Společný účet

Napsat příspěvek
Velikost písma:
860
30.10.19 07:16
@Cenarius píše:
Nechapu, ze nikoho nenapadne prispivat procentualni castkou z platu. :roll: pritom to je tak jednoduchy. Kazdej muze mit vlastni ucet, ale na spolecnou hromadku kazdej posle treba 80% z vyplaty. Chlap ma 40, tak posle 32 tis. Zbyde mu 8 tis na svoje, jelikoz donesl hodne dom. Zena ma vyplatu treba jen 10 tis na castecny uvazek kvuli detem. Tak da dom 8tis a 2tis si necha. Nemuze brblat ani jeden. Jeste si muzou rict, ze kazdej z tech 80% da 70% na provoz a 10% ulozi na horsi casy. Takze z 50 tis prijmu maji. 35tis na provoz domacnosti, 5tis odkladaji na horsi casy a 10tis maji oba dohromady na svoje veci. A to mi reknete, jak z toho nekdo nemuze vyzit nebo ze to nemuze fungovat.

Ano, vidím to stejně!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11923
30.10.19 07:16
@Cenarius píše:
Nechapu, ze nikoho nenapadne prispivat procentualni castkou z platu. :roll: pritom to je tak jednoduchy. Kazdej muze mit vlastni ucet, ale na spolecnou hromadku kazdej posle treba 80% z vyplaty. Chlap ma 40, tak posle 32 tis. Zbyde mu 8 tis na svoje, jelikoz donesl hodne dom. Zena ma vyplatu treba jen 10 tis na castecny uvazek kvuli detem. Tak da dom 8tis a 2tis si necha. Nemuze brblat ani jeden. Jeste si muzou rict, ze kazdej z tech 80% da 70% na provoz a 10% ulozi na horsi casy. Takze z 50 tis prijmu maji. 35tis na provoz domacnosti, 5tis odkladaji na horsi casy a 10tis maji oba dohromady na svoje veci. A to mi reknete, jak z toho nekdo nemuze vyzit nebo ze to nemuze fungovat.

já nevím, pokud má žena omezení kvůli dětem ( a jakože většinou má), a část své váplaty v podstatě nahrazuje bezplatnou péčí o rodinu, nepřijde mi fér, že jí zůstanou 2000 pro svou potřebu a jemu zůstane 8000 pro svou potřebu. Napíšeš, že má zkrácený úvazek kvůli dětem, společným dětem, ale ihned in donese víc, tak má nárok na 8000 pro sebe, ona donese méně, tak má nárok jen na 2000 pro sebe. Proč on je tedy více a ona je tedy méně? Já tyhle modely tedy absolutně nechápu. Úplně se v tom vytrácí model rodiny, kdy každý dělá něco, aby celek fungoval. Hrozně zvláštní doba tohle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6654
30.10.19 07:17

@boruvka33 A jak manzel reaguje, kdyz mu reknes, ze nejsi schopna vyjit? Jste prece manzele, tak i jeho penize jsou snad vase spolecne ne? Nebo on to tak nebere?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
860
30.10.19 07:23
@j.a.n.i1 píše:
No, sažz nahodou nebudes vydelavat plus minus stejne, tak uz to tak elegantní nebude…

Tak platí, co tu už bylo napsáno, prostě budeme přispívat stejný procenta. V žádným případě bych se nenechala vyživovat od partnera. Samozřejmě, že kdybych byla najednou bez práce, tak beze slova převezme veškeré výdaje, ale máme každý něco ušetřeno a z toho vy se výdaje hradily. Nechci bych nikdy v pozici, že nebudu mít sama nic a vše zůstane na protějšku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11923
30.10.19 07:27
@PanenkovaMakova píše:
Tak platí, co tu už bylo napsáno, prostě budeme přispívat stejný procenta. V žádným případě bych se nenechala vyživovat od partnera. Samozřejmě, že kdybych byla najednou bez práce, tak beze slova převezme veškeré výdaje, ale máme každý něco ušetřeno a z toho vy se výdaje hradily. Nechci bych nikdy v pozici, že nebudu mít sama nic a vše zůstane na protějšku.

