Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Zabatko píše: Že ne, jo? Tento měsíc mimořádný výdaj skoro 50 000,–50tis výdaj jen jednoho z Vás? U mě to bylo i víc a jednoduše to šlo z mý kapsy, protože to je můj výdaj. Nevidím na tom nic špatnýho
@Michal1986 píše:
jestli to dobře chápu, tak to u tebe sice bylo víc, ale nebyl to mimořádný výdaj, ale plánovaný nákup koně, což? Když se rozhodnete si koupit auto, jak to budete řešit? to se na něj složíte a každý pak bude v techničáku(což nejde) a nebo se složíte, ale budete si to nějak mezi sebou splácet? A když se to auto najednou vysype a bude potřebovat nákladnou opravu, kdo to zaplatí? Zase se budete skládat nebo se rozdělíte, kdo s ním víc jezdí? To si budete vést knihu jízd a tak?A tohle všechno ti přijde jednodušší než mít společné peníze a víru v toho druhého?
Zrovna před pár měsíci kupoval auto přítel. Chtěla jsem, abysme se na něm podíleli oba stejným dílem, protože jezdíme společně, ale on odmítnul. Zaplatil ho sám i pohonné hmoty platí výlučně on. Jak říká, já jsem hlava rodiny a o auto se budu starat sám
Copak je špatně, když chci abysme se na všem, co máme podíleli stejným dílem? Máme společné peníze, ale k tomu máme každý vlastní účet na svoje potřeby. On obchoduje na burze a já mám zase zvířata.
@Uslava
Tak to jo, ono to totiž trochu vyznělo, že uznáváš jen dva stavy
My jsme byli před svatbou ještě ta třetí varianta:
@PanenkovaMakova Špatné to není, ale v případě dětí už se to pak musí nějak přenastavit, protože většinou na tom je (finančně) bita žena a pak to už není úplně fér.
Jinak já si čas s dětmi užívám a jsme s manželem domluvený, že se asi nebudu vracet na plný úvazek, ale třeba jen na 6 hodin denně - finačně si to budeme moct dovolit… Mluvili jsme o tom, že by to mohlo být i méně, ale radši to uděláme tak, že on si také zkrátí pracovní dobu, byť ne tak razantně - buď 7 hodine denně nebo jeden den v týdnu volný, abychom si děcka užili oba dva
.
Takže u nás to potom bude tak, že finančně ztratíme oba, ale čas s dětmi si užijeme také oba
@Lara Farseer píše:
@Uslava
Tak to jo, ono to totiž trochu vyznělo, že uznáváš jen dva stavy
- manželství, kde jsou peníze společné
- nesezdané páry, kde nezáleží na společných/rozdělených financích, které bereš jako spolubydlící/spolubydlící s výhodami
My jsme byli před svatbou ještě ta třetí varianta:
- Partneři - společné hospodaření, už před svatbou, svatbou se fakt zamění jen to příjmení
Ono je určitě ještě pár jiných řešení. Je důležité, aby byli spokojeni všichni a pak je to fajn. ![]()
@PanenkovaMakova píše:
Cože, jaký spolubydlící?To, že jsem si koupila koně a živím ho, automaticky znamená, že můj partner je spolubydlící? Prosím o vysvětlení vašich rozumových pochodů
my máme 4 koně, a manžel k nim nemá extra vztah, v podstatě jsou pro mě s dětma. Zrovna letos jsem taky kupovala nového, takže známe ty částky. A přesto je živíme a kupujeme ze společných. Protože my jsme rodina, my nemáme moje a tvoje, my máme společné. Je v podstatě jedno, na kolika účtech ty peníze kde leží a které peníze kam chodí, ale my nemáme každý své peníze, nepřepočítáváme, kdo je na tom tratný, kdo co si hradí sám. Protože v podstatě je jedno, kdo co zaplatí a z které karty nebo kterého účtu to jde.
@PanenkovaMakova píše:
Pokud bych z jakéhokoliv důvodu přišla o příjem a nemohla ho dát živit, tak by partner bez problémů převzal „otěže“ () za mě. To už jsme probírali ještě než jsem do takového závazku šla. Naštěstí nyní je to pouze jednorázový větší výdaj za rok (krmivo). A jak už jsem psala, tak si šetřím svoje(což mi přijde, že je v této diskuzi snad hřích
).
Není to hřích, pokud to vyhovuje oběma, pokud jsou tak nějak partneři, jejichž největším závazkem je kůň, který se v případě fakt problémů dá prodat a jako závazek odpadne. To ovšem už neplatí v případě zakladatelky, a o to jde. Tam jsou děti, dům, rodina. Tam prostě není její a jeho. A je naprosto šílené, když on si jede svou práci, ona táhne naprosto všechny jeho povinnosti včetně jejich dětí a ještě on pyskuje a ona nemá přístup k jeho výplatě.
@Šáruší píše:
Není to hřích, pokud to vyhovuje oběma, pokud jsou tak nějak partneři, jejichž největším závazkem je kůň, který se v případě fakt problémů dá prodat a jako závazek odpadne. To ovšem už neplatí v případě zakladatelky, a o to jde. Tam jsou děti, dům, rodina. Tam prostě není její a jeho. A je naprosto šílené, když on si jede svou práci, ona táhne naprosto všechny jeho povinnosti včetně jejich dětí a ještě on pyskuje a ona nemá přístup k jeho výplatě.
A tím souhlasím, u zadavatelky je to problém. Nechal jí v tom samotnou ![]()
@Uslava
Jj, jen z toho tvého příspěvku to vyznělo (alespoň pro mě) jinak,. než jsi to myslela ![]()
@PanenkovaMakova píše:
Cože, jaký spolubydlící?To, že jsem si koupila koně a živím ho, automaticky znamená, že můj partner je spolubydlící? Prosím o vysvětlení vašich rozumových pochodů
Kdybych si chtěla koupit koně, tak ho prostě koupím ze společných penez/úspor. A ač bych potešení a užitek z koně mela především já, tak by byl z půlky jakožto součást SJM i manžela.
Pokud by si on chtěl koupit kolo v hopdnotě koně, tak bychom to (stejně jako v případě koně) spolu prodiskutovali a buď by na to bylo nebo nebylo, nebo by se začlo na něj cíleně spořit apod. Taktéž financování zábav pro děti.
prostě máme společné peníze a snimi hospodaříme a to u nás funguje režim několika účtů, jeden společný by nám z několika důvodů nevyhovoval. ![]()
Manželství, kde si manžel bez nějaké konzultace se ženou koupí motorku třeba za půl mega, protože "on si na to přece vydělalů je pro mě tedy na přesdržku. Chybí tam jakýkoliv respekt a komunikace.
@boruvka33 píše:
Zdravím, před rokem jsme se přestěhovali na vesnici, dum, velká zahrada, děti atd., a tedy přestěhovala jsem se jen, když manžel skončí ve světě a najde si práci tady a bude doma s nami. Nechtěla jsem se stěhovat pryč a být tady na všechno sama. Udělal to ale po čase se vrátil zpatky na kamion. Takže jsme sami ale chci se zeptat…žiju jen z toho co vydělám a často mám co dělat. Bavila jsem se o tom, ať mi posílá pravidelně peníze na všechno a zároveň, ať mám aspoň trochu si ušetří nebo ať mi zpřístupní na svůj účet, kdyby něco, může se stát něco na baráku, jako teď mi praskla ve sklepě hlavní páka od hl. uzáveru vody a naštěsti chtěl 200,– ale příště to může být něco jiného. Tak by mě zajímalo, jak to máte Vy ženy, které máte chlapy ve světě?
Jestli to dobře chápu, tak manžel si ze své výplaty nechává všechno pro sebe? ![]()
@arinecka …nedávno od souseda kupoval dřevo ale jinak ano. Nezeptá se, potřebujete něco, nebo jak to máš s penězi, mám ti nechat?…tak nějak chce, aby byla úplně samostatná, finančně a všechno klapalo jak hodinky. Docházejí mi síly, nervy mam k prasknuti. Nemám ani na to abych zajela se psem na veterinu, vím že je to blbé ale na varlati má krvavý bolák a já se hrozim, že si řekne aspon min.1000,–,ktere prostě navíc nemá a když už, tak je ztratím za deti..Že vším musím čekat, až přijede.
@Uslava Netajíme si nic z výdajů, muž stejně částky do 10 tis nerozlišuje.
Ale byla jsem v Praze, aniž bych řekla proč, bylo to prostě divně osobní (nebyl v tom sex) a neměla jsem potřebu to říkat, teď by to viděl.
@boruvka33
To bych ho ale hnala
.
Sepsat si výdaje, připravit argumenty a probrat to s ním.
Co dům? Je na hypo? Taky platíš ty?
@boruvka33 A ty mu nereknes „Hele nech mi tady tolik a tolik, kdyby bylo neco potreba, at mam z ceho platit.“? Dal by ti pak penize?
Upřesnění. Za spolubydlení považuji vztah, kdy každý žije za své. Už je to jasnější?
A ano, manželství v tom případě nezmění nic. Jen trochu nechápu, proč ho uzavírat, když každý bude nadále žít za své peníze. Není to zbytečné?