkáme, že mít tam tu bočnici, tak si lehnem a prostě jdem spát, ať si v té postýlce dělá co chce
Ale ne, nevrátím, budil se x krát za noc narážením a nemohl zpátky zabrat, takhle spí nonstop.
Pokud sleze z postele, dala bych do postýlky a už ho z ní nepustila. Mně malá taky utíká z velké postele, ale ví, že pokud v ní nebude ležet v klidu, půjde do malé, tak to časem vzdala. podotýkám, že jsem celou dobu u ní. Trvá to třeba hodinu, ale usne. Nenechala bych mu ty hodinový pauzy, to je jasný, že usne až tak dlouho.
No nekecej, malej zlobí? To jsou asi nějaký erupce na slunci či co. Včera mi zrovna říkala kamoška, že jí přesně tohle dělá kluk už od začátku prosince, je teda starší, je mu rok a půl, ale taky spával dřív dobře a najednou řádí ještě o půlnoci. A to za celý den spí max. 30 minut. Padá prý už celá rodina na hubu. ![]()