Spravedlivé dědictví

Napsat příspěvek
Velikost písma:
450
20.7.22 16:34

Mam taky pocit, ked to napisem tvrdo, ze tebe ide o to zistit, ci nahodou tvoji surodenci nepocitali sekundy, kedy vasi rodicia otrcia kopyta, alebo dokonca mierne k umrtiu pomohli? Jako je to mozne, neboli by prvy ani posledny pripad… A podla mna na ziadnu dohodu nepristupuj ani ziadne prachy mimo neber, vsetko pekne podla zakona, iba tak budes v buducnosti chranena…Takze vsetky papiere daj na hromadu a pekne za niekym profi, treba pravnik, notar, drzim palce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80083
20.7.22 17:04
@Anonymní píše:
Neehandrkuju se, ale odolavam tlaku sourozenců a jejich rodin, abych jim podepsala, že se všeho zrikam. Ten tlak na mě byl vyvíjeny už před několika lety.

Ale rodiče si to tak přáli, ne? Takže jdeš proti jejich přání. Kdežto tví sourozenci jejich přání respektují. Ale ty jsi ta čestná, že? Mirek Dušín.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2096
20.7.22 17:11

Twl když to čtu…jsem ráda že jsem z chudy rodiny a odešla jsem s hov*nem. Nejhorší jsou tyhle vztahy, fakt bomba pro majetky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2096
20.7.22 18:25
@Anonymní píše: :think: No jo vlastně, tak to jde taky brát.
Spíš asi jde o to, že rodiče vyjadřovali majetkove a hlavně chováním k nám velké rozdíly. Jeden byl úžasný, i kdyby provedl buhvico, byl na ně hubaty. Druhý byl vždy špatný, i když (by) byl ze zlata. Rodičům pomahal. No a já byla odsouvana mimo rodinu a dění. A za všechno jsem mohla. Teď se to spojuje i s tím dědictvím. Promítlo se to do materiálních věci a ve skutečnosti asi hledáme něco jiného - lásku, sebevědomí, oceneni, místo na světě? :think:
@Nelel12 díky za tvůj upřímný pohled.

Ale jako jo tohle dokážu pochopit. Protože to máme já manzel stejne. Oboje rodiče dělali a dělají okatě a velke rozdíly a nám ještě zlé a intriy a my jsme černé ovce, ale neřeším. Jejich problém. Nejhorší je držet křivdu sám v sobě, tebe to bude zzirat, ne sourozence, těm je to fuk ale tobě to bude ničit život. Vykašli se na majetky a handrkování se sourozenci, jento k ničemu a ty porobené vztahy co nastavili rodiče tam prostě už budou. Proto já striktne doma dávám důraz, abych mezi dětma rodilý nedělala, nenávidím to z celé duše. Stačí že babicka s dědečkem lítají kolem vnoucatwi švagrové a naše děti z ničeho nic před dvěma lety vyškrtli ze života, bolelo to, když brecely a nechápaly proč už o ně babička s dědou nestojí. Teď už neřeším, každýho problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5018
20.7.22 21:01

Má to dvě roviny.

1. Ten bordel v hlavě, pokud jde o vaše rodinná pouta, si uklidíš možná s pomocí psychologa.
  2. Ten bordel v hlavě pokud jde o dědictví si buď uklidíš sama, tím že se všeho vzdáš a všechno podepíšeš, nebo budeš normálně účastníkem dědického řízení. K tomu jsou ti tady doporučovány konzultace se znalým právníkem či notářem. Opakuji se, tady ti nikdo v tomto poradit nemůže, i kdyby byl expert na dědická řízení, protože sem dáváš neúplné a mnohdy si odporující informace.

Pokud potřebuješ :hug:, nevím jestli jsi tady správně, zatím to spíš vychází na to, že dostáváš čočku (soráč, pokud jsem k tomu taky přispěl).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.7.22 22:01

Díky za podporu! :kytka: Pokud to bude možné, dam info, jak se to vyvíjí.

• Citovat
  • Upravit
2762
22.7.22 08:21

Vztahy jsou zničené tak jako tak, chtela bych jen to, co mi ze zákona náleží. Nevim co jsi před X lety dostala a v jaké hodnotě, to bych brala v úvahu. Děti by měly dostat všechny stejně. Ne jeden auto, druhý barak a třetí řetízek po babičce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41186
22.7.22 09:04
@K. Rocánková píše:
Vztahy jsou zničené tak jako tak, chtela bych jen to, co mi ze zákona náleží. Nevim co jsi před X lety dostala a v jaké hodnotě, to bych brala v úvahu. Děti by měly dostat všechny stejně.Ne jeden auto, druhý barak a třetí řetízek po babičce.

Bez ohledu na to, jak se k rodičům chovali a jak se o ně starali? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2762
22.7.22 09:34

@Keyllah tak to není tento případ. Navíc i pohled na toto je diskutabilní, mnohdy prvé jeden sourozenec je po ruce a pak přijede druhý, dostane napakovano a jak je vzácný, tak je nejlepší. Dítě co vidí každý den, je inventář.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5379
22.7.22 16:36
@K. Rocánková píše:
@Keyllah tak to není tento případ. Navíc i pohled na toto je diskutabilní, mnohdy prvé jeden sourozenec je po ruce a pak přijede druhý, dostane napakovano a jak je vzácný, tak je nejlepší. Dítě co vidí každý den, je inventář.

Přesně, i tak to byva! :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tala20
28.7.22 09:29
@Anonymní píše: „V závěti mě opomenuli s tím, že už jsem za jejich života něco dostala. “

Ne, takto to nefunguje. Jestliže Tě v závěti opominuli, přestože jsi neopominutelným dědicem, pak i v tom případě musíš dostat to minimum, které určuje zákon. O zbytek se podělí ostatní dědici podle textu závěti. Už Ti to zde napsala @axlpol.

§ 1492
Pořízením pro případ smrti nelze zkrátit povinný díl nepominutelného dědice, který se práva na povinný díl nezřekl a nedošlo-li ani k vydědění. Pokud tomu pořízení pro případ smrti odporuje, náleží nepominutelnému dědici povinný díl.

• Citovat
  • Upravit
9757
28.7.22 12:07
@Tala20 píše:
Ne, takto to nefunguje. Jestliže Tě v závěti opominuli, přestože jsi neopominutelným dědicem, pak i v tom případě musíš dostat to minimum, které určuje zákon. O zbytek se podělí ostatní dědici podle textu závěti. Už Ti to zde napsala @axlpol.§ 1492
Pořízením pro případ smrti nelze zkrátit povinný díl nepominutelného dědice, který se práva na povinný díl nezřekl a nedošlo-li ani k vydědění. Pokud tomu pořízení pro případ smrti odporuje, náleží nepominutelnému dědici povinný díl.

Když to zdůvodní tak, že za života dostala XY peněz?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43
28.7.22 12:16

Tak varianty jsou jenom 2…
1. Vykašleš se na to, asi sama víš nejlépe jaký jsi měla s rodiči vztah, co ti dali apod.

2. Nevykašleš se na to, půjdeš k právníkovi, s ním pak k notáři který dostane dědictví na starost a budeš se dožadovat své 1/3. U nás dle zákona vydědit nejde, resp. hodne složitě. Záleží jakou formu má ta poslední vůle, zda je tam sepsáno co jsi už dostala a zda jsi někde podepsala, že s tím takhle souhlasíš.
Na tu 1/3 máš nárok dle zákona. Sourozenci ji mohou zkusit u soudu ošulit na nějakou tu minimální výši (myslím že je to 25% z nároku) ale evidentně se u vás o rodiče pořádně nestaral nikdo, tak nevím co byste si tam navzájem dokazovali.
Třeba se soudu zaleknou a vyřešíš to jen s šikovným právníkem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9757
28.7.22 12:28

Ti rodiče teda žijí nebo jeden z nich/ oba teď umřeli? Pokud žijí, tak je na místě jít za nimi a zkusit se domluvit s nimi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101710
28.7.22 13:23

@travelerkaaa To ale neni pravda, pokud by byla opominuta v zaveti, tak nema narok na 1/3 majetkz, ale pouze na crvrtinu z te 1/3 a to nikoliv v majetku, ale v penezich. A sourozenci k tomu nepotrebuji nic dokazovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová