Společný účet

Napsat příspěvek
Velikost písma:
860
30.10.19 07:49
@Šáruší píše:
Svatba mění právní pohled na financování rodiny. To vytučněné je šílené, takže za to, že jsem s dětmi, tak mám mít méně pro sebe, ale mám být vděčná, že jsem s dětmi? Je to tak? A chlap, protože není s dětmi ( tady ještě o své vlastní vůli), tak je chudák a má mít nárok na víc peněz pro sebe? Takhle tedy funguje rodina v tvém pojetí?

Já nechápu, proč tady všeci tak vyvádíte. Prostě při běžných výdajích platí oba stejný podíl, proč ne? Když se naskytne mimořádná událost, tak ji uhradí chlap, protože vydělává víc a má na to prostředky, protože žena tolik nevydělává. Souhlasím s Vámi, že rodina má mít společné peníze, ale já k tomu prostě potřebuji i svůj účet se svými prostředky, abych měla určitou nezávislost. Doma mám přítele, který by bez zeptání platil vše, kdyby bylo potřeba a já nebyla schopná. Stejně jako by mi dal peníze, kdyby viděl, že doma nevycházím. Chlap, který škudlí peníze a nedá ženě nic, je prostě vůl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2236
30.10.19 07:50

Můj muž teda nejezdí po světě, je doma, ale máme každý svůj účet. Jelikož jsem na rodičovské a moc toho nevydělávam, tak mi posílá každý měsíc na účet cca 10 000, abych měla na poplaceni všeho možného, plus vybírá peníze v hotovosti a nechává je doma, abych si je mohla vzit dle potřeby.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5696
30.10.19 07:50
@PanenkovaMakova píše:
To už je několikátá diskuze na téma společné peníze. My máme každý svůj účet a jeden společný, kam posíláme stejnou částku, vyděláváme +- stejně. Každý máme svobodu, nelezem si do peněz, svoje výdaje hradíme každý zvlášť a společné výdaje ze společného. Co muže být jednoduššího? Poplatky za vedení účtu jsou snad v týhle době už pase. Proč se pořád doprošovat peněz od partnera, když to jde takhle elegantně?

Lepší může být mít to všechno společně a neřešit přitom kdo za co utratil, pokud jeden není notorický rozhazovač, funguje to skvěle. Mně přijde fakt zvláštní takové jako přeposílání peněz mezi manželi zvlášť když jsou děti. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5696
30.10.19 07:52
@PanenkovaMakova píše:
Já nechápu, proč tady všeci tak vyvádíte. Prostě při běžných výdajích platí oba stejný podíl, proč ne? Když se naskytne mimořádná událost, tak ji uhradí chlap, protože vydělává víc a má na to prostředky, protože žena tolik nevydělává. Souhlasím s Vámi, že rodina má mít společné peníze, ale já k tomu prostě potřebuji i svůj účet se svými prostředky, abych měla určitou nezávislost. Doma mám přítele, který by bez zeptání platil vše, kdyby bylo potřeba a já nebyla schopná. Stejně jako by mi dal peníze, kdyby viděl, že doma nevycházím. Chlap, který škudlí peníze a nedá ženě nic, je prostě vůl.

Tak mi řekni co to má za smysl, když stejně pak mimořádky platí on. Je to prostě podle mě fakt totální blbost. Nevím, kde společné peníze berou nezávislot, mě chlap nikdy nekontroluje, co jsem koupila sobě nebo dětem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5696
30.10.19 07:54
@Šáruší píše:
u vás prostě jednoznačně špatně. Chlapi obecně většinou ( jsou výjimky) netuší, co stojí běžný provoz a ještě mají pocit, že moc utrácíš za nesmysly. Skutečně žijí mimo realitu běžných výdajů. Můj muž nebrblá nikdy na to, co utratím a peníze máme společné, nejedeme v tomhle šíleném režimu, ale ano on nemá moc přehled. Pak mě vždycky pobaví, když se mnou jede na nákup a kouká na tu částku za základní potraviny :mrgreen: tak jsem mu ještě v září hlásila všechny platby za děti ( přiznávám, ne moc fér, září je náročný za děti) včetně kroužků a členských příspěvků. Tak jen koukal :mrgreen:

Mně můj chlap naprogramoval prográmek kam píšeme všechny výdaje, třeba ne u těch osobní přesně za co to bylo, ale abychom věděli kolik šlo ten měsíc za jídlo, drogerku atd., jsou to hrozné částky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20896
30.10.19 07:55
@Šáruší píše:
já nevím, pokud má žena omezení kvůli dětem ( a jakože většinou má), a část své váplaty v podstatě nahrazuje bezplatnou péčí o rodinu, nepřijde mi fér, že jí zůstanou 2000 pro svou potřebu a jemu zůstane 8000 pro svou potřebu. Napíšeš, že má zkrácený úvazek kvůli dětem, společným dětem, ale ihned in donese víc, tak má nárok na 8000 pro sebe, ona donese méně, tak má nárok jen na 2000 pro sebe. Proč on je tedy více a ona je tedy méně? Já tyhle modely tedy absolutně nechápu. Úplně se v tom vytrácí model rodiny, kdy každý dělá něco, aby celek fungoval. Hrozně zvláštní doba tohle.

Hele a jak do toho zapocitas to, ze on je v praci, aby zajistil rodinu a kvuli tomu s ni nemuze travit vic casu i kdyz by chtel? On je na tom taky bitej, jen naopak.

Kazdopadne toto je model pro ty, kteri se absolutne doma nemuzou dohodnout na penezich. Samozrejme lidem, co daji rovnou vsechno na jednu hromadu a dohromady maji uplne vse, tak tohle prijde nepochopitelny ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
860
30.10.19 07:56
@Zabatko píše:
Tak mi řekni co to má za smysl, když stejně pak mimořádky platí on. Je to prostě podle mě fakt totální blbost. Nevím, kde společné peníze berou nezávislot, mě chlap nikdy nekontroluje, co jsem koupila sobě nebo dětem.

Pro Vás je to blbost, pro nás je to jistota vlastních financí. Mám vlastní výdaje, přítel taktéž, každé mají jinou výši, tak proč by to mělo jít ze společného účtu, když je vedený jen pro společné výdaje? :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5696
30.10.19 07:57
@Cenarius píše:
Nechapu, ze nikoho nenapadne prispivat procentualni castkou z platu. :roll: pritom to je tak jednoduchy. Kazdej muze mit vlastni ucet, ale na spolecnou hromadku kazdej posle treba 80% z vyplaty. Chlap ma 40, tak posle 32 tis. Zbyde mu 8 tis na svoje, jelikoz donesl hodne dom. Zena ma vyplatu treba jen 10 tis na castecny uvazek kvuli detem. Tak da dom 8tis a 2tis si necha. Nemuze brblat ani jeden. Jeste si muzou rict, ze kazdej z tech 80% da 70% na provoz a 10% ulozi na horsi casy. Takze z 50 tis prijmu maji. 35tis na provoz domacnosti, 5tis odkladaji na horsi casy a 10tis maji oba dohromady na svoje veci. A to mi reknete, jak z toho nekdo nemuze vyzit nebo ze to nemuze fungovat.

Tvl. to jako fakt? Procenta? V rodině? Koukám, že někteří to fakt dotáhli k dokonalosti. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1506
30.10.19 07:58

Společný účet - resp. když na něm budete napsáni oba dva, nedoporučuji z jednoho prostého důvodu: pokud se s partnerem něco stane (úmrtí), bude účet zablokován a k penězům se tím tuplem nedostaneš :)
Mě partner peníze nechává doma na stole, posílá na účet, nebo dává kdykoliv si řeknu (a opačně), takže stále tvrdíme, že finance máme společné, jen účet máme každý svůj :)
A ty procenta máme doma taky :pankac:

Příspěvek upraven 30.10.19 v 08:00

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6654
30.10.19 07:59
@Šáruší píše:
u vás prostě jednoznačně špatně. Chlapi obecně většinou ( jsou výjimky) netuší, co stojí běžný provoz a ještě mají pocit, že moc utrácíš za nesmysly. Skutečně žijí mimo realitu běžných výdajů. Můj muž nebrblá nikdy na to, co utratím a peníze máme společné, nejedeme v tomhle šíleném režimu, ale ano on nemá moc přehled. Pak mě vždycky pobaví, když se mnou jede na nákup a kouká na tu částku za základní potraviny :mrgreen: tak jsem mu ještě v září hlásila všechny platby za děti ( přiznávám, ne moc fér, září je náročný za děti) včetně kroužků a členských příspěvků. Tak jen koukal :mrgreen:

A proto chlapa pravidelne beru na velke nakupy, aby vedel, co to stoji a ze jsou to vsechno fakt potrebne veci. Ale stejne mu spousta veci porad unika, viz ted naposled proc potrebujeme tolik praciho prasku :D nebo kdyz jsem mu rekla co stoji kadernice, tak sel uplne do kolen, protoze zil v domeni, ze mi na to bohate musi stacit dve stovky :lol: no jediny co na to pomaha, neustale vysvetlovat co co stoji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5696
30.10.19 07:59
@PanenkovaMakova píše:
Pro Vás je to blbost, pro nás je to jistota vlastních financí. Mám vlastní výdaje, přítel taktéž, každé mají jinou výši, tak proč by to mělo jít ze společného účtu, když je vedený jen pro společné výdaje? :D

My máme taky vlastní výdaje, vtip je v tom, že nás žádného netrápí výdaje toho druhého, takže si je ani nekontrolujeme. Prostě mně fakt přijde podivné ve společné domácnosti s dětmi dělit peníze na moje, tvoje a naše. Brzy by mě z toho kleplo. A kdy jdete do kina, tak se taky domlouváte, kdo koho zve nebo jestli to jde ze společného? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3990
30.10.19 08:00

@Zabatko
Já třeba nechci aby měl manžel do koruny přehled o mých utratach… Máme rozdělené, od koho jdou jaké platby a protože běžný provoz jde z mého účtu, má nastavený trvalý příkaz. Společný účet bych nechtěla, stačí že máme společné peníze. ;) To není ani dobře ani špatně, ald o tom jak tkk komu vyhovuje.

Zároveň manžel šetří na spořící účet (je to ihned k dispozici) a já to mám rozložené na různě dlouhou dobu. Ale i ty ušetřené peníze jsou spolecne a nakládáme s nimi podle potřeby a společné dohody…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5696
30.10.19 08:01
@Ernais píše:
A proto chlapa pravidelne beru na velke nakupy, aby vedel, co to stoji a ze jsou to vsechno fakt potrebne veci. Ale stejne mu spousta veci porad unika, viz ted naposled proc potrebujeme tolik praciho prasku :D nebo kdyz jsem mu rekla co stoji kadernice, tak sel uplne do kolen, protoze zil v domeni, ze mi na to bohate musi stacit dve stovky :lol: no jediny co na to pomaha, neustale vysvetlovat co co stoji.

No mě fakt spíš udivuje, že existuje chlap, který nemá alespoň elementární přehled o tom co kolik stojí, to jako žije ve vakuu? :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6654
30.10.19 08:04
@Zabatko píše:
No mě fakt spíš udivuje, že existuje chlap, který nemá alespoň elementární přehled o tom co kolik stojí, to jako žije ve vakuu? :lol:

No pokud mu zena zajistuje doma full servis, tak jak by ten prehled mohl mit? Svickova v lednici na sobe nema cenovku, stejne tak vyprane tricko ve skrini.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5696
30.10.19 08:04
@Lara Farseer píše:
@Zabatko
Já třeba nechci aby měl manžel do koruny přehled o mých utratach… Máme rozdělené, od koho jdou jaké platby a protože běžný provoz jde z mého účtu, má nastavený trvalý příkaz. Společný účet bych nechtěla, stačí že máme společné peníze. ;) To není ani dobře ani špatně, ald o tom jak tkk komu vyhovuje.Zároveň manžel šetří na spořící účet (je to ihned k dispozici) a já to mám rozložené na různě dlouhou dobu. Ale i ty ušetřené peníze jsou spolecne a nakládáme s nimi podle potřeby a společné dohody…

No ono asi fakt záleží na nastavení rodiny, my i když máme přehled, tak neřešíme, jestli on za svoje utratil ten měsíc 2 000,– a já třeba 10 000,– nebo naopak. Ale je fakt, že my ani jeden nemáme extra potřebu nějak utrácet za krávoviny, takže nám to funguje, já mám dlouhodobě svůj koníček, který stojí měsíčně +- stejně a on zase nějaké ty svoje počítačové kraviny, já nemíním sledovat co kolik z toho stojí, je mi to fakt jedno. Ale nutno dodat, že máme poměrně velkorysý rozpočet, tak je to asi tím. Kde peníze šponují, může to být problém, to uznávám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí