Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Králičice okatá píše:
Ahoj, spím s mimčem téměř od narození dohromady. Postýlku s chůvičkou používám občas přes den, když si potřebuju odskočit. Někde tvrdí, že je to vhodné a miminko později bude jistější jinde, že je to rozmazlování… Mně i mimi si myslím to i vzhledem ke kojení vyhovuje… Ale chci se zeptat, v kolika letech pak dítko začlo spát samo v posteli? Jak probýhala separační úzkost, byla silnější nebo slabší? Moc děkuju za zkušenosti.
Spala jsem s oběma dětmi. Se starším do 8 měsíců ( pak mi spadl z postele,tak šel do postýlky) a s mladším skoro do 3 let,ten pak šel rovnou do dětské postele. Na separacku si nepamatuju vůbec.
Nene, děti mají svojí postýlku, později postel. Občas se prohodíme - 1 dítko k manželovi do ložnice, já místo něj do pokojíčku. Společně v posteli jsme zkusili párkrát a je to očistec, jak se vrtí a okopávají mě. Mám lehké spaní, vzbudí mě každé šustnutí.
Staršího jsem se snažila vracet do postýlky, co jsem měla vedle postele, protože jsem se bála, že ho zalehnu. Pak jsem to vzdala, protože se mi nechtělo pořád ho vláčet z postýlky ven a zase zpátky, tak zůstal spát u nás. Mladší spí s náma v posteli od narození - postýlku používáme jen jako zábranu, aby nespadl z postele
No a starší šel spát dobrovolně do pokojíčku ve dvou letech, ale jak se mu narodil brácha a viděl, že on jediný spí sám, zase se nakýbloval zpátky k nám (naprosto chápu, já bych sama spát taky nechtěla)
Až mladšího přestanu kojit, půjdou spolu do pokojíčku a věřím, že to bude uplně v pohodě. Jen mně pak bude v posteli smutno…
A samozřejmě počítám s tím, že když budou špatné sny, splín, nebo jen potřeba tulení, že budou zase zpátky v ložnici a připadá mi to naprosto přirozené a krásné. ![]()
edit: separaci měl ten starší, když jsem ho ještě nutila usínat v jeho postýlce (bála jsem se, že spadne, tak jsem si ho brala k sobě, až jsem šla já spát). byla to hrůza, uspávání trvalo třeba dvě hodiny a stejně se za půl hodiny vzbudil znova a řev. Mladší uplně v pohodě - usínal v naší posteli a žádnou separaci jsme nezažili. ![]()
Příspěvek upraven 27.09.18 v 09:14
Prvniho jsem se poctive snazila davat do postylky, neslo to, spi s nami doted, jsou mu 3
ale nevadi mi to. Druheho jsem se ani nesnazila
Pres den teda jo, spi v postylce, nebo v satku, nebo na mne
a v noci spime vsichni pohromade. Diky tomu jsem pomerne vyspala (na to, ze mam novorozene). Ja taky nerada spim sama, takze nevidim duvod k tomu nutit deti. Svoji postel starsi ma, nekdy si do ni lehne, ale vzdy pak skonci u nas. Zalehnuti se nebojim a riziko SIDS to nezvysuje. Nekourime, nechlastame, nebereme drogy, nejsme obezni, maleho mam mezi sebou a zdi a davam bacha na polstare a perinu, aby se do niceho nezaboril.
@Králičice okatá píše:
Moc děkuju všem za zkušenosti. Nám je něco málo přes měsíc a kojíme teď cca 5-7 x za noc asi… Je pro mě pohodlnější ji v noci kojit v leže a nemuset se zvedat. Malá se nestihne ani rozplakat, tak jen odříhneme, uchováne a spíme dál… postýlku používám přes den, když pracuju nebo uklízím a tak… tak mi tam spinká sama s monitorem nebo si hraje… Zalehnutí jsem se bála, ale v porodnici už jsem byla tak vyřízená z nespaní a stálého kojení, že jsem s ní párkrát usla a bylo to super a už nám to tak zůstalo… V postýlce taky párkrát sama usla, ale u mě je spokojenější. Moc mě potěšilo, že si dětičky pak sami dozrají na samostatné spaní v noci, bála jsem se, abych pak neměla závisláčka
.
a postýlku vedle tvé postele mít nemůžeš? Na kojení by jsi ji měla kousíček a svým způsobem by ona měla pocit, že je ve „své“ a pak by jste jen přesunuli postýlku do jejího pokojíčku a pro ni by se vlastně nic nezměnilo ![]()
@winter.gift nebojím, mele se vždycky tak, že neusnu
u úplně malého miminka bych se asi bála, ale jako malinké spaly dobře a tím pádem u sebe, když začaly jančit, tak už byly tak velké, že v posteli nade mnou měly převahu
Je to o povaze. Nicméně já mám sedmiletou a spí pořád u mě. A skoro sedmikilovy Kocour taky
Jsme spokojeni všichni ![]()
@Králičice okatá
Nerýpu, jen mě to zaujalo - v noci jí nepřebaluješ? Teď, co malej spí, tak taky přebaluju až ráno, ale když se v noci budil, byl pokaždé počuraný nebo pokakaný a nechat ho v tom do rána, oprudí se.
@Lara Farseer píše:
@Králičice okatá
Nerýpu, jen mě to zaujalo - v noci jí nepřebaluješ? Teď, co malej spí, tak taky přebaluju až ráno, ale když se v noci budil, byl pokaždé počuraný nebo pokakaný a nechat ho v tom do rána, oprudí se.
Já třeba v noci většinou neprebalovala, pokud tedy nebyla plena na první pohled hodně nacucaná nebo pokakaná. Akorát bych ho tím „aktivovala“ a místo 10 minut na kojení, bych byla vzhůru mnohem dýl.
@lucenka
Já taky jela podle stavu pleny, ale musela jsem rozsvítit malé tlumené světlo a mrknout se a tak dvakrát za noc bylo potřeba přebalit. Tzn. stejně jsme vylezla z postele a vstávala.
Plus teda jsem nešika a kojení vleže mi prostě nejde, mám hodně velká prsa, zezačátku jsem měla kloboučky, takže i v noci jsem seděla.
Ja v noci prebaluji na posteli, mam vedle postele nachystanou takovou rozkladaci podlozku, ubrousky I plinku…a malou lampicku, takze z postele nevylejzam ![]()