tak my se nebavíme o partnerech, ale o manželích. A tam prostě je SJM. A ve chvíli, kdy máme děti a jeden prostě většinou bývá omezen dětmi, a pečuje tak, aby ten druhý neměl omezení, protože je potřeba, aby celek co nejvýhodněji fungoval, tak přeci nemůže být řeč o vyživování od manžela. To je přeci úplně postavené na hlavu. A i model, že ty tedy pečuješ o děti, a máš kvůli nim třeba snížený úvazek ( ani to nemusíš mít, ale nejsi časově flexibilní), tak není fér ani ono poměrové placení, protože co je fér na tom, když jeden má na útratu 2000 a druhý 8000? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
30.10.19 07:33

@PanenkovaMakova Nechapz tohle pocitani a prepocitavani. Jasne, zdravi dospeli clovek chce byt platny a nechce se nechat vydrzovat. Ti chapu. Ale jsou proste zivotni situace, kdy je napristo nirmalnu, vze jeden tahne skoro vse. A uspory jsou tez spolecne, takze z nich se hradi spolecne radosti (naor. dovolena) i potrebne vetsi veci (nove auti, neci do bytu/baraku). Nejsou urcene k tomu, aby dofinancovavali nejake pomerne prispevky do spolecne kasy.
Jako fakt se zacinam modlit, aby si deti jednou nedotahli domu partnera z takhle financne zcela silenych modelu rodinneho hospodareni. Ti bych jim asi do toho vztahu i zacala kecat.
Btw, az se pan kamionak nekde vyboura a zabije, to teprv bude sranda pri tomhle financovani spolecne domacnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6445
30.10.19 07:36

Kazdy mame svuj ucet, manzel mi posila mesicne domluvenou castku na provozni naklady. Ja nevim co je v tom za problem se tak domluvit. On ma nekolikanasobne vic nez ja, delam sice na zkraceny, ale i kdybych sla na plny tak se nedostanu pres 50k a budu taky vecne pryc jako on, protoze u nas se na 8 hod pracovni dobu nehraje. Pak si muzu rovnou sehnat hospodyni a pani na uklid a deti ponechat svemu osudu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
860
@Šáruší píše:
tak my se nebavíme o partnerech, ale o manželích. A tam prostě je SJM. A ve chvíli, kdy máme děti a jeden prostě většinou bývá omezen dětmi, a pečuje tak, aby ten druhý neměl omezení, protože je potřeba, aby celek co nejvýhodněji fungoval, tak přeci nemůže být řeč o vyživování od manžela. To je přeci úplně postavené na hlavu. A i model, že ty tedy pečuješ o děti, a máš kvůli nim třeba snížený úvazek ( ani to nemusíš mít, ale nejsi časově flexibilní), tak není fér ani ono poměrové placení, protože co je fér na tom, když jeden má na útratu 2000 a druhý 8000? :nevim:

Svatba mění něco na tom, jestli jste si věrní a rodina nebo ne? Já tedy nevidím rozdil mezi partnery a manželi :roll: Prostě chlap vydělává dost, tak ma zabezpečit rodinu a šetřit si na svoje výdaje, stejně tak ženská. Podle procent ženě sice zbývá méně peněz, ale zase je s dětmi. Za to chlap má víc peněz a rodinu skoro nevidí. Co je lepší? Pokud je to skutečně chlap, tak za ušetřené peníze zaplatí třeba dovolenou :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11923
@Svistice píše:
@PanenkovaMakova Nechapz tohle pocitani a prepocitavani. Jasne, zdravi dospeli clovek chce byt platny a nechce se nechat vydrzovat. Ti chapu. Ale jsou proste zivotni situace, kdy je napristo nirmalnu, vze jeden tahne skoro vse. A uspory jsou tez spolecne, takze z nich se hradi spolecne radosti (naor. dovolena) i potrebne vetsi veci (nove auti, neci do bytu/baraku). Nejsou urcene k tomu, aby dofinancovavali nejake pomerne prispevky do spolecne kasy.
Jako fakt se zacinam modlit, aby si deti jednou nedotahli domu partnera z takhle financne zcela silenych modelu rodinneho hospodareni. Ti bych jim asi do toho vztahu i zacala kecat.
Btw, az se pan kamionak nekde vyboura a zabije, to teprv bude sranda pri tomhle financovani spolecne domacnosti.

Ty víš, že jsem při čtení téhle diskuze, a ještě vedlejší, uvažovala o tom samém? Ten model je pro mě šílený, chápu, že se líbí chlapům, ale kolik ženských to té ženské napíše i, že se jim to zdá také normální. Pak z těhle „rodin“ vzejdou děti se stejným uvažováním a s těmi budou jednou naše děti zakládat rodiny. Úplně se člověk děsí, co vztahy bude jednou v dospělosti našich dětí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
192
30.10.19 07:38

@Ernais …že nemám nakupovat nesmysly ale přijde k, že chlapi, kteří jsou dlouhodobě ve světě, ztrácí pojem o chodu a výdajích na domácnost a potřebách. Ale znáte to sami…Jídlo, každý den vařím, škola, stravenky(1200), plus furt chodí, že něco potřebují, drogerka, občas jim koupím něco na sebe, já cestování do prace, benzín a já vlastní potřeby, a teď mě do toho přibyl pes a že toho sežere. Ale toho chtěl chlap.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11923
30.10.19 07:39
@PanenkovaMakova píše:
Svatba mění něco na tom, jestli jste si věrní a rodina nebo ne? Já tedy nevidím rozdil mezi partnery a manželi :roll: Prostě chlap vydělává dost, tak ma zabezpečit rodinu a šetřit si na svoje výdaje, stejně tak ženská. Podle procent ženě sice zbývá méně peněz, ale zase je s dětmi. Za to chlap má víc peněz a rodinu skoro nevidí. Co je lepší? Pokud je to skutečně chlap, tak za ušetřené peníze zaplatí třeba dovolenou :)

Svatba mění právní pohled na financování rodiny. To vytučněné je šílené, takže za to, že jsem s dětmi, tak mám mít méně pro sebe, ale mám být vděčná, že jsem s dětmi? Je to tak? A chlap, protože není s dětmi ( tady ještě o své vlastní vůli), tak je chudák a má mít nárok na víc peněz pro sebe? Takhle tedy funguje rodina v tvém pojetí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10867
30.10.19 07:43

Ty ses budto hodne velkej dobrak, ze si nedupnes anebo s penezma neumis, proto ti je nedava.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3990
30.10.19 07:44

@boruvka33
Začni si evidovat výdaje. Minimálně jeden měsíc, ale lepší déle. Krom toho, že budeš mít argumenty, tak třeba zjistíš, že za něco opravdu utrácíš víc ;).

Až budeš mít sepsané, kolik tě průměrně co stojí (vřele doporučuji tam zahrnout i rezervu na nečekané výdaje, holky jsou už velké, takze třeba odkládat měsíčně na kroužky ať to pak není pálka a tak), tak si s ním prostě sedni a ukaž mu to.

Ty tedy platíš běžný provoz domácnosti, kdyz se něco vykotlí, věci pro děti a on? Bydlení? Nebo to jde taky od tebe?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11923
30.10.19 07:44
@boruvka33 píše:
@Ernais …že nemám nakupovat nesmysly ale přijde k, že chlapi, kteří jsou dlouhodobě ve světě, ztrácí pojem o chodu a výdajích na domácnost a potřebách. Ale znáte to sami…Jídlo, každý den vařím, škola, stravenky(1200), plus furt chodí, že něco potřebují, drogerka, občas jim koupím něco na sebe, já cestování do prace, benzín a já vlastní potřeby, a teď mě do toho přibyl pes a že toho sežere. Ale toho chtěl chlap.

u vás prostě jednoznačně špatně. Chlapi obecně většinou ( jsou výjimky) netuší, co stojí běžný provoz a ještě mají pocit, že moc utrácíš za nesmysly. Skutečně žijí mimo realitu běžných výdajů. Můj muž nebrblá nikdy na to, co utratím a peníze máme společné, nejedeme v tomhle šíleném režimu, ale ano on nemá moc přehled. Pak mě vždycky pobaví, když se mnou jede na nákup a kouká na tu částku za základní potraviny :mrgreen: tak jsem mu ještě v září hlásila všechny platby za děti ( přiznávám, ne moc fér, září je náročný za děti) včetně kroužků a členských příspěvků. Tak jen koukal :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3990
30.10.19 07:46

@Šáruší
Proto je nutný se na tu debatu dobře připravit a mít to podložené. Evidence výdajů a trvat na svým. Já bych takhle žít nemohla :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí