Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@j.a.n.i1 píše:
To neni ale pravda, dar lze v dedickem řízení zapocitat jako podil, takze pokud za zivota dostala neco, co je prokazatelné a odpovida to 1/4 jejiho zakonneho podilu, tak uz nemusi dostat nic dalsiho.
Pravda, jenže hodnotu toho daru neznáme
@terien píše:
Pravda, jenže hodnotu toho daru neznáme
To nezname, ale to neni duvod tvrdit, ze nemuze hrat pri dedickem rizeni roli a to dost zasadni. Protože asi jediné v rodině prokazatelné dary jsou nemovitosti, malokdo pise overenou smlouvu na neco jineho.
U notáře se řeší závěť a podepisuje se dědictví. A pokud patříš mezi neopomenutelné dědice, tak se toho řízení účasníš. Tam jste ještě nebyli?
Jinak neřeš to na internetu, řeš to s právníkem, kterému holt budeš muset zaplatit.
@j.a.n.i1 píše:
To nezname, ale to neni duvod tvrdit, ze nemuze hrat pri dedickem rizeni roli a to dost zasadni. Protože asi jediné v rodině prokazatelné dary jsou nemovitosti, malokdo pise overenou smlouvu na neco jineho.
Máš pravdu
@terien Akorát ona v tom ma zakladatelka trochu gulas, neb pokud rodice zemrelu postupně, tak budou dedicka řízení dvě, takže to muze dopadnout jinak, neb v tom prvnim, pokud chapu správně, co psala, bude dedeni ze zakona.
Asi takto : první zemřel bez závěti..polovina domu byla toho co zemřel poté, dedila se tedy druhá polovina. Ta šla mezi dvě děti a toho, co zemřel poté (taky bys mohla uvést zda šlo o matku nebo otce). Takže tam už další dva sourozenci měli nějaký podíl evidentně..ty ne??? Na základě čeho, když žádná závěť nebyla??
Pak mělo následovat další řízení- tak byl závěť..pokud zmiňují dar, je to tak, ze ty jsi sice nepominutelny dědic, nicméně pokud to byl takový frcek a odvolávají se na dar, nedostaneš reálné stejne nic. Jde taky o to kdy dar proběhl a jaký.. takže reálné je možné, ze stejne bys odešla s prázdnou. V tomto bych respektovala prani rodičů..je zvláštní ze vlastně jediná jsi měla starost, ale oba rodiče i sourozenci jsou proti …🤷🏻♀️ 🤷🏻♀️Asi něco špatně..u nás to je v rodině stejne..teta nebyla schopna ani zavolat své matce k 90tinam, stará se jen moje mati..s prominutím ji už musí utirat uz zadek, teta ju neviděla cca 18let (přitom jsou od sebe 30km) a jediná tetina starost je, Jaktoze babka prepsala barák..🤷🏻♀️
V téhle rodině je dědictví ten nejmenší problém, zvlášť v kontextu tvého posledního příspěvku. Šla bych od toho, nebo bude ještě hůř.
Anonymní, vůbec nerozumím tomu, že ses rozhodla pečovat a rodič tě nepustil do domu. To ho tam sourozenci zamkli, když odjeli? To snad ne.
@Martina D. píše:
Anonymní, vůbec nerozumím tomu, že ses rozhodla pečovat a rodič tě nepustil do domu. To ho tam sourozenci zamkli, když odjeli? To snad ne.
Na mě to trochu působí, jakože věděla, že jde do tuhého a rychle se chtěla rodiči trochu zavděčit, aby z toho něco nakonec měla. A on tam o ní nikdo nestál.. Ráda bych se pletla.
@unuděná píše:
Na mě to trochu působí, jakože věděla, že jde do tuhého a rychle se chtěla rodiči trochu zavděčit, aby z toho něco nakonec měla. A on tam o ní nikdo nestál.. Ráda bych se pletla.
Starala jsem se průběžně, celý život a bohužel i o takové prkotiny, jako aby měl táta deštník, když prší, a máma dobré boty do sněhu aod. Ostatním to bylo jedno. Ano, je to nejmenší problém v rodině, díky. V tom domě se odvolávali na to, že mi rodič nemůže přijít otevřít po schodech. Což byla ve výsledku pravda a bylo to asi těch posledních 14 dní. Jinak jsem tam jezdila pravidelne, i na úkor děti, prostě byli to rodiče, o kterých jsem si myslela, že potřebují moji péči. A přesně tak, jak někteří pisete, jsem se občas cítila jako neschopná, blbá ženská. Byla a bohužel během dědického řízení je to stále hra na lepší a horší lidi v rodině. Myslím, že minimálně jeden z rodičů trpěl nacismem, což se projevovalo celý život. Nejen já, ale i sourozenec s menším odkazem, tím velice trpime. Neprovedla jsem nic, snad jen kromě toho, že jsem se špatně vdala, protože vztahy jsou pro mě složité. Narážela jsem většinou na nefunkční a nedostupne, nespolehlive muze. Ale nechci si stěžovat, jen vysvětlují. Ze za života, ale i po smrti, se ta hra jede dál. Jinak pro stouraly - ps, choterapeuta jsem navštěvovala už kdysi, přemýšlím, že ho ted oprasim. Potřebuju se vypovídat, vypsat, nejde mi možná ani tak o to, co (ne)získám, ale cítím se špatně. U notáře jsme byli, chtějí to snad sloučit do jednoho řízení, nevim. Sourozenci tlačí na dohodu a já si připadám hrozně ponížená. Dostali taky za života rodičů dost, neznám tedy ten poměr. Ale je to takový divný pocit, když jste veřejné jako na pranýři, stydite se za sebe. I když už dneska vím, že jsem v pořádku, mám to i lekarsky potvrzené.
Ale pochybnosti o mně stále jsou. Vidím, že i tady.
Prostě ten příběh je celý špatně.
Prozradíš nám, co jsi tedy za života rodicu dostala ty a co sourozenci?
Zakladatelko, zajdi za nejlépe notářem a zaplat si konzultaci. Běžný advokát Bez se v dědickém pravu nemusí hlouběji orientovat. Bez porady s ním dohodu s dědici nepodepisuj, protožr:
1. Pokud zemřel první rodič bez závěti, tak po tomto rodiči dědíš v první trídě dědiců pouze dle zákona. Viz ust. 1635 občanského zákoníku: „V první třídě dědiců dědí zůstavitelovy děti a jeho manžel, každý rovným dílem.“
2. Dědění po rodiči, který zanechal zavěť:
Náleží ti postavení nepominutelného dědice. Dle ust. 1654 občanského zakoníku má v tomto případě nepominutelný dědic právo na peněžní částku rovnajicí se jeho povinnému dílu.
3. Ano, za určitých, zákonem stanovenych podmínek lze dar započíst na povinný podíl, ale to pouze na plnění a způsobem, který stanoví občanský zakoník!
Postav se ta sebe. V klidu. Chces jen to, co Ti dle zákona náleží.
Mozna prozradím, ale spíš žiju jakousi celoživotní krivdou, kdy mi lhali, zatajovali. Například právě to, co dostal sourozenec. Dozvěděla jsem se nahodou od cizích, ačkoli jsem se doma v dobré víře snažila o spravedlivé uspořádání ještě za životů rodičů. No nic. Myslím, že jsme vyrovnání už teď. Jedná se především o nemovité záležitosti, možná i peníze. Jenže jen u mě formou daru. Navíc rodinné podnikání šlo mimo mě. Celá léta, kdyby ale jen řekli popravdě, co a jak. Ano, máme dost a víc nepotrebujeme. Chybí jen vztahy a láska, úcta. Jeden si chce podrobit druhého, nejbohatší získat vše. Ufff! V rodinách to tak bývá, já vím.
teď mě ještě napadá, že doba sepsání závěti koresponduje s dobou zamezení mi přístupu k rodiči a velke snahy stran rodin sourozenců. Ach jo! Vy byste byli v klidu?
@Lilie_Kvetoucí Dekuju moc! Je mi z toho všeho všelijak. Navíc by to byl pakatel, možná něco málo pro děti. Spíš je to pro mě symbolické. Neco jako - patris do rodiny. Ačkoli,
, je o co stát?
@Anonymní píše:
@Lilie_Kvetoucí Dekuju moc! Je mi z toho všeho všelijak. Navíc by to byl pakatel, možná něco málo pro děti. Spíš je to pro mě symbolické. Neco jako - patris do rodiny. Ačkoli,, je o co stát?
A ten dar ti nestaci? Pises, ze dar se rovna tomu, co ostatni dostanou v dedictvi, tak proc to resit?
Oni taky dostali dary?