Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Nelel12 píše:
Já to napsala špatně, dar se netýká, máš pravdu, ale myslela jsem, pokud ji prostě zmínili v závěti, že dostala něco, jakože asi jo, tak má prostě smůlu cokoliv dál řešit. Že, kdo co dostane, tak rozhodli rodiče..a kdyby se na hlavu stavěla, nemá se oč soudit.Něco jiného by bylo, kdyby v závěti nebyla. Ale to nenapsala…
Pokud v závěti zmínili jen ten dar, tak se může soudit o svůj dědický podíl, protože ten dar není součástí dědictví
@Anonymní píše:
Děkuji. Ještě jeden zadrhel: vychází mi 1/12 podílu jako nepominutelnemu dědici. Ale nevím, jestli po tom rodiči, který zavet sepsal, a kolik po tom druhém, když měli nemovitost ve společném vlastnictví. Nejdřív zemřel ten bez zaveti, pak ten, kdo napsal zminenou zavet.No a když se bude odečítat můj dar, ale to, co dostali sourozenci od jejich podílu asi ne, bude to nula od nuly.
Spíš mi jde o to, že v boji o majetek došli až tak daleko, že mi zamezili přístup do toho domu k nemocnému rodiči, až zkolaboval. Nechci tu psat detaily, ale mrzí mě, že jsem odešla z práce, abych se mohla starat, a pak toto.!Pak se dodatečné dozvíte, co všechno se dělo, když je po všem a rodiče možná mohli žít, kdyby jim byla včas poskytnuta adekvátní pomoc. Proto už z principu chci bojovat a možná aspoň někde sdělit pravdu.
1. No tak se na to vybodni, když nula od nuly pojde.
2. Rodiče Tě defacto vydědí, se sourozenci si vyhrožujete soudama a Ty odejdeš z práce, abys mohla pečovat o rodiče a nemáš to vůbec domluvené. A navíc naznačuješ, že došlo k zanedbání péče? To je dost přitažené za vlasy…Zdáš se mi nějaká divná ![]()
@Anonymní píše:
Děkuji. Ještě jeden zadrhel: vychází mi 1/12 podílu jako nepominutelnemu dědici. Ale nevím, jestli po tom rodiči, který zavet sepsal, a kolik po tom druhém, když měli nemovitost ve společném vlastnictví. Nejdřív zemřel ten bez zaveti, pak ten, kdo napsal zminenou zavet. No a když se bude odečítat můj dar, ale to, co dostali sourozenci od jejich podílu asi ne, bude to nula od nuly.
Spíš mi jde o to, že v boji o majetek došli až tak daleko, že mi zamezili přístup do toho domu k nemocnému rodiči, až zkolaboval. Nechci tu psat detaily, ale mrzí mě, že jsem odešla z práce, abych se mohla starat, a pak toto.! Pak se dodatečné dozvíte, co všechno se dělo, když je po všem a rodiče možná mohli žít, kdyby jim byla včas poskytnuta adekvátní pomoc. Proto už z principu chci bojovat a možná aspoň někde sdělit pravdu.
Chceš se soudit za pravdu, o kterou nikdo nestojí? To si hodně dobře rozmysli, obzvlášť pokud majetkově by to bylo bezpředmětné. Asi úplně nerozumím, o co ti jde
podarovaná jsi byla, pokud budeš trvat na dědictví, bude to nula nula prd a rodinné vztahy se tím stejně nenarovnají. Čeho tím soudem dosáhneš?
@Pedro 00 píše: Šmarjá, fakt ro chceš řešit na maminkovském fóru místo s právníkem, který alespoň bude mít relevantní informace? To, co jsi napsala, nedává smysl
Hele, zde se najde hodně lidí, kteří to měli stejně, či podobně. Takže proč by se nezeptala? Kdo zkušenost má může poradit, jasný, že je lepší jít rovnou za právníkem, ale je to úplně stejné, jako x jiných diskuzí tady, taky se každý zeptá na radu, zkušenost místo toho, aby se šel zeptat k lékaři, třeba. Náhodou tohle téma se týká mnoha lidí. Kdo zkušenost nemá, zajímá ho to, tak si alespoň počte a bude vědět, když by se ho to mělo někdy v budoucnu týkat…
O tomhle jsou diskuze, rady, typy…
@terien píše:
Pokud v závěti zmínili jen ten dar, tak se může soudit o svůj dědický podíl, protože ten dar není součástí dědictví
Já to chápu ![]()
Že dar není součástí. Ale ona nenapsala co dostala ani jestli darem. Pokud ji zkrátka rodiče zmínili, že zdědila třeba garáž před domem a víc nic, tak tím to prostě zvadlo a nemá na víc nárok, kolik a co, kdo zdědí rozhodnou rodiče. Pak se soudit o majetek, který dle dědictví už někomu patří, nemá smysl. Jenže to zakladatelka neuvádí…píše jen, že dle rodičů už dostala.
@Nelel12 Pokud si chce vylít srdíčko a pokecat, je to v pořádku, pokud chce řešit podíl na dědictví, tudy cesta nevede. Nebo sem hodí kopii závěti a soupis majetku? Mimochodem, dědická řízení byla dvě, nebyla u žádného (nechápu proč), není jasné, co se vlastně řeší ![]()
@Pedro 00 píše:
@Nelel12 Pokud si chce vylít srdíčko a pokecat, je to v pořádku, pokud chce řešit podíl na dědictví, tudy cesta nevede. Nebo sem hodí kopii závěti a soupis majetku? Mimochodem, dědická řízení byla dvě, nebyla u žádného (nechápu proč), není jasné, co se vlastně řeší
Šla si jasně pro radu, očividně se jí nelíbí rozhodnutí dědictví, ano, nic tu nevyřeší, ale může si rozšířit obzory…jak popř postupovat, kdyby byla v právu, u ní se obávám, že bohužel smolíček
Má to asi složitý a chápu jí, že to tu nechce řešit…ono celkově tyto věci jsou složité…
Tobě vadí, že ti zamezili dědictvím vstupu do domu?
To je snad normální. Kdyby dům prodali tak těžko budeš nový majitele žádat o možnost tam chodit, stejně tak to je, pokud dům zdědí jeden dědic. Prostě už to není tvoje. Chceš bojovat, aby jeden dědic nebyl vazalem druhýho? Proč? To není tvoje věc.
Holka, ty si najdi dobrýho psychiatra a terapeuta, protože tvůj problém není dědictví, ale tvoje hlava a všechny neřešený problémy, který tam máš. Nějakou válkou o dědictví nic nevyřešíš a ostatní dědicové o soudy nestojí, zvlášť, když ty jsi už vyrovnání dostala. Nehledej nějakou nepodstatnou „pravdu“, hledej duševní klid a vyrovnání.
Díky všem, je to u nás zapeklité, ale se sourozenci udržuji a chci mít dobře vztahy. Jen mě štve vycuranost, možná chtěli zahrát něco na způsob: nemá zájem, nestará se, důvod k vydědění. Prostě zamčený barák a v něm nemocný rodič, na kterého bych mohla dohlédnout. Práci jsem odložila, rodina věděla, že si kvůli tomu beru volno, aby se ostatni mohli věnovat svému. A pak se nedostanu dovnitř, páč jediná nemám klíče a ostatní jsou na dovolene. Chápete?! Ani jsem netusila, že je to s tím zdravím tak spatne, že jsou ostatní pryč, byla jsem s rodičem denně na telefonu. A snažila se za ním přijít. Stále to z nějakého důvodu nešlo, odkladal. Neviděla jsem ho dobře dva tydny. Nakonec jsem ho dochovala, poslední týdny, dny, minuty… Doprovodila, oblékla do rakve. A po jeho úmrtí vidím lekarskou zprávu, že ho našli po návratu z dovolené v kolapsu. Chápete to?! Proč?! A proč mě o úmrtí prvního rodiče informovali až půl dne poté, vsichnii u nej byli, já přišla až po všem? Tam by se taky dalo polemizovat o zanedbáni a o ovlivnění, že nepotřebuje léky ani lékaře. To mi vadí nejvíc! Myslím, že rodiče byli ovlivnění a svým způsobem zneužití. To mi vadi!
V závěti je napsano, ať mi dar odečtou z podílu, bez ohledu na dobu darování. A ze dědici se ustanovuji zbývající sourozenci.
@Nelel12 píše:
Já to chápuŽe dar není součástí. Ale ona nenapsala co dostala ani jestli darem. Pokud ji zkrátka rodiče zmínili, že zdědila třeba garáž před domem a víc nic, tak tím to prostě zvadlo a nemá na víc nárok, kolik a co, kdo zdědí rozhodnou rodiče. Pak se soudit o majetek, který dle dědictví už někomu patří, nemá smysl. Jenže to zakladatelka neuvádí…píše jen, že dle rodičů už dostala.
Vzdyt píše, že jí opomenuli. Navíc nevím úplně přesně jak je to podle NOZ, ale měla by dostat alespoň svůj zákonný podíl (ale nejsem si úplně jistá). Každopádně po morální stránce mi přijde zakl. požadavek úplně mimo.
@Anonymní píše:
Díky všem, je to u nás zapeklité, ale se sourozenci udržuji a chci mít dobře vztahy. Jen mě štve vycuranost, možná chtěli zahrát něco na způsob: nemá zájem, nestará se, důvod k vydědění. Prostě zamčený barák a v něm nemocný rodič, na kterého bych mohla dohlédnout. Práci jsem odložila, rodina věděla, že si kvůli tomu beru volno, aby se ostatni mohli věnovat svému. A pak se nedostanu dovnitř, páč jediná nemám klíče a ostatní jsou na dovolene. Chápete?! Ani jsem netusila, že je to s tím zdravím tak spatne, že jsou ostatní pryč, byla jsem s rodičem denně na telefonu. A snažila se za ním přijít. Stále to z nějakého důvodu nešlo, odkladal. Neviděla jsem ho dobře dva tydny. Nakonec jsem ho dochovala, poslední týdny, dny, minuty… Doprovodila, oblékla do rakve. A po jeho úmrtí vidím lekarskou zprávu, že ho našli po návratu z dovolené v kolapsu. Chápete to?! Proč?! A proč mě o úmrtí prvního rodiče informovali až půl dne poté, vsichnii u nej byli, já přišla až po všem? Tam by se taky dalo polemizovat o zanedbáni a o ovlivnění, že nepotřebuje léky ani lékaře. To mi vadí nejvíc! Myslím, že rodiče byli ovlivnění a svým způsobem zneužití. To mi vadi!
V závěti je napsano, ať mi dar odečtou z podílu, bez ohledu na dobu darování. A ze dědici se ustanovuji zbývající sourozenci.
A jde ti o to vydupat si svý nebo respektovat přání rodičů?
Nevím, co řešíš. Pravděpodobně jsi dostala dost za života rodicu(nejspíš nějakou nemovitost) a teď prostě dostanou sourozenci.
Co jsi provedla, že Tě „vydědili“ z domu i z firmy? Zajímalo by mě, kolik jsi dostala (kolik do tebe museli investovat), když teď mají dostat sourozenci.. ![]()
Respektuj přání rodičů a nech to být. Asi vědí, proč to dělají.
@terien píše:
Dar se ale netýká dědického řízení. Má právo na svůj díl dědictví. Ovšem pokud na něm budeš trvat, zakladatelko, asi se soudu nevyhneš a jestli ti to za to stojí, musíš vědět sama. S prázdnou jsi od rodičů neodešla a kdo bude koho područím, to není tvoje starost.
To neni ale pravda, dar lze v dedickem řízení zapocitat jako podil, takze pokud za zivota dostala neco, co je prokazatelné a odpovida to 1/4 jejiho zakonneho podilu, tak uz nemusi dostat nic dalsiho.
Já to napsala špatně, dar se netýká, máš pravdu, ale myslela jsem, pokud ji prostě zmínili v závěti, že dostala něco, jakože asi jo, tak má prostě smůlu cokoliv dál řešit. Že, kdo co dostane, tak rozhodli rodiče..a kdyby se na hlavu stavěla, nemá se oč soudit.
Něco jiného by bylo, kdyby v závěti nebyla. Ale to nenapsala…