Spravedlivé dědictví

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2803
20.7.22 12:27
@terien píše:
Dar se ale netýká dědického řízení. Má právo na svůj díl dědictví. Ovšem pokud na něm budeš trvat, zakladatelko, asi se soudu nevyhneš a jestli ti to za to stojí, musíš vědět sama. S prázdnou jsi od rodičů neodešla a kdo bude koho područím, to není tvoje starost.

Zakladatelce jde asi o to, aby ona nebyla „odbyta“ darem ve formě auta a trhacího kalendáře, přičemž první dítě dědí dům, chatu, auto a půl firmy.

Jinak jak již bylo zmíněno, jsi neopomenutelný dědic, Existují zákonné důvody jak někoho vydědit, nelze je obejít. Jinak nemůžeš být ze závěti vyloučena, než vyděděním. Taková závěť je pak neplatná. Musela bys být vyděděna na základě prohlášení o vydědění. A i proti vydědění se vyděděnec může žalobou bránit. v prohlášení o vydědění musí být explicitně uveden důvod vydědění. Pokud není uveden důvod vydědění, je vydědění NEPLATNÉ. Leda v případě, že by někdo z ostatních sourozenců prokázal, že zákonný důvod k tvému vydědění existuje.

Jinak kdybys byla účastna dědického řízení, tak přesně víš co kdo zdědil a nemáš teď takové starosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.7.22 12:45

Udajne dostali něco adekvátně, ale přesnou výši či hodnotu neznám. Také dostali možnost být společníky firmy. Můj dar je pruhledny, protože je k nemu darovací smlouva. Stačí mi, stačí bohatě a dekuju za to! Dlouho jsem se vlastnictví bránila, po letech mě rodice presvedcili, že chtějí mít vyřešeno dědictví za zivota. A najednou je vše jinak. Je to věc pro pravnika, ale také pro psychologa. Dekuju za otázky, které mě nutí k zamyšlení. Vidíte to zas jiným pohledem. Jde mi o princip. Aby se to nesmetlo se stolu, aby nebylo tak jednoduché z někoho udělat blbce a ze sebe haura. Bojím se taky, protože už mi to bylo několikrát naznačeno, že sourozenci mají zájem i o ten můj dar, a určitě udělají všechno, aby ho získali. :think: Když napíšu, odkud myslím, že vítr vane, mnozí mě tu asi ukamenujete. :) Ale někdo má třeba podobnou zkušenost. Vítr vane od svagrovych a jejich rodin. Měla jsem taky sklony k tomu, že mě vyhledávali zlatokopové. Jsme jako děti rodičů s poruchami nachylni ke zneužívání, svým způsobem byli i oni naivní. Rada bych našla nějakou lidskou spravedlnost - a pokud je to tak, že rozdělení zaveti je spravedlivé, proč ne? Ale jak to zjistím, dohledám? Mám spoléhat na spravedlnost mezi nebem a zemí? Můžu k tomu všemu, co se u nás dělo a děje, mlčet? Je toho moc a já vlastně nejsem ten nejvíc ublizeny. Vnímám jako slabé rodiče, kteří byli snadno ovlivnitelní a manipulovatelni, a teď i toho jednoho sourozence. A nevím, co s tím. :(

• Citovat
  • Upravit
8437
20.7.22 14:05
@Anonymní píše:
Udajne dostali něco adekvátně, ale přesnou výši či hodnotu neznám. Také dostali možnost být společníky firmy. Můj dar je pruhledny, protože je k nemu darovací smlouva. Stačí mi, stačí bohatě a dekuju za to! Dlouho jsem se vlastnictví bránila, po letech mě rodice presvedcili, že chtějí mít vyřešeno dědictví za zivota. A najednou je vše jinak. Je to věc pro pravnika, ale také pro psychologa. Dekuju za otázky, které mě nutí k zamyšlení. Vidíte to zas jiným pohledem. Jde mi o princip. Aby se to nesmetlo se stolu, aby nebylo tak jednoduché z někoho udělat blbce a ze sebe haura. Bojím se taky, protože už mi to bylo několikrát naznačeno, že sourozenci mají zájem i o ten můj dar, a určitě udělají všechno, aby ho získali. :think: Když napíšu, odkud myslím, že vítr vane, mnozí mě tu asi ukamenujete. :) Ale někdo má třeba podobnou zkušenost. Vítr vane od svagrovych a jejich rodin. Měla jsem taky sklony k tomu, že mě vyhledávali zlatokopové. Jsme jako děti rodičů s poruchami nachylni ke zneužívání, svým způsobem byli i oni naivní. Rada bych našla nějakou lidskou spravedlnost - a pokud je to tak, že rozdělení zaveti je spravedlivé, proč ne? Ale jak to zjistím, dohledám? Mám spoléhat na spravedlnost mezi nebem a zemí? Můžu k tomu všemu, co se u nás dělo a děje, mlčet? Je toho moc a já vlastně nejsem ten nejvíc ublizeny. Vnímám jako slabé rodiče, kteří byli snadno ovlivnitelní a manipulovatelni, a teď i toho jednoho sourozence. A nevím, co s tím. :(

Tobě ještě nikdo neřekl, že čím víc v houně šlapeš, tím víc smrdí? :roll:
Ale pěkně jsi to spatlala dohromady, nejdřív rodiče manipulátoři, pak slabí a manipulovatelní, se sourozencema chceš dobré vztahy a zároveň se chceš tahat po soudech, dar ti stačí, ale chceč víc…fakt si najdi psychologa.
Tohle bych fakt chtěla mít v rodině, každý prd řešit až do desátého kolena. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2221
20.7.22 14:24

@brisco A ještě rodiče trpěli nacismem :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25897
20.7.22 14:35

Víš co? Spravedlivé dědictví neexistuje. Vždy se někdo cítí být ošizený. Na dar už nikdo nemůže a jsi neopomenutelný dědic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Uslava
20.7.22 15:29

A nejde vůbec o peníze ale hlavně o princip. :zed:  :zed:

• Citovat
  • Upravit
80103
20.7.22 15:35

A co prostě a jednoduše respektovat přání rodičů? Je to jejich majetek, jejich firmy, které vybudovali, oni mají právo s tím udělat, co chtějí. Prošlo by mi sprosté se o to handrkovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.7.22 15:35

@brisco, to se přece nevylučuje. Narcista může být snadno manipulovatelný těmi, ke kterým vzhlíží.
Máš pravdu, je v tom zmatek, a kdybych ho neměla já sama, stejně jako ambivalentní vztahy k rodinným příslušníkům, tak se tím vůbec nezabývam.

• Citovat
  • Upravit
80103
20.7.22 15:36

@brisco To je úplně jednoduché, jde o prachy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.7.22 15:44
@Uslava píše:
A nejde vůbec o peníze ale hlavně o princip. :zed: :zed:

Taky mě to naučilo, že za vším hledej peníze. Léta letoucí dopředu. Připravované, ovlivňováne, vypočítáve…
Mimochodem, penez mám teď relativně dost, jako sanozivitelka dělám za dva. Jsem zvyklá žít skromně, ale nepopírám, že nám rodiče po materiální stránce dost pomohli. A předpokládám, že všem svým dětem. Alespoň mi to tak bylo prezentováno.
Mimochodem, připravujete se na podzim? Já tím, že mám dvě práce a chodím ještě vypomáhat, protože fakt nevíme, co bude. A v dědictví nevěřím. Nespoléham na to ani na nic jiného. Jen se ptám na vás názor, případně radu či zkusenost. A díky za ně!

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
20.7.22 15:47
@inkakřivák píše:
A co prostě a jednoduše respektovat přání rodičů? Je to jejich majetek, jejich firmy, které vybudovali, oni mají právo s tím udělat, co chtějí. Prošlo by mi sprosté se o to handrkovat.

Neehandrkuju se, ale odolavam tlaku sourozenců a jejich rodin, abych jim podepsala, že se všeho zrikam. Ten tlak na mě byl vyvíjeny už před několika lety.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
20.7.22 15:54

Nevim, jestli mi tu někdo rozumí, pokud se s takovou situaci nesetkal. Cítím se z rodiny dlouhodobě vystrkovana, na mnoha frontach. Neexistující. Ano, za psychologem půjdu znovu, teď se všechno tímhle ještě otevřelo. O dědictví jako takové nejde, píšu, že mám všechno, a největší bohatství v dětech (i když mě někdy taky pěkně štvou! :mrgreen: ). Vlastně i ty děti se v tom vezly se mnou.
Dokážu respektovat přání rodičů, jen si říkám, jestli to bylo opravdu jejich přáním. Prostě ty pochybnosti tam po určitých zkušenostech s rodinou jsou a budou. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
20.7.22 15:58
@inkakřivák píše:
@brisco To je úplně jednoduché, jde o prachy.

Jo, prachy, co mi nabizi sourozenec, jsem několikrát odmítla. Co když si je nahodou vemu neprávem a budu to mít celý život na talíři? Dekuju pěkně! Ne, po zkušenostech ne! Raději bych místo toho znala, jak se věci doopravdy mají. Třeba je ta zavet v pořádku. Ale jak to zjistit?

• Citovat
  • Upravit
21904
20.7.22 16:05
@Anonymní píše:
Neehandrkuju se, ale odolavam tlaku sourozenců a jejich rodin, abych jim podepsala, že se všeho zrikam. Ten tlak na mě byl vyvíjeny už před několika lety.

Ceho vseho se mas zrict, kdyz uvadis ze v zaveti nejsi? Popisujes to desne zmatecne… dar, ktery jsi dostala je na urovni toho, co zdedi sourozenci, tak, jak je to v zaveti?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21904
20.7.22 16:06
@Anonymní píše:
Jo, prachy, co mi nabizi sourozenec, jsem několikrát odmítla. Co když si je nahodou vemu neprávem a budu to mít celý život na talíři? Dekuju pěkně! Ne, po zkušenostech ne! Raději bych místo toho znala, jak se věci doopravdy mají. Třeba je ta zavet v pořádku. Ale jak to zjistit?

Jednoduse, obrat se na pravnika.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová