Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Uslava píše:
je to spolubydlící. Logicky se na tvých výdajích nepodílí. To máš pravdu.![]()
Cože, jaký spolubydlící?
To, že jsem si koupila koně a živím ho, automaticky znamená, že můj partner je spolubydlící? Prosím o vysvětlení vašich rozumových pochodů ![]()
@PanenkovaMakova píše:
Cože, jaký spolubydlící?To, že jsem si koupila koně a živím ho, automaticky znamená, že můj partner je spolubydlící? Prosím o vysvětlení vašich rozumových pochodů
Proč do toho pleteš koně? S koněm asi nežiješ, ne? Pokud nejste manželé, jste spolubydlící. Když spolu spíte, jste spolubydlící s výhodami. Na tom nic není. Tak se to dnes pojmenovává běžně.
@Uslava píše:
Proč do toho pleteš koně? S koněm asi nežiješ, ne? Pokud nejste manželé, jste spolubydlící. Když spolu spíte, jste spolubydlící s výhodami. Na tom nic není. Tak se to dnes pojmenovává běžně.
Pokud takto vidíte svět, tak je mi vás fakt líto.
Buď manželé nebo nic, jasně.
@PanenkovaMakova
Koně kvituji s povděkem, musí to být krása…
Ale tohle podle mého kůže fungovat dokud v tom nefiguruji děti.
Co bys hypoteticky dělala, kdybys otěhotněla a na rodicovské už neměla tolik peněz koníka živit?
Já třeba přechodem na rodicak (mateřskou nepočítám, ta je krátká) spadla finančně o 30 000. Dítě bylo chtěné a plánované oběma. Bylo by fér, abych přestala dělat své koníčky, protože kvůli péči o společné dítě nemám tolik vlastních peněz?
Pominu, že od půl roka malého mám půl úvazek, protože a) mám zlaté dítě ; b) mám super šéfa, který mi umožnil pracovat z domova nebo brát prcka s sebou. Většina lidí tuhle možnost nemá.
@Uslava
To zas nemyslím… My spolu žili 13 let než jsme se vzali… Začali jsme spolu hodně mladí… Přesto jsme rozhodně nebyli spolubydlící s výhodami ale partneři. Pro mě se svatbou změnilo jen příjmení, jinak fungujeme stále stejně.
Manzel se ženit nechtěl, já to netlacila dokud nebyl čas na děti. V té chvíli jsme si spolu sedli a dohodli se na svatbě, abychom se všichni jmenovali stejně. Ale jinak funguje furt jako předtím ![]()
@leylen píše:
Společný účet - resp. když na něm budete napsáni oba dva, nedoporučuji z jednoho prostého důvodu: pokud se s partnerem něco stane (úmrtí), bude účet zablokován a k penězům se tím tuplem nedostaneš
Mě partner peníze nechává doma na stole, posílá na účet, nebo dává kdykoliv si řeknu (a opačně), takže stále tvrdíme, že finance máme společné, jen účet máme každý svůj
A ty procenta máme doma takyPříspěvek upraven 30.10.19 v 08:00
Naopak, pokud budou oba majitele, tak ho pri umrti nikdo nezablokuje. Ano, problemem muze byt exekuce.
@Uslava píše:
je to spolubydlící. Logicky se na tvých výdajích nepodílí. To máš pravdu.![]()
to jsi popsala v jedné větě přesný stav věci
ale s názorem na manželství už nesouhlasím. Je to o nastavení mysli - buď si člověk syslí pod sebe a tím pádem se připravuje na coby kdyby zadní vrátka a na to nepomůže ani pět papírů a deset snubních prstýnků a nebo to máš tak, že jste spolu prostě partneři se vším všudy a ve všem a na to vlastně ani papír nepotřebuješ
@Lara Farseer píše:
@PanenkovaMakova
Koně kvituji s povděkem, musí to být krása…Ale tohle podle mého kůže fungovat dokud v tom nefiguruji děti.
Co bys hypoteticky dělala, kdybys otěhotněla a na rodicovské už neměla tolik peněz koníka živit?
Já třeba přechodem na rodicak (mateřskou nepočítám, ta je krátká) spadla finančně o 30 000. Dítě bylo chtěné a plánované oběma. Bylo by fér, abych přestala dělat své koníčky, protože kvůli péči o společné dítě nemám tolik vlastních peněz?
Pominu, že od půl roka malého mám půl úvazek, protože a) mám zlaté dítě ; b) mám super šéfa, který mi umožnil pracovat z domova nebo brát prcka s sebou. Většina lidí tuhle možnost nemá.
Pokud bych z jakéhokoliv důvodu přišla o příjem a nemohla ho dát živit, tak by partner bez problémů převzal „otěže“ (
) za mě. To už jsme probírali ještě než jsem do takového závazku šla. Naštěstí nyní je to pouze jednorázový větší výdaj za rok (krmivo). A jak už jsem psala, tak si šetřím svoje (což mi přijde, že je v této diskuzi snad hřích
).
@PanenkovaMakova píše:
Pokud takto vidíte svět, tak je mi vás fakt líto.Buď manželé nebo nic, jasně.
Mě je fuk, jak to máte. Kdybych se rozvedla, tak taky budu mít jen spolubydlícího a každý pojedeme za své a stydět se za to nebudu. Vždyť to není nic špatného. Nechápu, proč ti to pojmenování vztahu tak vadí. Spolubydlení má své výhody a velké. Rozchod je jednoduchý a pokud jeden nežije na úkor druhého, tak i finančně je to jednodušší. Proto se to dělá.
@PanenkovaMakova píše:Že ne, jo? Tento měsíc mimořádný výdaj skoro 50 000,–
Předpokládám, že nemáte jako my nárazové výdaje v řádů tisícůA my teda nemáme děti o to máme jednodušší
@Zabatko píše: Že ne, jo? Tento měsíc mimořádný výdaj skoro 50 000,–
50tis výdaj jen jednoho z Vás? U mě to bylo i víc a jednoduše to šlo z mý kapsy, protože to je můj výdaj. Nevidím na tom nic špatnýho ![]()
@PanenkovaMakova
No, a takhle to my máme ve všem. Samozřejmě s dětmi je to už jiná ale fungovali je tak i před nimi a před manželstvím. Ale jo… Dokud jsme neměli děti taky jsem si tyhle extra výdaje platila ze svého účtu. Ale vím že by mě partner podpořil kdyby bylo třeba…
Jinak my každý šetříme na svém, ale vrazíme to pak zpět do rodiny… Na tom nevidím nic špatného, každý na šetření nahlízime jinak… Stejně se o tom pak radíme…
@Michal1986 píše:
to jsi popsala v jedné větě přesný stav věciale s názorem na manželství už nesouhlasím. Je to o nastavení mysli - buď si člověk syslí pod sebe a tím pádem se připravuje na coby kdyby zadní vrátka a na to nepomůže ani pět papírů a deset snubních prstýnků a nebo to máš tak, že jste spolu prostě partneři se vším všudy a ve všem a na to vlastně ani papír nepotřebuješ
S jakým názorem na manželství nesouhlasíš?
@PanenkovaMakova píše:
50tis výdaj jen jednoho z Vás? U mě to bylo i víc a jednoduše to šlo z mý kapsy, protože to je můj výdaj. Nevidím na tom nic špatnýho
jestli to dobře chápu, tak to u tebe sice bylo víc, ale nebyl to mimořádný výdaj, ale plánovaný nákup koně, což? Když se rozhodnete si koupit auto, jak to budete řešit? to se na něj složíte a každý pak bude v techničáku(což nejde) a nebo se složíte, ale budete si to nějak mezi sebou splácet? A když se to auto najednou vysype a bude potřebovat nákladnou opravu, kdo to zaplatí? Zase se budete skládat nebo se rozdělíte, kdo s ním víc jezdí? To si budete vést knihu jízd a tak?
A tohle všechno ti přijde jednodušší než mít společné peníze a víru v toho druhého?
@Uslava Že buď jen manželství nebo spolubydleni? My byli partneři dlouho před uzavřením sňatku a fakt se pro nás (mě) změnilo jen jméno…
A jak píše @Michal1986, tam pokud není člověk partnerský založený, tak na tom manželství nic nezmění…