Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Zdravím všechny!
Mám takový zapeklitý problém. Po rodičích máme dědit nemovitost. V závěti mě opomenuli s tím, že už jsem za jejich života něco dostala. Budiž. První věc je, že nevím, kolik a co dostali sourozenci. A za druhé v závěti se jednomu odkazují 2/3 a druhemu 1/3 majetku. Pro mě je smutné, že s odchodem rodičů jsem ztratila možnost navštívit jejich domov, kam jsem chodila na návštěvy, to všechno včetně předmětů budou jen vzpomínky.Vlastně proč to píšu. Jednak se chci zeptat, pokud je tu třeba nějaký právník, jestli je šance cokoli zjistit, co a jak dostali sourozenci apod. včetně záležitosti kolem firem, z kterých jsem byla vyloučena, protoze jsem o možnosti být společníkem ani nevěděla, při zájmu o zaměstnání se u našich jsem byla odbývána. Také jde o to, že ten ze sourozenců, který má zdědit menší podíl, se de facto stane vazalem rodiny toho druheho s větším podílem. Chci proti tomu bojovat, ale vlastně nevím, jestli to náhodou všem zúčastněným takhle nevyhovuje i do budoucna. Jsem z toho jelen a omlouvám se za možná trochu zmateně psaní, a děkuji za pripadne reakce. Ještě poznámka - raději bych se vyhnula soudním žalobam a sporum, sourozenci si prý vezmou drahé právníky a budu to prý platit, protože prohraju, řekl ten, co má dostat vetsi podíl.
To, kdo co zdědí o tom rozhodnou rodiče. To, že tebe vyškrtli, protože už si dostala a očividně nechtěli, aby si dostala víc, tak s tím nic neuděláš. Je rozhodnuto a zač se chceš popřípadě soudit? To že druhý sourozenec dostal méně? Nebo o co ti jde? Vše rozhodnou rodiče. Kdyby se rozhodli, že první dostane vše a ostatní nic, tak vy šoupete nohama. Prostě to tak je.. nesmysl se soudit s někým o jeho majetek. On to zdědil je to jeho. Ne vaše…a vy na to nemáte žádné právo, pokud to tak bylo rozhodnuto rodiči
Pokud závět neobsahuje vydědění nebo není další listina o vydědění, tak platí „Neopominutelný dědic, který se nenachází v závěti a není vyděděn, ani se dědictví nezřekl, může následně vymáhat svůj podíl po ostatních dědicích.“…a ten kdo soud prohraje nemusí platit nikomu právníka, takhle to nefunguje.
Se tak nějak strašíte a sledujete navzájem. Nechej to na notáři, tam se vše dozvíš, přizvat tě musí…
Příspěvek upraven 19.07.22 v 23:34
@Nelel12 píše:
To, kdo co zdědí o tom rozhodnou rodiče. To, že tebe vyškrtli, protože už si dostala a očividně nechtěli, aby si dostala víc, tak s tím nic neuděláš. Je rozhodnuto a zač se chceš popřípadě soudit? To že druhý sourozenec dostal méně? Nebo o co ti jde? Vše rozhodnou rodiče. Kdyby se rozhodli, že první dostane vše a ostatní nic, tak vy šoupete nohama. Prostě to tak je.. nesmysl se soudit s někým o jeho majetek. On to zdědil je to jeho. Ne vaše…a vy na to nemáte žádné právo, pokud to tak bylo rozhodnuto rodiči
@axlpol, děkuji. Spíš jde o to, že se nemám moc o co opřít. Sourozenci pravděpodobně s temer jistotou take od rodičů něco dostali, ovšem ne darem jako já, takže je to obtížné prokazatelne. Myslím si a také mi to naši za života potvrdili, že jsme vyrovnání. A najednou toto. ![]()
@Nelel12 píše:
Nemyslím si:
http://obcanskyzakonik.justice.cz/…utelny-dedic
Také nelze úplně jednoduše někoho z dědictví vyloučit (tzv. vydědit) - v závěti by měl být určený zákonný důvod vydědění.
No podle toho, co píšeš, tak vaše rodinné vztahy jsou otřesné… Proč myslíš, že se vaši zachovali právě takhle?
Vážně ti bude chybět možnost jít do toho domu? Za kým bys tam šla?
Mě by to asi hodně ranilo a naopak bych se snažila od všeho odstřihnout.
Jinak s tím asi toho moc udělat nejde, pokud se rodiče rozhodli, že ty už jsi svůj díl dostala.
@Anonymní píše:No jo vlastně, tak to jde taky brát.
Spíš asi jde o to, že rodiče vyjadřovali majetkove a hlavně chováním k nám velké rozdíly. Jeden byl úžasný, i kdyby provedl buhvico, byl na ně hubaty. Druhý byl vždy špatný, i když (by) byl ze zlata. Rodičům pomahal. No a já byla odsouvana mimo rodinu a dění. A za všechno jsem mohla. Teď se to spojuje i s tím dědictvím. Promítlo se to do materiálních věci a ve skutečnosti asi hledáme něco jiného - lásku, sebevědomí, oceneni, místo na světě?
@Nelel12 díky za tvůj upřímný pohled.
A ty jsi v té závěti teda slovy vyloženě zmíněná? Že jsi po rodičích vyrovnání dostala formou (třeba daru). A víc dědit nebudeš? Protože pokud ne, tak je vážně šance po nich vymáhat podíl po sourozencích.
Jakmile jde prostě o prachy je zle…vždycky.
Nemyslím to na tebe konkrétně, ale je to všude..
Tohle opravdu záleží na rodičích. Komu dají a komu ne..
@Anonymní píše:
@axlpol, děkuji. Spíš jde o to, že se nemám moc o co opřít. Sourozenci pravděpodobně s temer jistotou take od rodičů něco dostali, ovšem ne darem jako já, takže je to obtížné prokazatelne. Myslím si a také mi to naši za života potvrdili, že jsme vyrovnání. A najednou toto.
Spíše to neřeš.
Mě rodiče udělali zase jinou situaci. Ted za života mi vnutili barák (bráchové prý dostali už dost a já nic) musela jsem ho na sebe nechat napsat. A je to k něčemu? ještě více je za to nesnáším a nechodím tam vůbec. To jsou tak individuální případy, lepší tím netrápit hlavu, dědictví a dary jsou největší zlo v rodinách. Opravdu - neřeš to a pokud tě nevydědili, měla bys mít i tak na něco nárok, tudíž se i od notáře dozvíš jak to mají ostatní.
@Petr-33 píše:
Nemyslím si:
http://obcanskyzakonik.justice.cz/…utelny-dedicTaké nelze úplně jednoduše někoho z dědictví vyloučit (tzv. vydědit) - v závěti by měl být určený zákonný důvod vydědění.
Tak ona neuvádí, co je v závěti…píše jen, že dle rodičů už dar dostala. Vyděděná není..pokud ji v závěti napsali s tím, že dostala. Tak bohužel, nebo ne? Mohla by se pak dohadovat se sourozenci v případě, že by ji rodiče v té závěti nezmínili.
Dědictví nemusí být spravedlivé… Naši už se za života dohodli, že nechtějí barák dělit, takže ho přepsali na jednoho ze sourozenců, já dostlala vyplacenou určitou částku, no v podstatě míň jak desetinu současné hodnoty toho baráku, víc volného neměli. Sourozenec vlastní bydlení nemá, já jo (na hypotéku), tak prostě ať máme každý kde bydlet. Prostě jsem byla informovaná a přistálo mi to na účtu s tím, že jsme tak nějak vyrovnaní. Jednou už toho moc dalšího dědit nepůjde. Vztahy máme dobré a i když samozřejmě jistou hořkost cítím, nehodlám kvůli tomu ty vztahy rozbít a rozhodnutí rodičů jsem akceptovala.
V tvém případě úplně netuším, co chceš řešit, a jaké vlastně máte vztahy. Asi nic moc, když ti vyhrožují právníky. Pokud se s tím takhle nesmíříš, tak já bych si teda právníka vzala, mnimálně na poradu, co s tím - jeho rady budou přesnější než spekulace na emiminu, zvlášť, když nemáme všecky podklady.
@Nelel12 Tazatelka má nárok jako neopomenutelný dědic…Pokud to rodiče mysleli vážně musela by závět obsahovat listinu o vydědění nebo tam musí být vydědění osoby zmíněno. Samotné vydědění taky nejde jen tak z rozmaru, musí pro to být důvody : neposkytl pomoc v nemoci, ve stáří a v dalších případech, neprojevuje opravdový zájem, byl odsouzen pro úmyslný trestný čin k odnětí svobody na minimálně 1 rok nebovede trvale nezřízený život.
a závět bude řídit notář, který všechny dědice obeznámí s tím, co tam je. Pokud se ani jeden důvod tazatelky netýká a přesto tam bude vydědění uvedeno, měla by se bránit.
Příspěvek upraven 20.07.22 v 00:00
Šmarjá, fakt ro chceš řešit na maminkovském fóru místo s právníkem, který alespoň bude mít relevantní informace? To, co jsi napsala, nedává smysl ![]()
@Nelel12 píše:
Tak ona neuvádí, co je v závěti…píše jen, že dle rodičů už dar dostala. Vyděděná není..pokud ji v závěti napsali s tím, že dostala. Tak bohužel, nebo ne? Mohla by se pak dohadovat se sourozenci v případě, že by ji rodiče v té závěti nezmínili.
Dar se ale netýká dědického řízení. Má právo na svůj díl dědictví. Ovšem pokud na něm budeš trvat, zakladatelko, asi se soudu nevyhneš a jestli ti to za to stojí, musíš vědět sama. S prázdnou jsi od rodičů neodešla a kdo bude koho područím, to není tvoje starost.
@Petr-33 píše:
Nemyslím si:
http://obcanskyzakonik.justice.cz/…utelny-dedicTaké nelze úplně jednoduše někoho z dědictví vyloučit (tzv. vydědit) - v závěti by měl být určený zákonný důvod vydědění.
Děkuji. Ještě jeden zadrhel: vychází mi 1/12 podílu jako nepominutelnemu dědici. Ale nevím, jestli po tom rodiči, který zavet sepsal, a kolik po tom druhém, když měli nemovitost ve společném vlastnictví. Nejdřív zemřel ten bez zaveti, pak ten, kdo napsal zminenou zavet. No a když se bude odečítat můj dar, ale to, co dostali sourozenci od jejich podílu asi ne, bude to nula od nuly.
Spíš mi jde o to, že v boji o majetek došli až tak daleko, že mi zamezili přístup do toho domu k nemocnému rodiči, až zkolaboval. Nechci tu psat detaily, ale mrzí mě, že jsem odešla z práce, abych se mohla starat, a pak toto.
! Pak se dodatečné dozvíte, co všechno se dělo, když je po všem a rodiče možná mohli žít, kdyby jim byla včas poskytnuta adekvátní pomoc. Proto už z principu chci bojovat a možná aspoň někde sdělit pravdu.
Zdravím všechny!
Vlastně proč to píšu. Jednak se chci zeptat, pokud je tu třeba nějaký právník, jestli je šance cokoli zjistit, co a jak dostali sourozenci apod. včetně záležitosti kolem firem, z kterých jsem byla vyloučena, protoze jsem o možnosti být společníkem ani nevěděla, při zájmu o zaměstnání se u našich jsem byla odbývána. Také jde o to, že ten ze sourozenců, který má zdědit menší podíl, se de facto stane vazalem rodiny toho druheho s větším podílem. Chci proti tomu bojovat, ale vlastně nevím, jestli to náhodou všem zúčastněným takhle nevyhovuje i do budoucna. Jsem z toho jelen a omlouvám se za možná trochu zmateně psaní, a děkuji za pripadne reakce. Ještě poznámka - raději bych se vyhnula soudním žalobam a sporum, sourozenci si prý vezmou drahé právníky a budu to prý platit, protože prohraju, řekl ten, co má dostat vetsi podíl. 
Mám takový zapeklitý problém. Po rodičích máme dědit nemovitost. V závěti mě opomenuli s tím, že už jsem za jejich života něco dostala. Budiž. První věc je, že nevím, kolik a co dostali sourozenci. A za druhé v závěti se jednomu odkazují 2/3 a druhemu 1/3 majetku. Pro mě je smutné, že s odchodem rodičů jsem ztratila možnost navštívit jejich domov, kam jsem chodila na návštěvy, to všechno včetně předmětů budou jen vzpomínky.